Son dakika!.. Dolar fiyatları düşüşe geçti.. İşte son durum

Güncelleme Tarihi:

Son dakika.. Dolar fiyatları düşüşe geçti.. İşte son durum
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2017 10:00

Dolar fiyatlarındaki düşüş piyasalarda dikkat çekiyor. Sabah saatlerinde değer kaybeden dolar fiyatları 3.65 seviyesine kadar gerilerken, bu fiyatlar ile son ayların en düşük seviyesini görmüş oldu

Haberin Devamı

Dolardaki düşüş sürüyor. Bu sabah da güne düşüşle başlayan dolar/TL 3,6510'a kadar gerileyerek son bir ayın en düşük seviyesini gördü. Dolar, saat 11:38'de 3.6506 seviyesini gördü. 

Dün 3,70 seviyelerinden başlayan düşüşünü gün boyu devam ettiren dolar/TL, günü yüzde 0,65 azalışla 3,6691'den kapattı.

Küresel piyasalarda azalan dolar talebinin etkisiyle düşüş eğilimini bugün de sürdüren dolar/TL, 9 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesi olan 3,6510'a kadar geriledi. Dolar/TL, 3,65 sınırından gelen tepki alımları ile saat 09.45'te 3,6620 seviyesinden alıcı bulurken, aynı dakikalarda avro/TL yatay seyirle 3,8900, sterlin/TL ise yüzde 0,1 düşüşle 4,5940'tan işlem görüyor.

 

GÖZLER YELLEN'IN AÇIKLAMASINDA

Haberin Devamı

Analistler, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'ın bugün ve yarın yapacağı sunum ve sorulara vereceği cevapların piyasaların önemli gündem maddesi olarak öne çıktığını belirterek, Yellen'ın vereceği mesajların, Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) mart ayı toplantısı öncesinde faiz artışı beklentileri üzerinde belirleyici olabileceği ifade etti.

Ocak ayında açıklanan istihdam raporunun ücret artışlarında sınırlı bir yükseliş göstermesinin ardından Fed'in Mart ayında bir faiz artışına gitmesine çok fazla ihtimal verilmiyor.

Küresel piyasalardaki pozitif havaya katkı yapan gelişmelerden bir tanesi de Çin'de tüketici ve üretici fiyatlarının arttığını ve dolayısıyla küresel bazda da deflasyon tehlikesinin azaldığını gösteren veriler oldu. Öte yandan bugün küresel veri gündeminde Almanya Şubat ayı ZEW endeksi ve öncü GSYH verileri ile ABD'de Ocak ayı ÜFE ve çekirdek ÜFE verileri takip edilecek.

Yurtiçi tahvil-bono piyasasında ise 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 10.94 valörde son işlemde yüzde 10.93 seviyesindeydi. Öte yandan 11 Temmuz 2018 itfalı iki yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz dün spot kapanışta ortalama yüzde 11.41 valörde son işlemde yüzde 11.38 seviyesindeydi.

Haberin Devamı

"TÜRK LİRASI İLERİYE BAKMAK İSTİYOR" 

XTB Menkul Araştırma Müdürü Arzu Toktay: Düne göre kalabalık veri takvimi ve Yellen konuşması ile piyasalar haftaya yeni başlıyor. İçeride Aralık ayı cari açık rakamı 4,27 milyar dolar gerçekleşme ile piyasa beklentisinin altında gerçekleşti. Buna rağmen, cari açık rakamlarında 2016 yılı ikinci yarısından itibaren enerji piyasasının ve düşen turizm gelirlerinin genişletici etkisi olduğunu anlıyoruz. Amerika'da öğleden sonra açıklanacak üretici fiyat endeksi (ÜFE) ve Yellen'ın TSI saat 18:00 de bankacılık komitesinde yapacağı sunum önemli görünüyor.

Hisse senedi piyasaları Trump'ın büyüme odaklı ekonomik politikasını fiyatlamaya devam ederken Dolar (DXY) Endeksi'nde yükseliş hız kesti. Bu durum Türk Lirası dahil gelişen ülke para birimlerine yarıyor. Geçtiğimiz haftanın son işlem günlerinde 3,70 üzerinde kalamayan Dolar/TL paritesi şimdilerde 3,65 desteğine yaklaştı. Bu seviyenin aşağı yönde kırılması durumunda 3,60'lara doğru geri çekilme olabileceğini düşünüyoruz.

Haberin Devamı

Bu hareketin kalıcı olması büyük ölçüde küresel piyasalarda FED faiz artırımı beklentisine ilişkin zamanlamaya bağlı olacak. Düşen volatilite Türk Lirası için avantaj yaratırken içeride ekonomik verilerde bozulma ikinci plana düştü diyebiliriz. Nedeni piyasaların ileriye dönük beklentileri satın almak istemesi ve en kötüsü geride kaldı anlayışı diyebiliriz. Ancak genel olarak döviz piyasasının güçlü dolardan vazgeçmesi için yeterli sebep göremiyoruz. Bu nedenle uzun vadede olabilir ancak kısa vadede Dolar/TL paritesinde 3,60 Euro/TL paritesinde 3,81 destek olarak çalışabilir. "

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!