Dövizde trafik tersine döndü

Güncelleme Tarihi:

Dövizde trafik tersine döndü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bir süredir sürekli döviz satan Merkez Bankası, ekonomik tedbirlerin verdiği güven sayesinde dün bankalardan yeniden döviz almaya başladı. Merkez Bankası'nın dünkü alımı 200 milyon doları buldu.

Hükümetin aldığı son ekonomik tedbirlerin olumlu etkisi bariz biçimde görülmeye devam ediyor. Tedbirlerin hemen ertesinde faizlerin 35 puan birden düşmesinin ardından, dün de dövizdeki hareket tam tersine döndü ve son bir aydır sürekli döviz satan Merkez Bankası yeniden döviz almaya başladı.

Yabancıların sürekli döviz alımlarının yanısıra yerli bankalar da geçen hafta açık pozisyonlarını kapatmak için döviz alırken, alınan ekonomik tedbirlerin sağladığı güven nedeniyle dün bankaların yoğun biçimde döviz satışına başladıkları ve Merkez Bankası'nın sadece dün yaklaşık 200 milyon dolarlık döviz alımı yaptığı belirlendi. Böylece Merkez Bankası'nın 20 milyar dolara doğru inen döviz rezervleri yeniden artış trendine girmiş oldu.

Bilgi veren bankacılar, önümüzdeki günlerde döviz satışlarının devam etmesini bekliyorlar. Borsada da küçük artışlar görülmeye başladığını kaydeden yetkililer, ‘‘seçim ertelenmediği takdirde yabancıların Türkiye'ye gelmelerinin küçük bir ihtimal olduğunu’’ belirterek, seçime ilişkin 2000 yılına erteleme taleplerinin yoğunlaşmasının küçük de olsa olumlu etki yapacağını söylediler. Bankacılar seçimin ertelenmesi halinde yabancı girişinin yoğunlaşmasını bekliyorlar. Borsadaki asıl artış trendinin ise ancak yabancı girişiyle birlikte gerçekleşebileceği tahmin ediliyor.

KAMU BANKALARI

Alınan ekonomik tedbirlerle 35 puan birden düşen bono faizleri dün 3 puan yükseldi. Bankacılar bunun en önemli nedenini ‘‘kamu bankalarının yoğun biçimde piyasadan alıcı olmalarına’’ bağladılar.

Hazine'nin borçlanma açısından rahatlatıldığını kaydeden bankacılar, kamu bankalarının alıcı olmaktan çıkmaları halinde faizlerin önemli ölçüde düşmesini bekliyorlar.

Bu arada bilgi veren Hazine yetkilileri de, faizler üzerindeki kamu bankaları baskısını bildiklerini belirterek, ‘‘Önümüzdeki günlerde kamu bankaları rahatlatılacak ve böylece piyasadaki faiz artırım baskıları azaltılacak. Rahatlatma formülleri üzerinde çalışıyoruz’’ dediler.

Özellikle Ziraat Bankası'nın bir yandan yoğun destekleme alım baskısı öte yandan da Hazine'nin sıkışıklığı nedeniyle son ay içinde oldukça zor günler yaşadığı, ancak önümüzdeki günlerde rahatlamasının beklendiği kaydedildi. Yetkililer, kamu bankalarının geçtiğimiz hafta içerisinde faiz oranlarını çabuk artıramadıkları için bu bankalardan yoğun mevduat kaçışı olduğunu belirttiler. Bu kaçışın had safhaya ulaşması üzerine kamu bankaları yönetimlerinin ‘‘tezgah altı faizi’’ yeniden dirilttikleri ve kaçacak mevduatlara daha fazla faiz verdikleri belirtilirken, ‘‘Eğer resmi faiz oranları uygulanmaya devam edilip, tezgah altı adı verilen el altından verilen artı faiz canlandırılmasaydı; mevduat erimesi daha yüksek olurdu’’ dediler. Kamu bankaları yöneticileri, Hazine'nin rahatlamasıyla kendilerinin de aşamalı olarak rahatlayacaklarını umduklarını kaydettiler.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!