Dolarda büyük spekülasyon

Güncelleme Tarihi:

Dolarda büyük spekülasyon
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2008 08:45

Piyasalardaki hızlı gelişmeler ve oynak hareketler durulmuyor.

Haberin Devamı

Avrupa'da yeni faiz indirimlerinin geleceğine yönelik spekülasyonlar doları uçurdu. İçeride ise hedge fonların satışları ile dolar 1.64 YTL'yi geçti. 

İşte dolardaki yükselişin sorumlusu

Piyasadan 'müdahale' sesleri geliyor

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Bernanke'nin önceki gün yeni bir paket sinyali vermesi üzerine başlayan dolardaki hareket bugün de devam ediyor. Dolar dünya ile paralel olarak içeride de hızla değer kazanırken sabah bankalararası piyasada 1.62 YTL sınırını geçti. Dolar en son 28 Haziran 2006'da 1.62'li seviyeleri görmüştü.

Dolardaki artış öğlene doğru yeniden hızlanırken, bankalararası piyasada 1.66 YTL'ye kadar tırmandı. Dolar saat 12.40 itibariyle düne göre yüzde 4.90 artışla 1.6400 YTL'den el değiştirdi. 

Bu arada dolardaki hızlı yükseliş piyasalarda yeni yorumlara neden oluyor. Uzmanlar, daha düne kadar Merkez Bankası'nın bugün yapacağı toplantıda herhangi bir faiz değişikliğinin beklenmediğini, ancak dolardaki ani yükselişin yeni bir faiz artışını gündeme getirebileceğine dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

West LB Hazine Müdürü Burak Üstay, şimdiye kadar satış tarafında olanların çok hızlı kur hareketinden korktuğunu ve artık satmaktan vazgeçtiğini söyledi. Fasit bir dairenin içerisine girdik" diyen Üstay, şöyle devam etti:

"Kur yukarı çıktıkça piyasada moral bozuluyor. Belli bir yerde sisteme döviz arzının sunulması gerekiyor."

Anadolubank Hazine Grup Başkanı Tolga Şenefe, hedge fonların varlıklarını likit hale getirmek için yaptıkları pozisyon kapama işlemlerinin doların çıkışında etkili olduğunu belirtti. Şenefe, "Dolar son çıkışı ile, Merkez Bankası’nın müdahale seviyelerine geldi. Piyasa Merkez Bankası’ndan bir tavır beklentisi içinde" dedi.

EURO DİBE VURDU

Doların euro karşısındaki yükselişi bugün de devam ediyor. Parite sert bir şekilde 1.28 seviyesinin altına inerken, bu düşüşte Avrupa ekonomilerinin ne kadar sağlıklı olduğu ile ilgili endişeler önemli rol oynadı.

Ayrıca analistler, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bölgede büyüme ile ilgili endişeler nedeniyle bir faiz indirimine zorlanacağı yönündeki spekülasyonların da eurodaki düşüşü hızlandırdığını belirtiyor. Piyasada ECB'nin 0.75 puanlık bir indirime daha gidebileceği konuşuluyor.

Haberin Devamı

Euro/dolar paritesi saat 09.00 itibariyle yaklaşık son iki yılın en düşük seviyesi olan 1.2837'den el değiştirdi. 

Deutsche Bank Tokyo'nun kıdemli döviz analisti Koji Fukaya, Avrupa ve İngiltere'de faiz indirim beklentilerinin giderek kuvvetlendiğine dikkat çekti. Fukaya, "Euro hala pahalı gözüküyor. Diğer Avruğpa para birimleri de düşecek gibi gözüküyor" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!