Döviz ve faiz düştü Borsa yeni rekorunda

Güncelleme Tarihi:

Döviz ve faiz düştü Borsa yeni rekorunda
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 1997 00:00

Haberin Devamı

Piyasalarda dün döviz ve faiz cephesi yerinde sayarken borsa yeni rekoruna ulaştı. Piyasalar dün haftaya bol parayla girdi. Merkez Bankası verilerine göre, piyasalar dün 50 trilyon lira artı rezervle açıldı. Hazine'nin bugün yapacağı 364 günlük bono ihalesi öncesinde bono oranları bir puan kadar düştü.

Bono oranlarının düşüşünde Hazine'nin dün geri alım ihalesi yapacağını açıklaması da etkili oldu. Geri alım ihalesi öncesi bono oranları yıllık bileşik yüzde 115 seviyesinden yüzde 114'e geriledi. Fakat Hazine, geri alım ihalesinde küçük çapta da olsa teklif veren bankalara sürpriz yaptı ve hiç geri alımda bulunmadı. Fazla talep olmayan 11 Şubat 1998 vadeli geri alım ihalesine sadece 43 trilyon liralık teklif geldi. Hazine, bankaların söz konusu vadedeki kağatlarda fazla satıcı olmadığı için geri alım yapılmadığını açıkladı. Bankaların, geri alım ihalesi açılan 11 Şubat 1998 vadeli kağıtları, vergi avantajı nedeniyle satmak istemedikleri konuşuluyor.

GECELİK ORANLAR YÜKSEK

Bono oranlarındaki düşüşe karşın gecelik faiz ve repo oranlarının geçen haftaya göre biraz arttığı gözlendi. Geçen hafta yüzde 73'e kadar inen gecelik faizler dün tekrar yüzde 77 seviyesine yükseldi. Yüzde 70'e kadar gerileyen gecelik repo oranları da dün yüzde 80'e kadar çıktı. Hazine'nin sorunsuz gerçekleytirmesine karşın dünkü memur maaş ödemelerinin gecelik oranların yükselmesinde etkili olduğu konuşuluyor.

Döviz piyasaları da durgundu. Dış borsalarda doların dün 1.77 marktan 1.75 marka kadar gerilemesi, iç piyasayada yansıdı. Merkez Bankası dışarıda paritenin düşmesine paralel, doların zorunlu devir kurunu kademeli olarak 170 bin 250 liradan 169 bin 450 liraya kadar düşürdü. Dolar, serbest piyasada da 170 bin liranın altında işlem gördü.

TAZE PARA GİRİŞİ

Faiz ve döviz cephesindeki gelişmeler borsaya yaradı. Geçen haftayı rekorlarla kapatan borsa, rekorunu dün de sürdürdü. Endeks, dün 55 puan birden artarak 2 bin 362 puana yükseldi. Hisseler dün ortalama yüzde 2.38 oranında prim yaptı. Toplam 40 trilyon lira civarında işlem hacmi gerçekleşmesi de, borsaya para girişinin sürdüğünün göstergesi olarak nitelendiriliyor. Döviz ve faizin yanısıra, önümüzdeki günlerde IMF ve Dünya Bankası'ndan gelebilecek olumlu haberlerin de etkisiyle borsadaki çıkışın devam edeceği söylenebilir.

Hazine'nin bugün düzenleyeceği 364 günlük bono ihalesine ilginin fazla olması ve oranların da biraz yüksek gerçeklmesmesi bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!