Dolarda son durum / (Dolar ne kadar oldu?)

Güncelleme Tarihi:

Dolarda son durum / (Dolar ne kadar oldu)
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2015 09:26

AKP'yi tek başına iktidara taşıyan seçim sonuçlarının ardından dün TL dolar karşısında en yüksek yüzde 5'lik değer kazancı ile 2.7580'e kadar gerilerken, iyimserliğin sürdüğü dolar/TL'de bugün enflasyon verisi ile yurtdışı gelişmeler izlenecek. Dolar/TL bu sabah saat 0907 itibariyle ise 2.8280 seviyesinde.

Haberin Devamı

Cuma günü son işlemde 2.9095 seviyesinde olan dolar/T,  3 gün içinde en düşük 2.7580'i test ettikten sonra dün saat 16.40 itibarıyla 2.8028/2.8035 seviyesindeydi. TL'de en son 2008 yılında bir günde yüzde 5 değer kazancı yaşanmıştı.

Sepet bazında TL bu sabah 2.9677/2.9722, Euro/TL ise 3.1113/3.1163 seviyesine geriledi.

TL’Yİ BUNLAR OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR

Bankacılar yurtiçinde önümüzdeki dönemde piyasalardaki seyrinde ekonomi yönetiminin ve ilk icraatların nasıl şekilleneceğinin belirleyici olacağını belirtiyor. Yurtdışında ise ABD'de ekonomik verilerinin yakından izleneceğini belirten bankacılar, Fed'in Aralık'ta faiz artırımına işaret edecek her türlü verinin TL dahil gelişmekte olan piyasaları olumsuz etkileyeceğine dikkat çekiyor.

Bir bankanın döviz masası müdürü, "Seçim sonuçları ardından dün yerli bireysel yatırımcı ciddi miktarda döviz bozdurdu, yabancıların da kâr realizasyonunu gördük. TL'nin üzerinden büyük bir risk kalkmış durumda dolayısıyla bir süre daha diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine göre daha güçlü bir seyir görürüz. Dolar/TL'de 2.80 seviyesi önemli, bu seviyenin altında kapanışlar 2.75'lere kalıcı hareketin önünü açabilir" dedi ve şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Önümüzdeki günlerde yurtdışı piyasalardaki gelişmeleri izleyeceğiz. Kuvvetli dolar verisi Fed'in Aralık'ta faiz artırım ihtimalini artırırsa EM'ler için iyi olmaz. Gelişmekte olan ülke para birimlerinde satış eğilimi görülürse bu TL'ye de yansıyacaktır. Yurtiçinde ise önümüzdeki dönemde hükümetin açıklamaları ve yeni ekonomi yönetiminin nasıl şekilleneceği önemli. Bugüne baktığımızda ise enflasyon verisi ve dış piyasalar izlenecek, iyi bir enflasyon verisi kura da olumlu yansıyacaktır. Dolar/TL'de bugün için 2.80-2.85 bandını öngörebiliriz."

SEÇİM SONRASI BEKLENTİLER

1 Kasım seçimlerinde resmi olmayan sonuçlar AKP'nin tek başına iktidarına işaret ederken, bankacılar üçüncü seçim olasılığının ortadan kalkmasının ve önümüzdeki 4 yıl boyunca genel seçim yaşanmayacak olmasının piyasadaki iyimserliğin ana nedeni olduğunu belirttiler.

Haberin Devamı

Dolar/TL dün 3 ayın en düşük seviyelerini test ederken, TL'nin dolar karşısındaki gün içindeki en yüksek değer kazancı yüzde 5'i aştı, gün sonunda ise kazanç yüzde 4 civarında şekillendi. İyimserlik tahvil/bono getirilerine de 50 baz puan civarında düşüş olarak yansıdı.

Cuma günü Reuters'ta yer alan bir haberde, bankacılar seçim sonrasında birkaç hafta gibi kısa vadede hükümetin kurulma olasılığının dolar/TL'yi 2.70-2.80 bandına; yeniden bir seçim ihtimalinin ise 3 seviyesinin üzerine taşıyabileceğini belirtmişti. Tahvil-bono getirilerinde ise seçimin sonucuna bağlı olarak 75 baz puanlık düşüş ile 150 baz puanlık yükseliş bandında bir hareket yaşanabileceği öngörülmüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!