Döviz Piyasaları

Güncelleme Tarihi:

Döviz Piyasaları
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2000 00:00

Haberin Devamı

Döviz alıcılı seyredecek

Ne oldu?

Serbest döviz piyasasında ABD doları 616.200-618.000 liradan, Alman Markı 288.600-289.800 liradan, İngiliz Sterlini 908.000-914.750 liradan güne başladı. Türk Lirası faizlerindeki gevşeme dövizin alıcılı olmasını sağladı. Serbest döviz piyasasında ABD Doları 622.400-619.600 liradan, Alman Markı 287.000-289.800 liradan, İngiliz Sterlini 916.000-914.500 liradan günü tamamladı.

Neden oldu?

Türk Lirası faizlerinin gevşemesi, Hazine'nin euro ve yen cinsi borçlanacak olması döviz piyasasını olumlu etikiliyor.

Ne olacak?

Önümüzdeki günlerde TL faizlerinde düşüş bekleyen uzmanlar, dövizin alıcılı olacağını belirtiyorlar. Ayrıca yurtdışındaki gelişmeler doların bir süre daha güçleneceğini gösteriyor.

Uzman gözüyle

Kaan Pekin - Toprakbank Döviz Masası Yönetmeni

Yurtiçi piyasada Hazine'nin euro ve yen borçlanacak olması, TL faizlerinin gevşemesi dövizde olumlu bir etki yarattı. Dünya Bankası Başkanı'nın ziyareti ile ilgili yapacağı açıklamaların Türkiye lehine olması bekleniyor. Piyasada TL sıkışık olduğu zaman döviz satıcılı oluyor. Bankalar TL yaratabilmek için döviz satışında bulunuyorlar. Haziran'ın ilk günlerinde faizlerin gevşeyeceğini ve bankaların döviz alacağını düşünüyorum. Önümüzdeki hafta bankalar döviz alıcılı olabilir. Ayrıca konsolide bilanço çıkarılacak off-shore hesapları bu bilançolarda olacak. Bu nedenle bankalar döviz alımında bulunabilir. Merkez Bankası'nın rezervi kuvvetli durumda bulunuyor. Uluslararası piyasalarda ise euro paritesi değer yitirdi. Avrupa Merkez Bankası'nın faiz artırımında bulunmayacağı düşüncesi euronun değer kaybında etkili oluyor. ABD'de GSMH'nın çok yüksek bir artış göstermesi doların avrupa para birimleri karşısında değer kazanmasına yardımcı oluyor. Avrupa'da da GSMH artışı olursa euro değer kazanır. Pazartesi bazı uluslararası borsalar tatil olacak. Bu nedenle parite sakin olur. Ama doların güçleneceğini düşünüyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!