Kredilerde buna dikkat! 3 ay ödenmezse...

Güncelleme Tarihi:

Kredilerde buna dikkat 3 ay ödenmezse...
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2017 20:10

Uluslararıs finansal raporlama standartlarının (IFRS) 9’uncu maddesinin yılbaşından itibaren değişikliğe uğrayacağını anlatan Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, “Bu değişiklikle bankalar 3 ay ödenmeyen kredileri direkt takibe (batık kredi) atacak. Düzenlemeyle birçok şirket zor durumda kalabilir” dedi.

Haberin Devamı

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, ilk 10 ayda Türkiye’ye gelen turist sayısının yüzde 28 artışla 29.1 milyona ulaştığını, gelirlerin ise ilk 9 ayda 20.2 milyar dolara yükseldiğini hatırlatarak tahminlere göre bu yıl Türkiye’ye 31.4 milyon turist beklendiğini dile getirdi. Kurtulmuş, “Turizm gelirinin ise 26 milyar dolar olmasını bekliyoruz. 2016’daki dip noktanın ardından Türkiye’ye bir geri dönüş başladı” dedi.

Bu yıl Antalya’da yedincisi düzenlenen Uluslararası Resort Turizm Kongresi’nde konuşan Kurtulmuş, “Turizmdeki başarı, turist sayısı ile ölçülmez. Turizm geliri de çok önemli. Şu anda turizmde kişi başına düşen ortalama harcama 664 dolar seviyelerinde. Hedefimiz 2023’te bunu 1000 dolar seviyelerine çıkarmak” diye konuştu.

PETROLÜMÜZ TURİZM

Haberin Devamı

Denizbank’ın davetlisi olarak gittiğimiz Antalya’daki organizasyona Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya Belediye Başkanı Menderes Türel, AKTOB Başkanı Erkan Yağcı, TÜROFED Başkanı Osman Ayık ve Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş gibi isimler de katıldı. Hürriyet yazarı Deniz Zeyrek de düzenlenen bir panelde konuşmacı olarak yer aldı. Rusya ile ilişkilere katkılarından ötürü işadamı Cavit Çağlar da Bakan Numan Kurtulmuş tarafından ödüllendirildi.

Türkiye’nin turizm açısından cazip bir coğrafya olduğunun altını çizen Hakan Ateş, “Devlet ve özel sektör işbirliği ile turizm sektörüne verilen destekler neticesinde sorunlu kredi oranı makul düzeyde kaldı. Kredi Garanti Fonu kapsamında turizm sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lere 12 milyon TL, KOBİ dışı firmalara ise 200 milyon TL’ye kadar yüzde 100 kefalet sağlandı. Turizm, toplam KGF kredilerinin ancak yüzde 3’ünden faydalanabildi. Turizm KGF’den 5.9 milyar TL aldı. Bunun 1 milyar lirasına Denizbank aracılık etti. 35 milyar dolara çıkan cari açık Türkiye’nin en temel sorunlarından biri. Açığın panzehiri turizm sektörüdür. Turizm Türkiye’nin petrolüdür” diye konuştu.

KREDİLER 3 AY ÖDENMEZSE TAKİBE DÜŞEBİLİR

ULUSLARARASI finansal raporlama standartlarının (IFRS) 9’uncu maddesinin yılbaşından itibaren önemli bir değişikliğe uğrayacağını anlatan Hakan Ateş, “Bu değişiklikle bankalar 3 ay ödenmeyen kredileri direkt takibe atmak (batık kredi gibi değerlendirme) zorunda kalacak. Bu düzenlemeyle birçok şirket zor durumda kalabilir. Özellikle turizm işletmelerinin yapısı gereği sorunlar yaşanabilir. BDDK ve bakanlık turizm sektöründe ve diğer sektörlerde bu kuraldaki vadeleri esnetebilir” ifadelerini kullandı.  BDDK yetkilileri ise şu anda da bu şartın geçerli olduğunu belirttiler.

Haberin Devamı

HİÇ BİR DAHLİMİZ YOKTUR

HAKAN Ateş ABD’de yargılanan Reza Zarrab’ın ifadelerinde Denizbank’ın geçmesi ile ilgili yaptığı açıklamada Denizbank’ın 2004-2013 arasında Hazine tarafından görevlendirilmiş tek resmi altın takas bankası olduğunu belirterek, “Takas bankaları altın işi yapan, altın borsalarına kayıtlı şirketlerin işlemini açmakla mükelleftir ve bu çerçevede tüm altın hareketleri takas bankasından geçer. Bizim bir tane yurtdışına döviz işlemimiz yoktur. Paranın yurtdışı edilip bir takım işlemlerle yurtdışından getirilmesi konusunda hiçbir dahlimiz yok. Burada ne bilerek isteyerek ne bilmeden istemeden Denizbank’ın hiçbir işleme konu bir işlemi olmamıştır. Takas bankası görevi ve sıfatıyla bizim A kişisinden B kişisine bütün transferleri yaparız. Para uluslararası gönderim ise swift ile gider.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!