Dönüşümün adresi şaştı

Güncelleme Tarihi:

Dönüşümün adresi şaştı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2017 21:39

Kentsel dönüşüm mevzuatında köklü değişiklik gerektiğini belirten Ömer Faruk Çelik, “Ev fiyatları mevcut dönüşüm süreci yüzünden artıyor. Sistem değişmeli, lüks konut bölgeleri değil depremde hasar gören bölgeler dönüşmeli. Yani dönüşüm ruhu sil baştan değişmeli” diye konuştu.

Haberin Devamı

ÜLKE genelinde 7 milyondan fazla riskli konutun kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmesi hedefleniyor. 2012’de başlayan süreç istenilen hızda gitmese de bundan sonra her yıl 500 bin konutun dönüşüme dahil edilmesi bekleniyor. Sürecin hasarlı bölgelerden çok lüks konut bölgelerinde başlamasını eleştiren EYG Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik ise İstanbul’da markalı evlerde fiyat artışlarının da dönüşümden kaynaklandığına dikkat çekti. Dönüşüm mevzuatında değişiklik gerektiğini aksi takdirde sektörde tıkanmalar olacağını belirten Çelik, “Müteahhit 100 daire dönüştürecekse emsal artışı isteyip 200 daire yapıyor. Yüzde 50 pay hak sahiplerine veriliyor. Sonra kira ve taşınma yardımı var. 500 lira kâr yapacaksa ev fiyatını 1000 lira arttıracak, çünkü yarısı hak sahiplerinin. Konut fiyatları dönüşüm projeleri nedeniyle artıyor. Halbuki dönüşümle evler ulaşılabilir olmalı” dedi.

Haberin Devamı

ÖNLERİ KESİLDİ

Kentsel dönüşümün büyük firmalara değil küçük müteahhitlere yaradığını dile getiren Çelik, “Büyük firmalar arazi geliştireceğiz diye hevesle işe başladı. Ama bina bazında işleri küçük müteahhit yaptı. Eskiden vatandaş eski evini satar, büyük firmaya gider bir miktarda borçlanıp ev alırdı. 150 bin liraya evini satarsa 150 bin de yeni proje için borçlanırdı. Şimdi eski evini veriyor, hatta üstüne para alıyor ve evini yeniliyor. Hal böyle olunca büyük müteahhite gelen müşterinin önü kesildi. Üst gelir ve orta üstü gelir grubuna konut üreten firmaların işi zorlaştı” diye konuştu. Kentsel dönüşümün riskli alanlarda yapılmamasını da eleştiren Çelik, dönüşüm mevzuatının yeniden ele alınması gerektiğini belirtti. Çelik “Depremden Avcılar etkilendi ama en çok dönüşüm projesi Bağdat Caddesi’nde. Şimdi biz Cadde’de eski evi mi yenileyeceğiz, vatandaşın yıkılmak üzere olan evini mi. Dönüşüm ruhu sil baştan değişmeli” dedi.

445 MİLYON LİRALIK PROJEYE BAŞLADI

ÖMER Faruk Çelik, Kayaşehir’de hayata geçirdikleri Evvel İstanbul’da konut teslimlerine başladıklarının, Adım İstanbul’da ise sona yaklaştıklarının bilgisini verdi. Yeni yatırımlarını İstanbul Ümraniye’de inşa edeceklerini söyleyen Çelik, proje hakkında şu bilgileri verdi: “45 bin metrekare arazi üzerinde hayata geçireceğimiz projede yaklaşık 250 konut yapmayı planlıyoruz. Toplamda 8 ila 10 kat arasında 8 bloktan oluşacak proje için çalışmalarımız tam gaz devam ediyor. Eylül ayında satışa çıkaracağız. Projenin satışından ise 445 milyon lira ciro bekliyoruz.”

BAKMADAN GEÇME!