Dubai Prensi’nden Türkiye’ye 10 milyar dolarlık yatırım

Güncelleme Tarihi:

Dubai Prensi’nden Türkiye’ye 10 milyar dolarlık yatırım
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2005 02:02

Dubai Prensi, dün İstanbul'da önce 5 milyar dolarlık projeye imza attı, akşam da Başbakan Erdoğan’la Sultanahmet’te teravih namazı kıldı.  Topbaş: Yatırımlar devam edecek
  AB adaylığı yabancı sermayeyi artırıyor

Haberin Devamı

Dubai Veliaht Prensi Şeyh Muhammed Bin Raşid Al Maktum, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile 5 milyar dolarlık Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı anlaşması imzaladı.

İlk proje Levent’teki İETT Garajı’nın arazisine yapılacak. Telsim ve İzmir Limanı’nı ihalelerine de girecek olan Al Maktum’un Türkiye’de yatırım için 10 milyar dolarlık bir bütçe ayırdığı belirtiliyor.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın 25 Eylül’deki Dubai gezisinde sıcak dostluk kurduğu Dubai Veliaht Prensi Şeyh Muhammed Bin Raşid Al Maktum, dün İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile 5 milyar dolarlık Gayrmenkul Yatırım Ortaklığı projesine imza attı. Dün akşam da Sultanahmet Camii’nde teravih namazı kılan Prens Al Maktum’un şirketleri Telsim ve İzmir Limanı ihalelerine de girecek. Maktum’un böylece Türkiye’ye yönelik projeleri için ayırdığı kaynağın 10 milyar dolar dolayında olduğu bildirildi.

İLANLAR YAYINLADI:

Birkaç gündür gazetelerde yayınlanan Dubai International Properties ilanlarının hedefi de dünkü anlaşma ile ortaya çıktı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) projesine 5 milyar dolarlık yatırım yapacak olan Prens Al Maktum’a ait şirket, ilk projeyi Levent’teki İETT Garajı’nın arazisine yapacak. Bu projeye 300 milyon dolar harcanacak. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’un değerine değer katacak anlaşmaların sayısının Avrupa Birliği (AB) müzakere sürecinin başlamasıyla hızla artacağını ve yabancı sermayenin İstanbul’a ilgisinin yoğunlaşacağını söyledi. Topbaş, ‘Belediyemiz ile Dubai International Properties arasında devam eden görüşmeler sonucu prensipte anlaşmaya varılan Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı anlaşmasıyla Dubai sermayesi 5 milyar dolarlık yatırım yapacak’ dedi.

BAŞBAKAN’IN ÇABASI:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 25 Eylül’de gittiği Dubai’de, Türkiye’de yatırım yapmak isteyen, ancak girşimleri cevapsız kalan Prens Al Maktum’u dinledi. Başbakan, Al Maktum’a Türkiye’de yatırım yapmanın cazip taraflarını anlatarak, yabancı sermayeye verilen destekleri dile getirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile uzun süredir ‘bürokratik aşamada’ kalan görüşmelerin hızlandırılması için de söz verdi. Sonuçta, dün Dolmabahçe Sarayı’nda 5 milyar dolarlık imza atıldı.

Al Maktum ailesi Dubai’nin sahibi

1966
’da petrolün bulunmasında sonra hızla gelişen ve bugün dünyanın en önemli turizm ve ticaret merkezlerinden biri haline gelen Dubai, Al Maktum Ailesi tarafından yönetiliyor. Birleşik Arap Emirlikleri’nin ikinci en büyük ve en zengin emirliği olan Dubai, 1958-1990 yılları arasında Şeh Raşid bin Said Al Maktum tarafından yönetildi. Said Al Maktum’un 1990 yılında ölmesinin ardından emirliği yönetimi 4 oğluna geçti. Şeyh Muhammed Bin Raşid Al Maktum, abisi Emir olmasına rağmen Dubai’nin mimarı olarak gösteriliyor. 10 yılda Dubai’nin GSMH’nı 8 milyar dolardan 20 milyar dolara çıkaran Al Maktum, bunun sadece üçte birini petrolden geri kalanını, turizm, ticaret, gayrimenkul, inşaat ve finansal hizmetlerden elde edilmesini sağladı. Dubai’nin savunma bakanı da olan veliaht prens şeyh Muhammed, emirliği ticaret ve turizm merkezi haline getirdi.

Maktum’un projeleri için İstanbul’un neresi açılacak

BAŞBAKAN
Recep Tayyip Erdoğan, sorular üzerine Dubai Veliaht Prensi Maktum’un şirketlerinin İstanbul’da gerçekleştireceği projelerinin alanlarını şöyle sıraladı:

İETT’nin Levent’teki eski garaj alanı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Yedikule’deki arazisi ve Hazine’ye ait bazı yerler.

