Domates ve taze fasulye insafa geldi enflasyon hızlı düştü

Güncelleme Tarihi:

Domates ve taze fasulye insafa geldi enflasyon hızlı düştü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2012 00:00

Haziran ayında tüketici fiyatlarında (TÜFE) yüzde 0.90, üretici fiyatlarında (ÜFE) ise yüzde 1.49 gerileme meydana geldi. Beklentilerin de üzerinde gerçekleşen Haziran ayı düşüşüyle yıllık enflasyon TÜFE’de yüzde 8.87, ÜFE’de yüzde 6.44 oldu. Enflasyonun düşüşünde gıda fiyatları etkili olurken, en çok domates ve taze fasulye fiyatları düştü.

Haberin Devamı

MAYISTA sürpriz yaparak eksi çıkan ve 6 ay sonra yeniden tek haneye dönen enflasyon düşüşünü haziranda da sürdürdü. Haziran ayı enfasyon verileri, beklentilerden daha iyi geleceğini öngören Merkez Bankası’nı haklı çıkardı. Özellikle gıda fiyatlarındaki düşüşün de etkisiyle yıllık enflasyon yüzde 9’un altında kaldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, haziran ayında tüketici fiyatlarında (TÜFE) yüzde 0.90, üretici fiyatlarında (ÜFE) ise yüzde 1.49 gerileme meydana geldi. Domates, taze fasulye ve kabak fiyatlarındaki hızlı düşüş aylık enflasyonun da eksi çıkmasında etkili oldu. Piyasa beklentileri tüketici fiyatları endeksinde yüzde 0.39 düşüş olacağı yönündeydi. Haziran ayı düşüşüyle yıllık enflasyon TÜFE’de yüzde 8.87, ÜFE ise yüzde 6.44 oldu.

Haberin Devamı

En büyük düşüş gıdada

TÜFE’de ana harcama grupları itibariyle yaşanan fiyat değişimlerine bakıldığında, en büyük düşüşün gıda tarafında olduğu görüldü. Gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 3.42 düşüş gerçekleşirken, onu ulaştırma sektörü yüzde 1.39 ile takip etti. Giyim ve ayakkabı grubundaki fiyatlar ise yüzde 0.82 geriledi. Haziran ayında endekste yer alan gruplardan eğitimde yüzde 1.67, eğlence ve kültürde yüzde 0.90, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0.88, ev eşyasında yüzde 0.49, lokanta ve otellerde yüzde 0.49, konutta yüzde 0.14 artış gerçekleşti.

En çok domates ucuzladı


TÜİK’e göre, geçen ay fiyatı düşen ürünlerin başında ise domates geldi. Haziranda domatesin fiyatı yüzde 46.83 oranında düşerken, bu ürünü fiyatı yüzde 39.10 oranında azalan taze fasulye, yüzde 23.19 düşen dolmalık biber izledi. Fiyatı en fazla düşen ürünler arasında, yüzde 21.86 ucuzlayan patlıcan, yüzde 12.56 düşen kabak, yüzde 9.63 ile LPG dolum ücreti yer aldı.

Alkol ve tütün arttı

TÜİK’e göre TÜFE’de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8.87, 12 aylık ortalamalara göre yüzde 8.89 artış meydana geldi. Bir önceki yılın aynı ayına göre TÜFE’de en yüksek artış yüzde 18.69 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. Çeşitli mal ve hizmetler yüzde 14.92, konut yüzde 12.43, ev eşyası yüzde 9.83, lokanta ve oteller yüzde 9.44 en yüksek artışın gözlendiği harcama grupları oldu. Haziran ayında endekste yer alan 444 maddeden 84’ünün ortalama fiyatlarında değişim olmadı, 232 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 128  maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

Haberin Devamı

Tarım sektörü geriledi

Haziran ayında üretici enflasyonundaki gerilemenin temelinde ise tarımdaki yüzde 6.12’lik gerileme öne çıktı. Tarım sektörü endeksinde aylık bazda yüzde 6.12 gerileme, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4.39 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 3.83 artış  kaydedildi. Sanayi sektörü endeksinde ise aylık bazda yüzde 0.49 azalış meydana  geldi. ÜFE’de Haziran ayında endekste yer alan toplam 791 maddeden 165’inin ortalama fiyatlarında değişim olmadı, 334 maddenin ortalama fiyatlarında artış,  292 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

Yurtiçi turlar zam şampiyonu

TÜKETİCİ fiyatları bazında Haziran ayında fiyatı en çok artan ürün yurt içi turlar oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, geçen ay yüzde 48.83’lük fiyat artışıyla ‘yurt içi bir hafta ve daha fazla süreli turlar’ zam şampiyonu olurken, bunu, fiyatı yüzde 23.46 artış gösteren limon, yüzde 7.13 artış gösteren ‘şehir içi telefon görüşme ücreti’ izledi. Haziran’da en yüksek artış gösteren diğer ürünler arasında yüzde 5.81 ile sabit telefon görüşme ücreti, yüzde 3.53 ile şehirlerarası otobüs ücreti, yüzde 2.94 ile özel lise ücreti, yüzde 2.70 ile özel dershane ücreti (üniversiteye hazırlık), yüzde 2.59 ile ayçiçek yağı bulunuyor.

Haberin Devamı

Türkiye büyürken enflasyonu kontrol ediyor

EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’nin bir taraftan büyürken bir taraftan da enflasyonu kontrol altında tutma başarısını gösterdiğini belirterek, “Fiyat istikrarı kadar finansal istikrarı konuşan bir ülke haline geldik. Bunların hepsini bir arada topyekün bir şekilde yapabilmek zaten bu işin en önemli tarafı” dedi. Çağlayan, şunları söyledi: “Türkiye şunu artık ortaya koymuştur ki; bir taraftan enflasyonu kurtarırken diğer taraftan büyümeyi artırıyor. Türkiye fiyat istikrarını  sağlayacak. Ama Türkiye’nin finansal istikrara öncelikle ihtiyacı var. Yani dış ticaret açığını, büyümeyi, ihracatı, enflasyonu topyekun bir şekilde planlayacak, düşünecek bir sistem var ki Türkiye şükürler olsun, şimdi bunu gerçekleştiriyor.”

Haberin Devamı

Fiyatlar en fazla İzmir’de yükseldi

HAZİRAN ayı itibarıyla yıllık fiyatların en fazla arttığı bölge yüzde 10.31 ile İzmir oldu. TÜİK 2003 baz yılı tüketici fiyatları endekslerine göre, Haziran ayında yıllık bazda fiyatlar ülke genelinde yüzde 8.87 arttı. Yıllık bazda en yüksek artışın gözlendiği bölgeler yüzde 10.31 ile İzmir ve yüzde 10.16 ile ‘Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir’ bölgeleri oldu. Yıllık olarak en düşük fiyat artışlarının yaşandığı bölge ise yüzde 7.78 ile Ankara oldu. Bu bölgeyi yüzde 7.94 ile ‘Samsun, Tokat, Çorum, Amasya’ izledi. İstanbul’da ise yıllık bazda TÜFE artışı yüzde 9.13 oldu. Aylık bazda ise TÜFE’nin tek arttığı bölge yüzde 0.31 ile İzmir oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!