Dolarda rüzgar tersine döndü

Güncelleme Tarihi:

Dolarda rüzgar tersine döndü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2016 11:35

Dolar/TL dünkü yükselişinin ardından global piyasalara paralel bugün geriliyor. Piyasalar Fed'in faiz kararına odaklandı.

Haberin Devamı

Hafta sonunda gerçekleşen bombalı saldırı ve daralma kaydeden üçüncü çeyrek GSYH verisi nedeniyle dün yükselen dolar/TL, öğleden sonra yönünü aşağı çevirirken; piyasalar yarın açıklanacak olan ABD Merkez Bankası (Fed) kararlarına odaklandı.

Dün büyüme verisi sonrası 3.5495'e kadar yükselen, saat 17.08'de 3.5071/3.5094 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah saat 3.4799/3.4850 seviyesinde güne başladı. Kur ilerleyen saatlerde gerilemesini sürdürürken gün içerisinde en düşük 3.4595 seviyesini gördü. Dolar saat 15.07 itibari ile 3.4855 seviyesinden işlem gördü.

FED KARARI BEKLENİYOR

Asya borsaları ve dolar, Fed'in yarın sonlandıracağı faiz toplantısının ardından görünümün ne yönde olacağını diken üstünde beklemeye başlarken, bütün gözler Fed'in geçtiğimiz ay Donald Trump'ın sürpriz bir şekilde başkanlığı kazanmasının ardından para politikasını nasıl yönlendireceğine çevrildi.

Haberin Devamı

Ham petrol fiyatları da 18 ayın zirvesine çıkmasının ardından yeniden bir düşüş yaşarken, Çin'den gelen bir dizi verinin de varlık piyasalarında etkisi sınırlı kaldı.

Yatırımcılar için yarınki toplantı sonrası en önemli nokta Fed'in yapacağı açıklama ve Trump'ın 8 Kasım'da seçimleri kazanmasının ardından ortaya koyacağı ekonomik görünüm. Fed'in bu yıl ilk defa faiz artışına giderek politika faiz oranını yüzde 0.25'ten yüzde 0.5'e çıkarmasına piyasa neredeyse yüzde 100 şans veriyor.

Dolar, ABD Hazine tahvil getirilerindeki hızlı yükselişin yavaşlaması ve yatırımcıların yarın açıklanacak olan Fed toplantı kararlarını beklemeye koyulmasıyla euro ve yen karşısında yatay bir seyir izledi.

DOLARDA BEKLENTİ NE?

Bir bankacı, "Dün dolar endeksindeki değer kaybı ile tüm gelişmekte olan ülke para birimleri değer kazanırken, iç nedenlerle bu değer kazancını TL tarafında göremedik. Ancak gün sonuna doğru bu kötü performans bir miktar telafi edildi ve dolar/TL'de Cuma kapanışın altında bir kapanış oldu. Fed öncesi risk almak istemeyenlerin uzun dolar pozisyonlarında bir miktar realizasyon görüyoruz. Toplantı sonucuna göre yeni bir fiyatlama ile karşı karşıya kalacağız" dedi.

Haberin Devamı

Hafta sonunda gerçekleşen bombalı saldırı ve GSYH verisi nedeniyle bugün 3.55 seviyesine kadar yükselen dolar/TL, öğleden sonra dolardaki değer kaybı nedeniyle veri öncesi seviyelere gerilese de, güvenlik endişeleri başta olmak üzere iç riskler nedeniyle benzer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrıştı.

Analistler Fed toplantısının global olarak piyasaların ana gündemi olduğunu belirterek, dolardaki değerlenme eğiliminin de sürmesi halinde TL'deki değer kaybının da devam edeceğini ifade ediyor.

Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) 2016 yılının üçüncü çeyreğinde başta darbe girişimi ve terör olayları olmak üzere küresel ticarette zayıflama, gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımlarında azalma ve jeopolitik gerginlikler ile önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1.8 daraldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!