Dövizde açığa düşen yandı

Güncelleme Tarihi:

Dövizde açığa düşen yandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

BANKALARIN, döviz işlemlerinde açık pozisyon limitlerini aşmaları halinde Merkez Bankası'nda tutmaları gereken karşılık oranı yüzde 8'den yüzde 100'e çıkarıldı. Merkez Bankası, uygulama ile bankaları döviz riskinden korumaya çalıştığını açıkladı.

MERKEZ Bankası, 1994 yılında yaşanan ekonomik krize neden olan bankacılık sistemindeki açık pozisyonun yeniden risk yaratmasını önlemek için bazı düzenlemeler yaptı. Bankaların, döviz pozisyonunu aşmaları halinde, Merkez Bankası'nda tutmaları gereken karşılık (disponibilite) oranı yüzde 8'den yüzde 100'e çıktı.

Merkez Bankası'nın yeni uygulaması ile bankalar açık pozisyonda aştıkları limit kadar miktarı Merkez Bankası'nda vadesiz serbest TL tevdiatı olarak tutacaklar. Bu da, açık pozisyon limitini aşan bankalara ciddi bir mali yük getirecek.

Merkez Bankası'nın konuyla ilgili tebliği, dünkü Resmi Gazete'de yayınlandı.

Merkez Bankası, uygulama ile bankaların döviz pozisyonu için belirlenen limitler içinde kalmalarının sağlandığını bildirdi.

Merkez Bankası, Umumi Disponibilite Tebliği'nde değişiklik öngören düzenlemeye açıklık getirdi. Bankadan yapılan açıklamada, 1 Temmuz 2000 tarihinde yürürlüğe girecek olan yeni düzenlemenin gerekçesine ilişkin şu görüşlere yer verildi:

BANKALARI KORUDUK

‘‘Söz konusu düzenleme ile bankaların döviz pozisyonu için belirlenen limitler içinde kalmaları sağlanırken, karşılığı yüzde 100 oranında (nakit karşılık) Merkez Bankası'na yatırılacağından, limit aşımı olması halinde ortaya çıkacak riskten bankaların etkilenmesi asgari seviyeye indirilmiş olacaktır. Bilindiği gibi, bankaların sermaye tabanları ile uyumlu bir seviyede döviz pozisyonu tutmalarını sağlamak üzere, Yabancı Para Net Genel Pozisyon/Sermaye Tabanı Standart Rasyosuna ilişkin Tebliğ ile belirlenen limitin üzerinde yabancı para pozisyon taşıyan bankaların limit aşımları Umumi Disponibilite uygulamasında taahhüt olarak kabul edilmekte ve söz konusu limit aşımlarının TL karşılığı üzerinden bankamız nezdinde yüzde 8 oranında serbest tevdiat bulundurulmaktadır.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!