Dolarda son durum / (Dolar ne kadar oldu?)

Güncelleme Tarihi:

Dolarda son durum / (Dolar ne kadar oldu)
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2016 10:04

Dolar bugün güne 2,87 seviyesinde başladı. Dün akşam 2.87 civarında günü tamamlayan dolar/TL bu sabah saat 08.55'te 2.8691/2.8700 seviyesine başladı. Dün akşam 3.0430 civarında olan sepet bazında TL ise aynı saatte 3.0395/3.0407, 3.2160 civarındaki euro/TL ise 3.2097/3.2111 seviyesinde işlem görüyor.

Haberin Devamı

Paskalya tatilinin ardından piyasalarda işlemlerin bir miktar hacim kazanması beklenirken, bugün kur ve faizde iç ve dış veri gündemi, piyasa kapanışı sonrasında ise ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'in açıklamaları takip edilecek.

Aralarında TL'nin de yer aldığı gelişmekte olan para birimleri Fed'in bu yıl dört yerine iki faiz artışı yapacağına yönelik yönlendirmesiyle dolar karşısında sert değer kayıplarını sonlandırmıştı. Bazı Fed üyelerinin aksi yöndeki açıklamaları sonrası Yellen'in bugün saat 19.20 civarında yapacağı konuşmayı yatırımcılar Fed'in faiz artışı konusundaki tutumu hakkında daha iyi bilgi edinebilmek için yakından takip edecek.

PPK ATAMALARI YAKINDAN TAKİP EDİLECEK
TCMB Başkanı Erdem Başçı da dahil yedi üyeden oluşan Para Politikası Kurulu'ndaki üyelerden beşinin beş yıllık görev süresi bu yıl içinde dolacak.

Haberin Devamı

Görev süresi 19 Nisan'da dolacak olan Başçı'nın yeniden atanıp atanmayacağı ya da yerine kimin geleceği yakından izleniyor. Basında aralarında mevcut PPK üyelerinin de yer aldığı bir çok isim başkan adayı olarak gösterilirken, üst düzey ekonomi yetkilileri ise bu atamayı zorlu gündemin ortasında yeni bir gerilim alanı yaratmadan tamamlamak istiyor.

Piyasa her ne kadar bu konu yakından izlense de Erdoğan'ın ABD ziyaretini tamamlayana kadar konu hakkında yeni bir gelişme yaşanması beklenmiyor.

Reuters'ın kısa süre önce yayımladığı bir analizde "Türkiye şartlarında bir ay çok uzun bir süre" diyen bir hükümet yetkilisi, "Şu anda Başçı ya da başka bir isim üzerinde anlaşılmış değil. Ancak atama taraflar arası bir uzlaşma ile yapılacaktır" ifadelerini kullanmıştı.

Diğer bir hükümet yetkilisi de atamanın iç ve dış piyasalara verilecek mesaj açısından kritik önemde olacağını belirtirken, "Piyasaların en çok izlediği bu konuda sağlıklı bir mesaj şart. Hükümet tarafından Başçı'nın ikinci dönemi kullanması yönünde bir eğilim var. Merkez Bankası'nın başında kritik dönemleri atlatmış tecrübeli bir isimle yola devam etmek şu anda en doğru adım olabilir" dedi.

Haberin Devamı

BUGÜN İZLENECEK VERİLER

Yurtiçinde bugün Turizm Bakanlığı tarafından 11.00'da açıklanacak Şubat ayı yabancı ziyaretçi verileri izlenirken, 17.00'da açıklanacak ABD Mart ayı tüketici güveni de takip edilecek.

Bankacılar Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bugün başlayacağı Washington ziyaretinin de piyasada takip edileceğini belirtirken, Erdoğan'ın saat 11.00'da Washington'a gidişi öncesinde İstanbul Atatürk Havalimanı'nda açıklamalarda bulunması bekleniyor.

Haftanın kalanında ise iç piyasada 2015 yılına ilişkin büyüme verileri, dış piyasada ise ABD tarım dışı istihdam verilerinin öne çıkacağını belirten analistler, piyasada Merkez Bankası başkanı ve bazı PPK üyeliklerine yapılacak atamaların yakından izlendiğini de belirtiyorlar.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!