Dolarda son durum / ( Dolar ne kadar oldu?)

Güncelleme Tarihi:

Dolarda son durum / ( Dolar ne kadar oldu)
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2015 10:19

ABD faiz artışlarına ilişkin iyimserlikle geçen haftayı dolar karşısında yüzde 5'e yakın değer kazancı ile tamamlayan kurda, yaklaşan seçim öncesi artan güvenlik endişeleri baskı yaratmayı sürdürürken bankacılar tatilin ardından bugün hacim kazanması beklenen küresel piyasaların ve iç siyasetin takip edileceğini belirttiler. Dolar, 2,94 seviyesine yakın işlem görüyor.

Haberin Devamı

Cumartesi günü Ankara'da sendikalar ve sivil toplum örgütlerinin katılımı ile düzenlenen, "Emek, Barış ve Demokrasi" mitingine katılmak üzere gelenlerin toplandığı Ankara Garı önünde saniyeler arayla meydana gelen iki patlama sonucu şimdiye kadar 97 kişi hayatını kaybetti.

TL dün gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışmış ve günü dolar karşısında değer kaybı ile tamamlayan az sayıda para biriminden biri olmuştu.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Ankara'da Cumartesi günkü patlama sonrası iki saldırganın kimliğinin tespitinde son aşamaya geldiklerini, saldırıda kullanılan bombaların da beşer kiloluk TNT olduklarının anlaşıldığını açıkladı.

Cuma gününü 2.91 civarında tamamlayan ve patlama sonrası illikit işlemlerde 2.9625'e kadar yükselen dolar/TL dün günü 2.92'nin hemen altında tamamlamıştı. Kur bu sabah güne 09.01'de 2.9350/2.9376 seviyesine yükselerek başladı.

Dün akşam saatlerinde 3.12 civarında işlem gören sepet bazında TL güne 3.1358/3.1384 seviyesinde dün akşam 3.32 civarında olan euro/TL ise aynı saatte 3.3369/3.3377 seviyesindeydi.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Piyasaların bugün likidite kazanmasını bekliyoruz. Dün TL hariç gelişmekte olan ülke para birimlerinde yaşanan dolar karşısındaki değer kazancı bugün bir miktar tersine dönmüş durumda. TL açısından bakarsak dün bu değişimi kaçırdık bugün ise kayıplara katılıyoruz. Bugün itibarıyla yeniden dış piyasalara odaklı bir seyre döneceğimizi düşünüyorum" dedi.

Haberin Devamı

ASYA BORSALARI HIZLI GERİLEDİ
Asya borsaları petrol fiyatlarındaki hızlı gerilemenin ardından, emtia para birimlerinde yaşanan düşüşle iki ayın en yüksek seviyelerinden gerilerken, ABD'de faiz artışının erteleneceğine dair beklentilerin korunması piyasalara kısmen destek sağladı.

Yen, bölgedeki hisselerin değer kaybetmesinin ardından bir güvenli liman hareketiyle yükselirken, dolar Fed'in faiz artışını erteleyeceği beklentileriyle diğer büyük para birimleri karşısında üç haftanın en düşük seviyelerinden işlem gördü. Euro, dolar karşısında dün 1.1397 seviyesini gördükten sonra 1.1359 dolar seviyesine geriledi.

Alman tahvil getirileri, tahvil piyasalarında ABD ve Avrupa merkez bankalarının politikalarının ayrışacağı beklentileriyle oluşan kafa karışıklığıyla dün hafif düşüş yaşadı. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi varlık alım programının boyutunu, şeklini ve uzunluğunu ayarlayabileceklerini söyledi.

Tahvil/bono piyasasında ise 12 Mart 2025 itfalı gösterge 10 yıllık tahvil dün spot kapanışta yüzde ortalama bileşik faiz yüzde 10.36 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 10.36 oldu. 14 Haziran 2017 itfalı iki yıllık gösterge tahvilde ise dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 10.85 seviyesinden gerçekleşti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!