Doların, seçim sonuçlarına ilk tepkisi böyle oldu

Güncelleme Tarihi:

Doların, seçim sonuçlarına ilk tepkisi böyle oldu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2018 23:24

Merakla beklenen seçim sonuçları gelmeye devam ederken, cuma gününü 4.6770 TL’den tamamlayan dolar kuru, illikit piyasada ilk işlemlerde 4.6715 TL seviyesinden işlem gördü. Dolar kuru şu dakikalarda ise 4.64 TL'de hareket ediyor.

Haberin Devamı

Piyasaların da merakla beklediği tarihi seçimde sonuçlar gelmeye devam ederken, Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinde oy oranları da belli olmaya başladı. Cuma gününü 4.6770 TL’den tamamlayan dolar kuru, illikit piyasada ilk işlemlerde 4.6715 TL'de hareket etti. Dolar kuru en düşük 4.6438 TL’yi görürken, saat 23.10 itibarıyla 4.6448 TL’de hareket etti.

DOLARDA AŞAĞI YÖNLÜ HAREKET GÖREBİLİRİZ

Global Menkul Değerler Analisti Rıdvan Baştürk, "Resmi olmayan sonuçlara göre, Cumhurbaşkanlığı seçimini ilk turda Erdoğan kazanırken, parlamento çoğunluğunu ise Cumhur İttifakı alıyor. Seçim öncesinde yapılan anketlerde Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalabileceği, parlamento çoğunluğunun ise muhalefet kanadına geçebileceğine yönelik beklentiler oldukça yüksekti. Eğer şu anki sonuçlar geçerli kılınır yani Cumhurbaşkanı Erdoğan olur ve parlamento çoğunluğunu Cumhur ittifakı alırsa ‘’bölünmüş Ankara’’ olmaması piyasalar açısından iyimser bir tablo oluşturabilecektir. Bu sonuç gerçekleşirse, yatırımcılar ekonomi politikaları ve para politikasının kontrolü üzerine yoğunlaşacaktır" şeklinde söyledi.

Haberin Devamı

Baştürk şöyle devam etti: Kısacası yukarıda bahsettiğimiz sonuçlar TL varlıklar için ilk aşamada bir miktar iyimserlik yaratabilir ancak bu iyimserliğin devam edip etmemesi mevcut söylemlerin sürdürülüp sürdürülmemesiyle ilişkili olacaktır. Yılbaşından bu yana hem TL’de hem de borsada gelişen ülke piyasalarına göre negatif ayrışmalar yaşandı. Özellikle borsadaki iskonto yüzde 50 civarına yaklaştı. Ancak küresel bazda risk iştahı geçen yıla göre oldukça azaldı. FED’in bilanço daraltması ve faiz artırımlarına devam ediyor olması diğer yandan da ECB’nin yıl sonunda tahvil alım programına son verecek olması nedeniyle yurtdışı piyasalar geçen yılki gibi bir ralliye pek müsait gözükmüyor. Ancak gelinen mevcut iskontolar en azından TL varlıkların normalleşme sürecine girmesi için alan sağlamaktadır. Bu nedenle mevcut yönetimin pozitif adımlar atması durumunda bu iskonto bir yere kadar kapanabilir.

Haberin Devamı

PİYASALAR NASIL HAREKET EDEBİLİR?

Global Menkul Değerler Analisti Baştürk piyasaların olası tepkisini ise şöyle değerlendirdi: "Bu aşamada hafta açılışı itibarıyla dolarda aşağı yönlü bir hareket görebiliriz. Bu açılışın kuvvetine göre de borsada pozitif bir açılış ön planda olabilir. Ancak yinede ilk aşamada volatilitenin oldukça yüksek olacağını ve yurtdışı gelişmelerin de mutlaka göz önünde bulundurulması gerektiğinin altını çizmek gerekiyor. Gelecek resmi sonuçlarda Cumhurbaşkanlığı seçimi veya parlamento çoğunluğunda bir değişiklik olması durumunda TL varlıkların tepkisi de farklı olacaktır."

 

BAKMADAN GEÇME!