Dövizde ince ayar talebi

Güncelleme Tarihi:

Dövizde ince ayar talebi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2002 14:02

Türkiye Giyim İmalatçıları ve İhracatçıları Teşvik Vakfı (TÜGİTEV) Başkanı Veysi Balin dövizdeki dalgalanmalardan dolayı fiyat tutturamadıklarını belirterek, yetkililerin bu duruma acil çözüm getirmelerini istedi.

Döviz fiyatlarındaki düşüşe ilişkin olarak Vakıf yönetim kurulu üyeleri ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Balin, dövizdeki düşüşün endişe verici olduğunu söyledi.

22 Şubat 2001 tarihinden sonra 11 Ekim 2001 tarihine kadar dolardaki aylık artış yüzde 17.5 iken, 11 Ekim 2001 tarihinden sonra 11 Ocak 2002 tarihine kadar dolarda aylık yüzde 6.13 düşüş olduğunu bildiren Balin, "Ülke ekonomisini ayakta tutan ihracatçımız bu durum karşısında nasıl fiyat tutturacak?, nasıl ayakta duracak?" diye konuştu.

Döviz fiyatlarının düşmesinin ihracatı frenleyerek ithalatı patlatacağını öne süren Balin, böyle devam ederse ihracatçının pazar, ekonominin de kan kaybedeceğini söyledi.

Bu duruma acil çözüm getirilmesini isteyen Balin, şunları kaydetti: "İhracatçının tek istediği şey istikrardır. Döviz kurlarının, faiz oranlarının ve enflasyon oranlarının üstüne çıkmasına da altına inmesine de karşıdır. Bu üç enstrümanda da artışlar aynı oranda olmalıdır. Aynı oranda olduğu takdirde ekonomide istikrarı yakalarız."

İNCE AYAR

Veysi Balin, bütün gelişmiş ülkelerde, serbest piyasa ekonomisinde her zaman ince ayar yapıldığını, bunun bir sanat olduğunu belirtti.

Ülkedeki enflasyon oranı doğrultusunda, döviz kuruyla, faiz oranlarıyla oynamasını bilmenin, erken koku alabilmenin, piyasaya güven verebilmenin, zamanında ve yerinde cesur kararlarla piyasaya döviz enjekte edebilmek veya piyasadan döviz alabilmenin ince ayar olduğunu vurgulayan Balin, "11 Ekim 2001'den bugüne kadar geri vitesetakılmış bir kur politikası uygulanmaktadır"
dedi.

Balin, dövizdeki düşüşün kısa vadede hükümetin işine gelse de uzun vadede ülke ekonomisinin büyük zarar göreceğini savundu.

İzlenen ekonomik programda yanlışlar yapıldığını söyleyen Balin, Ülke ekonomisinin düzlüğe çıkmasının üretim ve ihracatla olacağını kaydetti.

oruları da yanıtlayan Balin, dövizdeki düşüşte sanayicinin pahalıya aldığını ucuza sattığını ve bu farkın da Hazine'nin cebine gittiğini belirtti.

"Doların Fiyatı ne olmalıdır?" şeklindeki bir soruya da Balin, "11 Eylül olayı olmasaydı bugün dolar fiyatı 2 milyon liraydı" yanıtını verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!