Dolar kuru 4.59 TL seviyesinde işlem görüyor

Güncelleme Tarihi:

Dolar kuru 4.59 TL seviyesinde işlem görüyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2018 09:24

Dolar kuru, dün Merkez Bankası'nın sadeleşmenin tamamlanmasına karar vermesiyle sert gerilerken, bugün artan küresel risk ile yeniden yükselişe geçti ve 4.63 TL'nin üzerini gördü. Şu dakikalarda ise 4.59 TL seviyelerinde bulunuyor.

Haberin Devamı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) para politikasında sadeleşme sürecinin tamamlanmasına karar verdiğini açıklamasının ardından dün dolar/TL yönünü aşağı çevirirken, güne 4.56 seviyesinden başladı. Dolar kuru, artan küresel risk algısı, dolar endeksinin ve petrol fiyatlarının tekrar yükselişe geçmesi sonrasında yönünü yukarı çevirirken; gün içinde en yüksek 4.6354 TL seviyesini gördü. Dolar kuru saat 15.37 itibarıyla 4.5936 seviyesinde bulunurken, Euro/TL ise 5.3165 seviyelerinde...

Dolar endeksi yüzde 0.32 yükselişle 94.66 seviyesinde bulunurken; euro/dolar paritesi 1.1568 seviyelerinde hareket ediyor. Petrol fiyatları ise yüzde 0.98 yükselişle 76.05 dolardan işlem görüyor.

İTALYA'DA SİYASİ RİSK ARTIYOR
İtalya'daki siyasi risklerle ülkenin 2 yıllık tahvil faizi 54 baz puan yükselerek 2013 sonundan bu yana en yüksek seviyeye gelirken, euro da 6.5 ayın en düşük seviyesini gördü.

Haberin Devamı

İtalya'da Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella euroya karşıt tavrıyla bilinen bir ismi, ekonomi bakanlığına aday gösterilmesini reddetti. Matteralla'nın bu adımı, İtalya'da koalisyon hükümeti kurmaya çalışan düzen karşıtı partileri öfkelendirerek koalisyon planlarından vazgeçmelerine neden oldu ve yeni bir seçim ihtimalini ortaya çıkardı.

Öte yandan yatırımcılar geçici başbakan olarak görevlendirilen Carlo Cottareli'nin mecliste gereken desteği bulamayarak bütçeyi onaylatamayacağını ve seçimlerin tekrar yapılması sonrası düzen karşıtı partilerin daha da güçleneceğinden endişe ediyorlar.

EURO/DOLAR’DAKİ DÜŞÜŞ, TL’DEKİ KAZANIMLARI SINIRLIYOR
Global Menkul Analisti Rıdvan Baştürk, "Dün TCMB’nin almış olduğu sadeleşme kararı döviz kuru açısından her ne kadar geç bir karar olsa da TL varlıklar üzerindeki negatif ayrışmayı ortadan kaldırabilecek kalibrede bir adım niteliği taşıdı. Geçtiğimiz haftalarda benzerlerinden oldukça negatif ayrışan Türk Lirası dün kuvvetli bir şekilde pozitif ayrıştı. Her ne kadar iç tarafta nispeten olumlu adımlar atılmış olsa da yurtdışı dinamikleri görmezden gelemeyiz. Özellikle

Haberin Devamı

Euro/Dolar paritesinde yaşanan düşüşler TL’nin daha fazla değer kazanmasının önünü kesiyor" dedi.
Baştürk değerlendirmelerine şöyle devam etti: "Euro/Dolar partiesi üzerindeki baskı TL varlıklardaki iyimserliğin sınırlanmasına neden oluyor. Euro Bölgesi'nde enflasyon başta olmak üzere ekonomik veriler bir süredir zayıf. Özellikle bileşik PMI’ın son 18 ayın en düşük seviyelerine gerilediği dikkatlerden kaçmıyor. Buna ek olarak, İtalya'da yaşanan siyasi belirsizlik de euro üzerinde baskı oluşturuyor. Diğer yandan, ABD'den gelen makro verilerin nispeten daha kuvvetli olması

Nisan ayı sonlarında 1.25 seviyesinde olan paritenin 1.16'nın da altında sarkmasını sağladı.
Yurtdışındaki gelişmeler lehimize dönene kadar (Euro/Dolar’da yükseliş, dolar endeksinde düşüş) TL’de kuvvetli bir ralli oluşması zor gözüküyor. Ancak, politika faizinin yüzde 16.50’e yükselmesi ve şu an dünyada en çok faiz veren ülkelerden biri olmamız nedeniyle TL’de oluşabilecek değer kayıpları da sınırlı kalabilir.
Teknik açıdan dolar kurunda 4.54 kritik bir eşik. Dün yaşanan sert geri çekilmeye rağmen bu destek üzerinde kalındı. Bu nedenle döviz kurunda net bir gevşeme için 4.54’ün altına sarkılması gerekiyor."

 

BAKMADAN GEÇME!