Dünya Bankası: Mevduata tam güvenceyi kaldırın

Güncelleme Tarihi:

Dünya Bankası: Mevduata tam güvenceyi kaldırın
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 1999 00:00

Haberin Devamı

Dünya Bankası Türkiye Sorumlusu Ajay Chibber, ‘‘Mevduata yüzde 100 güvenceyi kaldırın. Likiditeyi sağlamak için orta vadede mevduat sigortasını belli bir orana çekin’’ dedi. Chibber, Türkiye'nin enflasyonla mücadele programından umutlu olduğunu söyledi.

Çoğunlukla büyük ölçekli mevduat bankalarının dile getirdiği ‘‘mevduata tam güvence kalksın’’ önerisi, Dünya Bankası'ndan da destek buldu. Dünya Bankası Türkiye Sorumlusu Ajay Chibber, ‘‘Devletin, bankalara sağladığı mevduat sigortası uygulamasından da vazgeçmesi gerekir. Likiditenin sağlanması için orta vadede sigortanın belli bir orana çekilmesi daha doğru olur’’ dedi.

EuroForum'un düzenlediği ‘‘Türk Bankacılığı’’ konulu konferansta konuşan Ajay Chibber, Türkiye'nin enflasyonla mücadele programını uygulamaya koyduğunu hatırlatarak, gelecek konusunda iyimser ve umutlu olduğunu söyledi.

Enflasyonun düşmesinin bankacılık sektörü için yeni fırsatlar yaratacağını belirten Chhibber, kárlarını devlet bonolarından elde eden bankaların zarar edeceğini ve sonuçta sektörün yeniden yapılanmak zorunda kalacağını savundu. Chhibber, yeni Bankalar Yasası ile getirilen Denetleme Kurulu'na da değinerek, bu kurulun bağımsız olarak çalışmasının çok önemli olduğuna dikkat çekti.

REFORMLAR YAPILMALI

İş Bankası Genel Müdürü ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Ersin Özince de, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik çıkmazlardan kurtulması için düşünülen reformların mutlaka gerçekleştirileceğini belirterek, Türkiye'nin mevcut altyapısıyla önünün açık olduğunu söyledi.

Hükümetin planladığı sosyal güvenlik, tarım subvansiyonlarının kaldırılması gibi reformların mutlaka gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Özince, yeni Bankalar Yasasının önemli bir gelişme olduğunu, yasanın mevcut mevzuatın getirdiği çeşitli boşlukları ortadan kaldırdığını ifade etti.

Yasayla getirilen Özel Denetleme Kurulu'nun oluşmasını, gelecek açısından çok önemli olarak değerlendiren Özince, yasanın liberal bir anlayışla işlediği takdirde sektöre uluslararası standartları getireceğini ifade etti.

Özince, reformlar yerine getirildiğinde, kamu açıklarının azalacağını ve fonların artacağını, istikrar ve güvenin artmasıyla özel sektörün sermaye piyasalarından daha fazla pay almaya başlayacağını anlattı.

Reformlar sonucunda enflasyonun gerilemeye başlamasıyla bankacılık sektöründe bir konsolidasyonun ortaya çıkacağını belirten Özince, sektörün yeniden yapılanmasının kaçınılmaz olacağını bildirdi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!