Dünya Bankası ve IMF gündemi global kriz

Güncelleme Tarihi:

Dünya Bankası ve IMF gündemi global kriz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 1998 00:00

Haberin Devamı

Dünya Bankası ile IMF'in yıllık olağan ortak toplantısı 29 Eylül'de Washington'da başlıyor. Devlet bakanı Güneş Taner başkanlığında bir ekibin de katılacağı 10 günlük toplantıların ana gündem maddesi global ekonomik kriz.

Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) olağan yıllık ortak toplantıları, 29 Eylül-8 Ekim 1998 tarihleri arasında Washington'da gerçekleştirilecek. Türkiye'den, Devlet Bakanı Güneş Taner başkanlığında bir heyetin, Dünya Bankası-IMF yıllık olağan toplantılarına katılarak, uluslararası finans kuruluşları yöneticileri ile görüşmelerde bulunması bekleniyor. Dünya Bankası ve IMF ortak yıllık olağan toplantılarında, çeşitli konuların yanı sıra ağırlıklı olarak Asya Rusya'da yaşanan mali kriz ile bunun küresel düzeydeki olumsuz etkilerinin ele alınması öngörülüyor.

Her iki kurumun 10 gün sürmesi planlanan ortak toplantılarının ilk 3 günü, ‘‘hazırlık dönemi’’ olarak öngörülüyor. Bu dönemde toplantılara katılan guvernörler birbirleri ya da mali kuruluşların temsilcileri ile görüşmelerde bulunurlarken, Geçici Komite, Kalkınma Komitesi ile aralarında G-10, G-24 ülkelerinin de olduğu çeşitli oluşumlar, kendi aralarında toplantılar yaparak sonuç bildirgeleri ile çeşitli konularda görüşlerini yansıtacaklar.

2 BİN KİŞİ

Yaklaşık 2 bin kişinin katılacağı Dünya Bankası-IMF yıllık olağan toplantıları, katılanlara irili-ufaklı, resmi gayri-resmi konsültasyon için fırsatlar sunuyor.

Toplantılar sırasında, aralarında seminerlerin de olduğu düzenlenen çeşitli etkinlikler, hükümet yetkilileri, özel sektör, Dünya Bankası ve IMF temsilcileri arasında, olumlu yönde hızlı ve yaratıcı bir diyoloğun gelişmesi için imkan yaratıyor.

BİLGİ EKONOMİSİ

Dünya Bankası ve IMF'nin, bu yılki olağan yıllık ortak toplantıları sırasında düzenlenecek seminerlerin konusunu ise ‘‘Bilgi Ekonomisi’’ oluşturuyor. Bilgi Ekonomisi semineri kapsamında düzenlenecek 30 oturumda, ‘‘Küresel Finansın Değişen Dinamikleri’’, ‘‘Kalkınma için Bilgi ve Teknoloji’’, ‘‘Bölgesel ve Ülkesel Fırsatlar’’ konuları ele alınacak.

GELECEK BİN YIL

Seminerlerde ayrıca, küresel düzeyde yatırım akışının değişen dinamikleriyle, bunun küresel ekonominin mali yapısına olası etkileri, gelecek bin yılda, bilgi ve enformasyon teknolojilerinin çalışacak duruma getirilmesi önündeki engelleri kapsıyor. Seminer programı, katılımcılara, üye ülkelerin yatırım stratejileri konularında çeşitli perspektifler sunuyor.

Türkiye, Dünya Bankası-IMF toplantısına 1955 yılında ev sahipliği yapmıştı. İki büyük finans kuruluşunun merkezinin Washington olması nedeniyle, yıllık toplantıların, iki yıl üstüste bu kentte yapılmasının ardından, toplantılar üçüncü yıl, üye bir ülkede yapılıyor.

Her iki kurumun Governörler Kurulunun 1946 yılında ABD'nin Georgia Eyaleti'nin Savannah kentinde gayri-resmi ilk toplantılarını gerçekleştirmesinin ardından, ilk resmi toplantılarını da yine aynı tarihte Washington'da düzenlemişlerdi.

Türkiye, uluslararası bu iki kuruluşun 1946 yılında oluşturulmasının ardından, 4. yurtdışı yıllık olağan ortak toplantılarına ev sahipliği yapmıştı. Londra, Paris, ve Meksiko City kentlerinin hemen ardından İstanbul'da 1955 yılında 10. yıllık toplantı gerçekleştirilmişti.

TÜRKİYE VE KRİZ

Devlet Bakanı Güneş Taner başkanlığındaki Türk heyetinin Washington’daki toplantılarda IMF ve Dünya Bankası yetkilileri ile yapacakları temaslarda, Türkiye’nin global ekonomik krizden en az etkilenen ülkelerden biri olduğu temasını işleyecekleri belirtiliyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!