Dolar rekora doymuyor

Güncelleme Tarihi:

Dolar rekora doymuyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2016 20:21

TÜRK Lirası dolar karşısında değer kaybını durduramıyor.

Haberin Devamı

Dolardaki güçlenme aslında tüm gelişmiş ülke para birimlerini vuruyor ancak özel sebeplerinden dolayı Türk Lirası biraz daha fazla etkileniyor. Türk Lirası dün dolar karşısında yüzde 0.55’e varan değer kaybı yaşarken muadili para birimleri Güney Afrika Randı yüzde 0.24, Rusya Rublesi yüzde 0.22 geriledi, bazı Asya para birimleri ise dolara karşı değer kazandı. Dolar, 3.1853 liraya kadar çıkarak yeni rekorunu kırdı. Öğleden sonra ise Türk Lirası güç kazandı. Dolar 3.1646 liraya kadar gerilemişken Chicago FED Başkanı Charles Evans’ın faiz artımına yönelik açıklamaları yeniden 3.17 seviyelerine çıkardı. Bankalararası piyasada dolarda son işlemler 3.1710 liradan yapılırken, serbest piyasada dolar günü 3.1720 liradan tamamladı.

Tüm dünya piyasaları ABD seçimlerinin yapıldığı dün oldukça dalgalı seyir izledi. Türk piyasaları ise biraz daha dalgalıydı, nedeni ise içerideki yüksek siyasi tansiyon ile sınırlarımızdaki çatışmalar. Meksa Yatırım’ın araştırma notu ‘TL’deki rekor değer kayıpları daha ne kadar devam edecek’ başlıklı raporunda, “TL’de görülen değer kaybının bir noktadan sonra durmaya niyeti var mı?” sorusunu soruyor.

Haberin Devamı

3.25 LİRAYA DOĞRU

Raporda, yakın geleceğe göz atıldığında Türk Lirası lehine hareketler konusunda yeni hikaye oluşacak bir konjonktür bulunmadığına dikkat çekilerek şöyle deniliyor: “Yani TL’de değer kazanımları görülse de bu fiyatlamanın kısa vadeli kalma ihtimali bulunuyor. ABD seçimleri, FED’in faiz kararı, Türkiye ekonomisindeki büyümenin yavaşlaması, artan jeopolitik riskler hep Türk Lirası’nın aleyhine. Tüm bu ana hatları ile saydığımız maddelerin önümüzde ki süreçler olması nedeniyle TL üzerinde baskının orta- vadede devam etme ihtimali bir hayli güçlü. Bu noktada 3.1500 üzerinde 3.2000 direncine önem verilmeli. Bu seviyenin üzerinde yaşanacak fiyatlamalarda 3.2500 seviyesine doğru hareketlerin önü açılabilir.” İki yıllık gösterge tahvil faizi dün yüzde 9.56’taydı. On yıllık gösterge tahvil faizi ise yüzde 10.34. Borsa İstanbul, dün yüzde 0.91 yükselişle günü 76 bin 367 puandan tamamladı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!