Dolar kaç lira oldu? Dolar S&P ve Ohal sonrası yeni tarihi zirvelere tırmandı

Güncelleme Tarihi:

Dolar kaç lira oldu Dolar S&P ve Ohal sonrası yeni tarihi zirvelere tırmandı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2016 08:22

Uluslararası kredi derecelendirme şirketi Standard And Poors'un (S&P) Türkiye'nin notunu indirmesi ve ardından üç ay süreyle olağanüstü hal (Ohal) ilan edilmesiyle, dolar yeni tarihi rekor düzeylere tırmandı. Sabah saatlerinde 3,05 seviyesine inen dolar yeniden hareketlendi ve 3,07'ye kadar tırmandı. Borsa İstanbul da yüzde 4 yakın düşüş var. Türkiye'nin beş yıllık CDS'leri de 10 baz puan artışla 5 ayın zirvesi 298 baz puana yükseldi. Euro ise 3,40 seviyesinden işlem görüyor.

Haberin Devamı

Dolar/TL dün gece OHAL kararının açıklanmasının ardından tarihi zirve olan 3.0970'i gördükten sonra bu sabah saat 08.37'de 3.0640 seviyesinde işlem görüyor.

BORSADA DÜŞÜŞ YÜZDE 4'E YAKLAŞTI

Güne olağanüstü hal (OHAL) ilanı ve kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's tarafından not indirimi sonrası düşüşle başlayan BIST- 100’de kayıplar yüzde 4'e yaklaştı.

Açılıştan bu yana kademeli olarak gerileyen BIST-100 endeksi yüzde 3.94 kayıpla 71,951.08 puana kadar gerileyen endeks saat 1052 itibarıyla yüzde 3.4 kayıpla 72,351 puanda bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün MGK ve Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basın toplantısı düzenleyerek üç ay süreyle olağanüstü hal ilan edildiğini açıkladı.

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P de dün kapanış sonrasında yatırım yapılabilir düzeyin altında derecelendirdiği Türkiye'nin kredi notunu bir kademe indirdi.

Haberin Devamı

S&P'nin dün Türkiye'nin kredi notunu düşürmesi ardından sert yükselen dolar/TL, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın MGK ve Bakanlar Kurulu toplantısının ardından üç ay süreyle olağanüstü hal ilan edildiğini açıklamasıyla tarihi zirveyi gördü."

 " NEGATİF FİYATLANAN ÇOK ŞEY BİR ARADA"

Nomura Bank Gelişen Ülkeler Direktörü Timothy Ash, sabah geçtiği notta, “Şu ana kadar piyasada sınırlı hareket görüldü. Lira zirveden geriye düştü. Şu anda fiyatlanan çok fazla negatif şey olduğu kanısındayım. Bunların içinde S&P’den gelen sürpriz karar da yer alıyor. Birçok insan zaten bunu gerçekleşmesini de bekliyordu ve kurumdan başka bir adım beklemiyor” dedi. 

"OHAL UYGULAMASI İYİ ANLATILMALI"
HSBC Türkiye Hazine Direktörü Fatih Keresteci sabah geçtiği notta, “OHAL uygulamasının doğru anlatılması halinde piyasa tepkisi dengeli hale gelebilir. S&P'nin not indirimi tek başına bir anlam ifade etmese de Moody's ya da Fitch'i tetikleyebileceği endişe piyasalarca olumsuz karşılandı. Türk mali piyasaları dün gün boyunca Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da işaret ettiği şekilde Milli Güvenlik Kurulu ve Bakanlar Kurulu toplantılarından gelecek açıklamalara odaklandı. Gün içerisinde AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz'ın açıklamalarında geçen Olağanüstü Hal (OHAL) ihtimaline temkinli bir şekilde yaklaştı. Güne 3.02-3.03 civarında dengelenerek başlayan Dolar/TL kuru, bu haber ile birlikte 3.05'li rakamlara yükseldi ve haberi beklemeye koyuldu. Akşam saatlerine doğru kredi derecelendirme kuruluşu S&P'den gelen sürpriz not indirim kararı piyasaların moralini bozdu. USDTRY kuru açıklamanın hemen ardından 3.09'lar ile tarihinin en yüksek seviyesini gördü. Gecenin ilerleyen saatlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarında 3 ay süre ile yurdun tamamında OHAL uygulamasına geçileceği haberi, elektronik işlemlerde 3.10 seviyesine varan bir yükselişi de beraberinde getirdi” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"S&P NOT AKSİYONU ANİ VE SÜRPRİZ OLDU"

Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver ErkanPiyasa Moody’s’den darbe beklerken, S&P’nin not aksiyonu oldukça ani ve sürpriz oldu. Alınan karar elbette beklenmiyordu ve haliyle piyasaya etkisi oldukça negatif olacaktır. Türk lirası; S&P’nin not indirimi ve Bakanlar Kurulu’nun 3 ay süreyle OHAL ilan etmesi nedeniyle tarihinin en dip seviyelerine geriledi. Dolar/TL’nin iki gün üst üste test ettiği 3,06 bölgesi aşıldı ve kur tarihi zirve seviyesini yeniledi. Eylül 2015’te 3,0748 olan zirve 20 Temmuz 2016 itibarıyla 3,0964 olarak güncellenmiş durumdadır. Bu durumu vurguluyor olmamızın nedeni ise; darbe girişimi ile beraber oluşan kaos ile yenilenmemiş zirvenin sonraki günlerde olumsuz yabancı raporlar ve kredi derecelendirme kuruluşlarının açıklama ve aksiyonları sonrasında yenilenmiş olmasıdır. Bugün AMB faiz kararının ardından, Mario Draghi’nin yapacağı açıklamalar Merkez Bankası’nın politika hamlelerine yönerlik beklentileri de şekillendirecektir. Bankanın bu toplantıda bir faiz aksiyonu alması çok olası görülmemekle birlikte Draghi söylemleri sonrasında Eylül’de bir faiz indirimi olasılığının fiyatlanması beklenebilir. AMB’nin Eylül’de mevduat faizini indirme olasılığı hali hazırda yüzde 35 olarak görülmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!