Dolar kritik seviyeyi aştı!

Güncelleme Tarihi:

Dolar kritik seviyeyi aştı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2017 09:24

9 yılın en yüksek seviyesine çıkan enflasyon verisi sonrası yönünü yukarı çeviren dolar fiyatları, gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinde yaşanan yükseliş ile dün en yüksek 3.6890 seviyesini gördü. Dolar kuru bugün güne 3.67 seviyesinin üzerinden başlarken sonrasında yükselişini sürdürdü ve en yüksek 3.7028 seviyesini gördü.

Haberin Devamı

Dolar/TL fiyatları yeniden hareketlendi. Kur kritik seviye olan 3.70 seviyesinin üzerini gördü. Dün saat 16.58'de 3.6610/3.6627 seviyesinde olan dolar/TL, 3.6890'a kadar yükseldikten sonra bu sabah saat güne 3.67 seviyesinin üzerinde başladı. Dolar fiyatları en yüksek 3.7028 seviyesini görürken saat 13.33 itibarıyla 3.7010 seviyesinin üzerinde işlem gördü. Euro/TL ise en yüksek 3.9506 seviyesini görürken şu sıralarda 3.9460 seviyesinden işlem görüyor.

Gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde görülen satış baskısının etkisiyle yönünü yukarı çeviren dolar/TL'de dış piyasalardaki gelişmeler ve yaklaşan referandum süreci izleniyor.

"ZIMNİ VOLATİLİTE ÖNDEN KOŞUYOR"

XTB Araştırma Müdürü Arzu Toktay: Küresel piyasalarda Amerika tarafında geciken reformlar moral bozdu. Her ne kadar hisse senedi piyasasında endeksler belli destek seviyelerinin üzerinde kalsa da düzeltme ihtimali arka planda sinsi bir şekilde güncelliğini koruyor. 11 Şubat 2016 tarihinden itibaren Amerikan hisse senedi piyasaları yüzde 30 civarında yükseldi. Bir seneden uzun zaman olmasına rağmen piyasa kaile alınır bir düzeltme yapmadı. Bu pek sağlıklı bir durum değil ve bu nedenle son dönemde yatırımcılar kısa vadeli fiyatlamalar için gözünü endekslerden ayıramıyor.

Haberin Devamı

Dolar (DXY) 100,500 endeks seviyesine yükseldi ancak daha fazla yükseliş için zorlanırken, güvenli liman arayışı altın ve Japon Yeni'ne talep oluşturdu. Bize gelince, küresel piyasalarda henüz kaçmayan ama kaçmaya eğilimli olarak görünen risk iştahı bir kenarda dursun yaklaşan anayasa referandumuna ilişkin belirsizlik Türk Lirası'nın değer kaybetmesine yol açıyor. Daha önemlisi enflasyonda yükselişin Mart ayında da devam etmesi ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) seçim sonrasında parasal sıkılaştırma konusunda ne yönde adım atacağına yönelik soru işaretleri TL negatif? 

Dolar/TL paritesinde 3,68 direncinin yukarı yönde kırılması ile parite 3,72-3,75 bandına hareket edebilir. Merkez'in referandum öncesinde mevcut politikalar ile yetineceğini düşünüyoruz bu takdirde eğer ki sıkılaştırma yönünde ek bir adım atılacaksa da bu 16 Nisan sonrasına bırakılacaktır. Paritede 3,72-3,75 bandı 17 Nisan'a kadar üst bant olarak kalabilir sonrasında yaşanan hareketlilik tamamı ile piyasanın o anki ruh haline bağlı. Kısa vedeli yönün tekrar aşağıya dönmesi durumunda ise 3,64 önemli destek bu seviyenin altında kapanışlar 3,60-3,62 bandını gündeme getirebilir. Ancak mevcut koşullarda 3,60 altına hareketin zor olduğu kanısındayız. Opsiyon piyasasında önden giden zımni volatilite ve artan dolar alım (call) opsiyon talebi ile paritede yön yukarı dönmüş görünüyor. Kalıcı olup olmayacağı konusune gelince, Nisan ayının üçüncü haftası kritik, bekleyip göreceğiz."

Haberin Devamı

MERKEZ FAİZ ARTIRIR MI?

ALB Foreks Yönetmeni Onur Altın, Güney Afrika Maliye Bakanı'nın görevden alınması ve iki kurumdan gelen not indirimi ardından gelişmekte olan ülke piyasalarında satış baskısının devam ettiğini belirterek, "Yurtiçinde ise yüksek enflasyonun ardından ortalama fonlama maliyetindeki yükselişe rağmen TL'de değer kaybı devam ediyor. TCMB TL üzerindeki baskıyı azaltmaya çalışıyor ancak yeterli değil, enflasyonda gelinen seviyeler önümüzdeki dönemde bir faiz artırım beklentisini beraberinde getiriyor" dedi.

ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükselişin de kurda baskı yarattığını söyleyen Altın, "Kurdaki yükseliş eğilimi bugün de devam edebilir. ABD tahvil faizlerinin yüzde 2.30 seviyesinin üzerinde kalması ve gelecek verilere bağlı olarak referanduma kadar ki süreçte dolar/TL 3.75-3.78 seviyelerine gidebilir. Piyasada henüz bir referandum fiyatlaması yok ancak çıkacak sonuca bağlı olarak kurda sert bir hareket görülmesi olası" dedi.

Haberin Devamı

DÜNYADAKİ GELİŞMELER

Yatırımcıların bu hafta odaklanacakları konular Fed tutanakları, Cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisi ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Çinli mevkidaşı Xi Jinping ile Perşembe ve Cuma günü yapacağı görüşmeler olacak.

Dolar bugünkü işlemlerde yen karşısında değer kazanmaya çalışsa da Kuzey Kore'nin ABD-Çin zirvesi öncesi denize balistik füze fırlatmasının ardından kazanımlarını geri verdi.

Kuzey Kore'nin yarın başlayacak ABD-Çin zirvesi öncesi fırlattığı füze, yen gibi güvenli liman varlıklara talebi artırdı.

Zirvenin yanı sıra, istediği sağlık yasa tasarısı için partisinden destek bulamayan ABD Başkanı Donald Trump'ın vaat ettiği politikaları hayata geçiremeyeceğine yönelik şüpheler de dolardaki olası kazanımları sınırlıyor.

Haberin Devamı

TCMB dün de yüzde 9.25 faiz oranından BIST kotasyon miktarını sıfır olarak belirledi ve ortalama fonlama maliyeti yüzde 11.47 seviyesinde oluştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!