Dünya Bankası işi Ankara'dan bitirecek

Güncelleme Tarihi:

Dünya Bankası işi Ankaradan bitirecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 1998 00:00

Haberin Devamı

Dünya Bankası, Türkiye ile ilişkilerini daha da geliştirmek amacıyla Ankara Temsilciliği'ni ‘‘Ülke Ofisi’’ haline getirdi. Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ajay Chibber, ‘‘Artık sizinle ilgili projeler Washington yerine Ankara'da çözülecek’’ dedi.

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ajay Chibber, Dünya Bankası'nın Türkiye ile ilişkilerini daha da geliştirmek amacıyla, Ankara temsilciliğini, ‘‘Ülke Ofisi’’ haline getirmeye karar verdiğini söyledi. Dünya Bankası'nın Washington'daki merkezinde, halen Türkiye Direktörü olarak görev yapan Ajay Chibber, Dünya Bankası'nın Ankara'daki temsilciliğinde, basın mensuplarıyla yaptığı sohbet toplantısında, Türkiye'nin Ülke Ofisi haline getirilmesiyle, yeni göreve kendisinin atandığını ve Ankara'daki bu görevine Ağustos ayının sonuna doğru başlayabileceğini belirtti.

BİR İLERİ BİR GERİ

Dünya Bankası'nın Türkiye'nin konumunu yükseltmesi çerçevesinde, artık Türkiye'nin proje ihtiyaçları ve projelerle ilgili gelişmelerin, Washington yerine direkt Ankara'daki temsilcilikten belirleneceğini ifade eden Ajay Chibber, Makedonya'nın da Türkiye'deki bu Ofis'e bağlanacağını kaydetti.

Türkiye'de enflasyon düşürücü önlemler çerçevesinde, ‘‘İki ileri bir geri’’ gidldiğini ifade eden Chibber, ileri giden unsurları, Vergi reformu ve özelleştirme de ilerleme sağlanması, geri adımları ise maaş artışları ve sosyal güvenlik olarak açıkladı.

Dünya Bankası olarak, ücret artışlarının bütçe açığını artırıcı bir unsur olmaması gerektiğini, hükümetin de bu ilave masrafların bütçe açığının artırmaması amacıyla kaynak arayışı içinde olduğunu hatırlatan Chibber, ‘‘Ücretlerdeki ilave artış, 500-700 milyon dolarlık yük getirecek. Bu uygulanan programdan, dolayısıyla bütçe hedeflerinden sapma, programın uluslararası kredibilitesini azaltır. Biz Dünya Bankası olarak, hükümetin ilave harcamaları nasıl karşılayacağını izleyeceğiz.’’

Dünya Bankası'nın, Türkiye'deki eğitim ve enerji gibi programları desteklemeye devam ettiğini hatırlatan Ajay Chibber, Türkiye ile ilişkilerin güçlendirilmesi çerçevesinde, DB'nin bundan böyle, Türkiye'deki özel sektör kredilerine Dünya Bankası garantisi sağlayacağını, İzmit Körfezi geçiş projesi kredisinin, bu garantiye bir örnek oluşturacağını ifade etti.

Ajay Chibber, Türkiye'nin uygulayacağını duyurduğu programın madde madde uygulanmasından ziyade, program sonucu alınacak neticenin önemli olduğunu, programdan bir parça sapmanın sonucunu değiştirmemesi durumunda önemli olmadığını kaydetti.

SEÇİMLER ETKİLEMEZ

Chibber, seçimlere rağmen, programın uygulamasından sapılacağını ümit etmediğini de söyledi. Seçimler sonrasına yönelik olarak, Türkiye'de her gelen hükümetin bu ekonomik programı bir şekilde uygulamak zorunda olduğunu anlatan Chibber, kendilerinin de Türkiye'deki her hükümete tavsiyelerde ve yardımda bulunmaya devam edeceklerini kaydetti.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!