DTP’nin kapatılmasını nasıl yorumladılar

Güncelleme Tarihi:

DTP’nin kapatılmasını nasıl yorumladılar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2009 00:00

Haberin Devamı

TÜSİAD: AİHM’ye bakın, demokratikleşme kesintiye uğramasın

TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) kapatılması üzerine yaptığı açıklamada, ‘kutuplaşma’ endişelerini bir kez daha dile getirdi. ‘Demokratiklaşme sürecinin devam etmesi’ gerektiği vurgulanan açıklamada, şu noktalara dikkat çekildi: “Yüksek Mahkeme bu kararı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihatlarını da göz önünde bulundurarak aldığını açıkladı. AİHM içtihadı, siyasi parti yasaklama ya da kapatma biçimindeki yaptırımın en son çare olarak istisnai bir tedbir biçiminde uygulanmasını öngörmekte. Bu yaklaşım siyasi partilere, demokratik toplum düzeni ilkesine aykırı eylemlerden ve şiddet ve terörden uzak olma sorumluluğunu yüklüyor. Bu çerçevede DTP’nin kapatılması ile ilgili olarak, gerekçeli karar açıklandıktan sonra daha sağlıklı bir değerlendirme yapmak mümkün olacak. Partinin kapatılması ile birlikte daha da tırmanma riski bulunan ve son dönemde müteaddit defalar dikkat çektiğimiz toplumsal kutuplaşmalardan kaygı duymaktayız. Demokratikleşme sürecinin bu anlayışla kesintisiz ve bir bütün olarak devamı huzurlu ve daha müreffeh bir Türkiye için şart.”

Haberin Devamı

MÜSİAD: Bu karar açılım sürecini baltalamasın

MÜSTAKİL Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) DTP’nin kapatılması üzerine şu açıklamayı yaptı: “Özgürlüklerin daraltılmasını değil genişlemesini ilkesel düzeyde desteklemiştir ve desteklemeye de devam edecektir. Siyasi partilerin kapatılması ve Türkiye’nin siyasi partiler mezarlığı haline gelmesi demokrasimiz açısından arzu edilen bir gelişme değildir. Ayrıca, hangi görüşten olursa olsun siyasi partilerin kapatılması var olan sorunları çözmemiştir, çözmeyecektir. Şu anda ülkemizde daha önce Türkiye tarihinde olmadığı kadar bir ifade özgürlüğü mevcuttur. Şiddet ve terör dışlanarak her kim ne söylemek isterse söyleyebilmelidir ve bu ifade özgürlüğü de yasal açılardan tam olarak güvence altına alınmalıdır. Bazı DTP’li milletvekilleri tarafından verilen demeçler ve böylesi hassas dönemde yeteri kadar özen gösterilmeyen tutum ve davranışlar,  siyasi partilerin kapatılacağı yegane yerin halk ve yapılacak demokratik seçimler olması gerektiği unutulmamalıdır. Daha güçlü bir demokrasi için ülkemizdeki tüm yetkili çevreler sorumlu, sağduyulu ve hassas niyetle hareket ederek, bütünleşme projesinin devamına katkı sağlamalı ve bunun baltalanmasına izin verilmemelidir.”

Haberin Devamı

TÜRKONFED: Kapatma çare olsaydı gül bahçesine dönüşürdük

TÜRK Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Celal Beysel, çözmek yerine bastırıldığına dikkat çekerek, şunları söyledi: “Bugüne kadar pek çok parti kapatıldı. Eğer bu yöntem siyasi istikrar ve barış için yeterli olsaydı, Türkiye bir gül bahçesi olurdu. Demokrasi ve insan haklarına saygılı bir iş dünyası örgütü olarak, sık sık bu yola başvuran bir toplum olmayı içimize sindiremiyoruz. Türkiye çok kritik bir süreçten geçmektedir. Yarınlarımızı doğru kurmak için verdiğimiz mücadelenin biçimi, kurulacak yarınların da içerik ve kalitesini belirleyecektir. Yanlış yolda olduğunu, hatalı davrandığını düşündüğümüz her partiyi, yanlışlarıyla nasıl mücadele edeceğimizi bilemediğimiz için kapatamayız. Hiç kuşkusuz, kapatma davası ile karşı karşıya olan DTP’nin hassasiyetlerinde daha dikkatli olması gerekirdi. ”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!