Dövizle sözleşme yasağında rötuş

Güncelleme Tarihi:

Dövizle sözleşme yasağında rötuş
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2018 08:30

Dövizle sözleşme yasağına yeni istisnalar getirildi. Resmi Gazete’de dün yayımlanan tebliğe göre, iş makineleri ve gümrüksüz satış mağazaları kiralamalarında döviz yasağı geçerli olmayacak. Depozitolar ise TL’ye çevrilmeyecek.

Haberin Devamı

Yürürlüğe giren düzenlemeye göre, serbest bölgelerde döviz cinsinden veya dövize endeksli sözleşme yapabilecek. Türkiye’yle vatandaşlık bağı bulunmayan yerleşik kişilerin veya dışarıdaki yerleşik kişilerin taraf oldukları gayrimenkul satış ve gayrimenkul kiralama sözleşmeleri de dövizle veya dövize endeksli olabilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belgeli konaklama tesislerinin işletilmesi amacıyla gayrimenkul kiralama sözleşmeleri de istisna kapsamında olacak. Gümrüksüz satış mağazalarının kiralanmasında da dövizle sözleşme yasağı uygulanmayabilecek.

Yurtiçi yerleşiklerin Türkiye’de başlayıp yurtdışında sonlanan ve yurtdışında başlayıp Türkiye’de sonlanan hizmet sözleşmelerine ek olarak yurtdışında başlayıp yurtdışında sonlanan hizmet sözleşmeleri de döviz cinsiden veya dövize endeksli olabilecek. Aynı şekilde eser sözleşmelerinde de döviz maliyeti varsa, döviz yasağı geçerli olmayacak. İş makinelerine ilişkin satış ve kiralama sözleşmeleri ve yurtdışında üretilen yazılımlarla ilgili sözleşmeler de döviz cinsinden ya da dövize endeksli yapılabilecek. Taşıt dışında kalan menkul satış ve kiralama sözleşmeleri de dövizle imzalanabilecek.

Haberin Devamı

Dövizle sözleşme yasağından önceki gayrimenkul kira sözleşmeleri, tebliğe göre TL’ye çevrilecek. Bir sonraki kira yılında da taraflar arasında mutabakat sağlanamazsa,

TÜFE’deki aylık değişim oranları esas alınarak kira artırımı yapılacak. Gayrimenkul kira sözleşmeleri kapsamında verilen depozitolarda ise döviz yasağı geçerli olmayacak.
Yeminli mali müşavir Şaban Küçük, iş dünyasının dövizle sözleşme yasağının geçmişe uygulanmamasını, uygulama olacaksa da yıl sonuna kadar uzatma istediğini söyledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!