Kartal Çimento fabrikasının bulunduğu arazi.

İstanbul Park’ın çevresindeki bazı alanlar. (Bu bölgedeki otel eksikliği giderilecek.)

Zincirlikuyu’daki Karayolları’na ait arazi.

Telsim ve İzmir Limanı ihalelerine de girecek

DUBAİ
Ports Authority Başkanı Ahmet Bin Sulayem, Türkiye’de liman özelleştirmeleriyle ilgileniyor. Sulayem, Mersin Limanı ihalesine girmiş, ancak kaybetmişti. Sulayem kısa süre sonra da İzmir Limanı için kolları sıvadı. Sulayem’in başkanlığını yaptığı Dubai Ports son olarak Erdemir iştiraki Yarımca Porselen’in arazisini aldı. Ahmet Bin Sulayem de aynı zamanda bir emlak ve turizm geliştirme firmasının başında. Dubai merkezli sermayenin Telsim ihalesine de Emaar adlı şirket ile girecek.

Dubai ilham kaynağı oldu İstanbul’la sınırlı kalmaz

BAŞBAKAN
Recep Tayyip Erdoğan, dost ve kardeş Birleşik Arap Emirlikleri Dubai Emiri Şeyh Muhammed Bin Raşit el Maktum ve heyetini İstanbul’da görmekten büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti. 3 Ekim pazartesi günü Türkiye ile AB arasında müzakere sürecinin mutabakat neticesinde başladığını hatırlatan Erdoğan, bu müzakere sürecinin hemen arkasından imzalanan bu protokolün çok anlamlı olduğunu vurguladı. Erdoğan, ‘Bu adımın inşallah bir an önce hayata geçmesi halklarımız arasındaki dayanışmayı da çok daha farklı bir konuma taşıyacaktır. Dubai’deki değişim ve gelişim bize ilham kaynağı oldu’ diye konuştu. Yatırımların sadece İstanbul’da değil, Türkiye’nin değişik yerlerinde yapılacak turizm, tarım, enerji ve ulaşım gibi alanlarda da kullanılacağını belirten Erdoğan, ‘Bu bir işbirliği anlaşmasıdır. Umarım bu işbirliği daha da ilerler’ dedi.

Maktum: Türkiye’de her alanda yatırıma varız

DUBAİ
Veliaht Prensi Maktum, imzalanan anlaşmanın yatırım değil, işbirliği anlaşması olduğunu, bu işbirliğinin her iki tarafın da yararına olacağını söyledi. İstanbul’un büyük tarihe sahip bir kent olduğunu ifade eden Maktum, ‘Bu işbirliği dostluk, sevgi işbirliğidir. Türkiye’de enerji, turizm ve tarım başta olmak üzere olabilecek her türlü alanda yatırımlara devam edeceğiz’ dedi.

Kişisel serveti 10 milyar dolar, 1200 yarış atı var

İNŞAATLARIN
patladığı ve dünyanın en görkemli yapılarının hayata geçtiği Dubai’de, yapımı süren dev projeler arasında Manhattan büyüklüğünde Palms Adaları, dünyanın en yüksek gökdeleni olan Burj Dubai, Disneyland büyüklüğünde ‘Dubailand’ yer alıyor. 300 otel, 30 alışveriş merkezinin yer aldığı emirliğe her yıl 5 milyon turist geliyor. Vergi alınmayan ülkede 80 ülkeden 1500 şirket faaliyet gösteriyor. Dubai’nin sahibi olan Maktum Ailesi hemen her alanda şirkete sahip. 10 milyar dolarlık servetiyle Forbes’da ‘en zengin krallar’ arasında da yer alan Muhammed’in babasından kalan varlıklarından her yıl 2 milyar dolar gelir gelirken, Birleşik Arap Emirlikleri’nden de payına 2.5 milyar dolarlık petrol geliri düşüyor. Bunun dışında Muhammed, Dubai’de lüks otellere, bankalara, 6 saraya ve 1200 arap yarış atına sahip.

1 ton hurma getirdi

DUBAİ
Veliaht Prensi Şeyh Muhammed Bin Raşid Al Maktum’un Dubai’den ramazan nedeniyle hediye olarak getirdiği 5’er kiloluk 200 koli hurmayı da bagajları taşıyan Boeing 737 tipi ikinci bir uçak getirdi. Hurmaların ve bagajların kamyona yüklenmesi yarım saat sürdü. Atatürk Havalimanı’nda İstanbul Valisi Muammer Güler ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından karşılanan Prens Al Maktum ve 80 kişilik maiyeti, 12 zırhlı Mercedes Çırağan Sarayı’na gitti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!