Dolara Bundesbank desteği

Güncelleme Tarihi:

Dolara Bundesbank desteği
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 1997 00:00

Haberin Devamı

Uluslararası döviz piyasalarında birkaç gündür iniş trendinde olan ABD Doları dün Alman Merkez Bankası Bundesbank'ın faiz kararıyla tekrar yükselişe geçti. Bundesbank, kısa vadeli repo faiz oranını, ekonominin büyüme hızının yavaşlayabileceği endişesiyle yükseltmedi. Bu da doların toparlanmasına yetti.

Bundesbank yetkilileri, büyüme hızının yavaşladığı, işsizlik oranının yüzde 11.4'te seyrettiği Alman ekonomisinde, faiz oranlarının yükseltilmesinin çok zarar verici olacağını açıkladılar. Bu açıklamanın ardından dolar, Avrupa borsalarında yükselişe geçti. Dolar dün dış borsalarda 1.82 marklardan 1.84 mark sınırına kadar yükseldi.

Dolar'ın dış borsalardaki hareketlenmesi iç piyasaya da anında yansıdı. Merkez Bankası, dün sabah paritedeki gelişmeler üzerine, doların zorunlu devir kurunu önceki güne göre, 950 lira birden artırarak, 164 bin 450 lira olarak belirledi. Merkez Bankası, ilerleyen saatlerde doların devir kurunu, paritenin seyrine paralel olarak artırarak 164 bin 600 liraya kadar yükseltti. Bankaların da dolar satış kotasyonları, dün döviz interbankında 165 bin liraya kadar yükseldi. Dolar, serbest piyasada da 165 bin liraya dayandı.

HAZİNE İHALESİ

Bu arada Hazine dün düzenlediği 357 günlük bono ihalaesinde 257.8 trilyon liralık satış yaptı. Dünkü ihaleye 545 trilyon liralık rekor düzeyde teklif gelmesine karşın, Hazine bu tekliflerin yarısına yakın bir bölümü karşılamakla yetindi.

İhalede stopajlı basit faiz yüzde 137.06, stopajlı bileşik faiz yüzde l38.38 olarak gerçekleşti. Dünkü ihalede stopajsız basit faiz yüzde 137.06 ve bileşik faiz ise yüzde 119.99 oranında gerçekleşti. Geçen haftaki ihaleye faizde büyük bir değişiklik olmadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!