Döviz hamleleri

Güncelleme Tarihi:

Döviz hamleleri
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2019 08:30

Cuma günü döviz piyasalarında yaşanan dalgalanmaya karşı Merkez Bankası sıkı duruşunu korudu. Önce repo ihalelerini durdurdu ardından sözlü yönlendirmeyle piyasayı sakinleştirdi. Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, “Temel politikamız rezervlerimizi güçlü tutmak ve güçlendirmek” açıklaması yaptı.

Haberin Devamı

DÖVİZDE yaşanan hareketliliğe karşı dün Merkez Bankası’ndan yeni hamleler geldi. Sabah piyasalar açılmadan yazılı açıklama yapıldı, ardından Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, “Temel politikamız rezervlerimizi güçlü tutmak ve güçlendirmek” açıklaması yaptı. Ardından swap piyasasında yeni bir adım geldi. Merkez Bankası cuma günü de haftalık repo ihalelerini durdurmuştu. Merkez Bankası’nın bu hamleleri sonucunda sabah saatlerinde 5.76 lirayı gören dolar kuru, 5.62 liraya kadar geriledi. Ancak öğleden sonra tekrar 5.68’lara yükseldi. Bankalararası piyasada dolarda son işlemler 5.6185 liradan yapılırken, serbest piyasada dolar günü 5.6120 liradan tamamladı. Türkiye piyasaları kapandıktan sonra uluslarlarası piyasalarda dolar 5,56 TL’ye kadar geriledi.

Haberin Devamı

İLK AÇIKLAMA SAAT 08.30’DA

Cuma günü haftalık repo ihalelerini durduran Merkez Bankası, dün sabah saat 08.30’da yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada ekonomiye ilişkin makro göstergelerin koordineli politika adımlarının etkisiyle dengelenme sürecinin devamına işaret ettiği belirtilerek, “Öncü veriler ilk çeyrekte yurt içi talepte ılımlı bir toparlanmanın gerçekleştiğini göstermektedir. Mal ihracatı ve turizm talebindeki güçlü seyirle birlikte net ihracat büyümeye yüksek katkı vermektedir. Bu çerçevede cari dengedeki iyileşmenin hızlanarak sürmesi beklenmektedir” denildi. Açıklamada, ekonomik dengelenme sürecinde para politikasının fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda şekillendiği, maliye politikası ile güçlü eşgüdüm enflasyonla mücadeleyi desteklediği belirtilerek, “Diğer taraftan, Merkez Bankası rezervlerini güçlendirme politikasına kararlılıkla devam etmektedir. Bu doğrultuda, geçtiğimiz yıl finansal piyasalarda yaşanan oynaklıklar sonrasında rezervlerde artış trendi gözlenmiştir. Brüt rezervlerde yaşanan dalgalanmalar ise olağan işlemlerden ve dönemsel unsurlardan kaynaklanmakta olup öngörülmeyen bir durum söz konusu değildir” denildi. Finansal piyasalarda gözlenen oynaklıklar ve sağlıksız fiyat oluşumlarının yakından takip edildiğine işaret edilen açıklamada, para politikası ve likidite yönetimine ilişkin tüm araçların, fiyat istikrarını sağlamak ve finansal istikrarı desteklemek amacıyla kullanılmaya devam edileceğini vurgulandı.

Haberin Devamı

Döviz hamleleri

ÇETİNKAYA’DAN MESAJ

İkinci bir adım olarak Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya AA’ya demeç verdi. İktisadi faaliyet cephesinde dengelenmenin devam ettiğini dile getiren Çetinkaya, öncü veriler, yurt içinde ilk çeyrekte ılımlı bir toparlanmaya işaret ediyor. Cari dengede de güçlü bir iyileşme trendi gözlemliyoruz. Merkez Bankası elindeki tüm araçları fiyat istikrarını sağlamak ve finansal istikrarı desteklemek için kullanmaya devam ediyor. Para politikası duruşumuzu enflasyonu en kısa sürede tek haneye düşürmeye odaklı olarak şekillendiriyoruz” dedi. Rezervlere de değinen Çetinkaya, “Temel politikamız rezervlerimizi güçlü tutmak ve güçlendirmek. Geçtiğimiz yıl finansal piyasa oynaklıklarını takiben rezervlerde bir miktar gerileme gözlenmişti. Ancak, o dönemden bu yana istikrarlı bir artış trendi söz konusu. Hedefimiz, bu trendi güçlü bir şekilde devam ettirmek. Bu konuda duruşumuz net. Brüt rezervlerle ilgili dönem dönem dalgalanmalar yaşanması olağandır. Sıra dışı bir durum söz konusu değil. Rezerv gelişmelerinin orta vadeli trendlerle takip edilmesi daha sağlıklı analizlere imkan tanır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Döviz hamleleri

SWAP ADIMI

MERKEZ Bankası bankalara gönderdiği bir yazı ile de döviz karşılığı TL swap piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satışı sınırı yüzde 10’dan yüzde 20’ye çıkardı. Swap işlemi tarafların faizi ya da döviz cinsini değiştirmek için yapılan takas işlemi. Merkez Bankası kasım ayında döviz karşılığı TL swap işlemlerine başlamıştı. Bankalar dolar, Merkez de TL veriyordu. Bu işlemler için bankaların limitleri vardı. Döviz ve efektif piyasasındaki limitlerin yüzde 10’u kadardı. Şimdi bu limit yüzde 20’ye çıkarıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!