Dolar pariteyle fırladı

Güncelleme Tarihi:

Dolar pariteyle fırladı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 1997 00:00

Haberin Devamı

Uluslararası borsalarda dolar dün başta Alman Markı olmak üzere önemli para birimleri karşısında tekrar tırmanışa geçti. Dış borsalarda dolar, dün 1.81 mark değerinin de üzerine çıkarak 1.8130 marka kadar yükseldi. Dolar bu değeriyle, Ağustos 1991 tarihinden bu yana, son 71 ayın en yüksek seviyesine yükseldi. Paritenin dolar lehine bu kadar hızlı yükselmesine şaşıran döviz piyasalarındaki çalışanlar arasında gün boyunca, ‘‘görsen parite demezsin'' esprisinin de yapılmasına yolaçtı.

Paritenin bu çıkışı üzerine Merkez Bankası da doların zorunlu devir kurunu hızlı yükseltti. Önceki gün 154 bin 800 lira olan zorunlu dolar devir kurunu Merkez Bankası, dün sabah 155 bin 350 lira olarak açıkladı. Fakat Merkez Bankası, paritede dolar lehine yaşanan artışa paralel olarak gün içinde doların zorunlu devir kurunu 155 bin 750 liraya kadar yükseltti. Bankaların satış kotasyonları ise 156 bin bin liranın üzerine çıktı ve 156 bin 700 liraya kadar yükseldi. Bankaların kotasyonları ile devir kuru arasındaki makas da dün binde 4'e kadar çıktı.

Doların dış borsalarda hızlı çıkışı iç piyasaya da yansıdı. Önceki gün serbest piyasada 155 bin 600 liradan kapanan dolar, dün aynı piyasada bin 200 lira birden artarak 156 bin 800 liraya yükseldi.

Doların mark karşısındaki yükselişi, geniş tabanlı bir Avrupa ortak para biriminin marka göre daha zayıf olacağı beklentisine bağlanıyor. Geniş tabanlı Avrupa para birimi ve zayıf bir ‘‘Euro'' senaryosu, markın Avrupa para birimine dahil olmayan para birimlerine karşı değer kaybetmesine yol açıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!