Dolardan yeni rekor... 2.21 TL'yi aştı

Güncelleme Tarihi:

Dolardan yeni rekor... 2.21 TLyi aştı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2014 08:58

2014'te rekorlar kıran dolar piyasalar üzerinde siyasi riskin devam etmesiyle yeni bir rekor kırarak 2.2110 TL'ye ulaştı. Uzmanlar içeride siyasi gelişmelerin dışarıda ise Amerikan Merkez Bankası'nın tahvil alım azaltma kararının doların yükselişinde etkili olduğunu belirtiyor. Doların bu seviyeye ulaşmasıyla Merkez Bankası'nın 21 Ocak'taki toplantısının da önemi arttı.

Haberin Devamı

Piyasalarda siyasi gerginlik etkisi devam ederken dolar bir rekor daha kırdı.

İki gün önce 2.1977 TL ile rekor kıran dolar bugün güne yüzde 0,7 yükselerek başladı ve 2.2110 TL ile yeni tarihi rekorunu kırdı.

Böylece dolar ilk kez tarihte 2.21 TL'yi de aşmış oldu.

Öte yandan döviz piyasalarında Euro cephesinde de yükseliş sürdü. Euro bir kez daha 3,01 TL'yi aşarak 3,0131 TL'den işlem görüyor. Euro bu seviyeleriyle 27 Aralık'ta kırılan 3.0148 TL'lik rekora çok yaklaşmış oldu.

MERKEZ BANKASI'NIN KARARI KRİTİK
Dolarda art arda gelen rekorlar gözleri 21 Ocak'taki Merkez Bankası Para Politikası Kururu kararlarına çeviriyor. Yayımlanan anketlerde çoğu kurum Merkez Bankası'ndan faiz artışı beklemiyor.

"ENFLASYON BEKLENTİLERİ İÇİN BU SEVİYE BÜYÜK RİSK"
Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi Merkez Bankası'nın mevcut faiz pozisyonunu koruyacağı beklentisinin dolarda yükselişi tetiklediği görüşünde. Yüzde 7.75 olan faiz üst koridorunda 75 baz puan faiz artışı beklediğini belirten Bürümcekçi "Enflasyon beklentileri açısından mevcut kur seviyesi büyük risk. Merkez Bankası'nın hamle yapmayacağı beklentisi oluştuğu için bu beklenti de fiyatlanıyor. Merkez Bankası faizle ilgili duruşunu değiştirmez ise, bu kapıyı açmazsa bu rekor trendi devam eder." diye konuştu.

Haberin Devamı

"KURDAKİ YÜKSELİŞ ENFLASYONA ETKİSİ YÜZDE 1.5 OLABİLİR"

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Burak Saltoğlu doların enflasyon üzerindeki kalıcı etkisinin yüzde 15 olarak hesaplandığını kurda yüzde 10'luk kalıcı kur artışının enflasyona etkisinin yuzde 1.5 olabileceğini belirtti.

"Bu önemli ve olumsuz bir etki" diyen Burak Saltoğlu "Bu çekirdek enflasyona da yansıyabilecektir. Ancak son yaşanan olaylarin büyüme ve iç talep üzerindeki azaltıcı etkisini muhtemelen gelecek dönemlerde daha fazla hissedebiliriz. İç talep azalması da enflasyon uzerindeki kur baskısını sınırlayabilir." diye konuştu.

"2.20 TL DİRENÇTİ ŞİMDİ DESTEK SEVİYESİ OLARAK İZLENECEK"
Acar Yatırım Araştırmalar Müdürü Zeynel Balcı
dolardaki yükselişin temel nedenleri arasında,dışarıda Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) varlık alımarını azaltma kararı, gelişen piyasalardan sıcak para çıkışı, içeride ise artan siyasi tansiyonu gösterdi. Zeynel Balcı "Daha alt başlıklarda ise cari açık sorunun tekrar öne çıkması, şirketlerin döviz açık pozisyonlarını kapatma isteği ve spekülattif amaçlı alımlar olabilir. Teknik tarafına bakıldığında 2.20 TL seviyesi önemli. Bu seviye şimdiye kadar direnç olarak işlev gördü, şimdi ise destek olarak izlenecek gibi. 2.20 seviyesinin üzerinde kalınırsa, 2.22-2.23 TL kısa dönem ilk direnç seviyesi olarak görülürken, orta dönem için ise 2.30-2.35 TL teknik direnç noktaları olarak izlenebilir. 2.20 seviyesinin üzerinde tutunamaz ise de destek noktaları 2.18 ve 2.16 TL seviyelerinde" diye konuştu.

Haberin Devamı

BORSA SERT DÜŞTÜ
Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, döviz kurlarındaki sert yükselişin etkisiyle güne önceki kapanışa göre 1.060,02 puanlık düşüşle 67.074,61 puandan başladı. Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri dünkü kapanışa göre ortalama yüzde 1,56 oranında değer kaybederken, bankacılık endeksi yüzde 1,79, holding endeksi yüzde 1,38 oranında düşüş kaydetti. Düşüş biraz sınırlansa da Borsa İstanbul 100 endeksi ilk seansta önceki ikinci seans kapanışına göre 776,10 puan azalarak günün ilk yarısını 67.358,53 puandan tamamladı. Birinci seansta hisse senetleri ortalama yüzde 1,14 oranında değer kaybetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!