Dünya Bankası şeffaflık istiyor

Güncelleme Tarihi:

Dünya Bankası şeffaflık istiyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2002 12:56

Dünya Bankası`nın, ``Türkiye`de Şeffaflığın Artırılması ve Kamuda Etkin Yönetimin Geliştirilmesi`` Eylem Planının, bu ay sonuna kadar, yasal bir zemine oturtularak uygulamaya hazır hale getirilmesini istediği öğrenildi.

Eylem planının uygulamaya hazır hale getirilmesi, 1.3 milyar dolarlık (PSFSAL2) Programlanmış Kamu ve Mali Sektör Özel Uyum kredisinin serbest bırakılmasında anahtar kriter konumda bulunuyor.

Washington`dan gelen kamu yönetimi ve yolsuzluklar konusuyla ilgili uzman Joel Helman başkanlığındaki heyet yaptığı incelemede, eylem planının kapsamı ve hazırlanışı itibarıyla yeterli buldu.

Eylem planının, geniş kapsamlı olmasından çok uygulanmasının önemli olduğuna dikkat çeken uzmanlar, planın uygulanmasını kolaylaştırmak üzere, bir yıllık bir süreyi kapsayan kısa vadeli bir strateji uygulama takviminin benimsenmesini önerdi.

Dünya Bankası heyeti ayrıca, Türkiye`de diğer yapısal reformlarda olduğu gibi, bu reform planının uygulanabilmesi için siyasi iradenin mutlaka gerekli olduğunu vurguladılar.

Banka`nın, bu çerçevede, eylem planının uygulanabilmesi için, koalisyonu temsil eden ilgili bakanlardan oluşacak bir komitenin kurularak, eylem planının uygulamaya geçirilmesini önerdiği öğrenildi.

ÇALIŞMALAR HIZLANDI

Öte yandan, eylem planı taslağının, bu hafta sonuna kadar tamamlanmasının ardından, muhtemelen 20 Ocak tarihine kadar Bakanlar Kurulu`na sunulacağı ve eylem planının, Bakanlar Kurulu Kararı olarak çıkacağı kaydediliyor.

PLAN NELERİ İÇERİYOR

Kamuda etkinliği arttırmayı ve yolsuzluklarla mücadeleyi öngören eylem planı, ana stratejilerden oluşuyor.

Buna göre, yolsuzluklarla mücadele için teftiş kurullarının bağımsızlığı ve etkinliği artırılacak. Kara para ile daha etkin birmücadele sağlanacak.

Yargılama sistemi hızlandırılacak ve daha etkin bir hale getirilecek. Yolsuzluklarda, ``yapanın yanına kar kalmamasıiçin`` yargılama süreci öncesinde sağlam kanıtlar oluşturulacak bir denetim sistemi sağlanacak.

Siyasi karar alma ve uygulamalarda şeffaflık sağlanacak merkezi yönetim tarafından sağlanmakta olan bazı hizmetler,iki yıllık bir plan içinde il özel idarelerinden başlamak üzere yerel yönetimlerin ve taşra birimlerinin yetki ve sorumluluğuna bırakılacak.

Seçim harcamalarına sınır getirilecek. Şeffaf mal bildirimi sistemi oluşturulacak. Bürokrasi kısalacak. Yolsuzluk üzerine uzman mahkemeler kurulacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!