Dolar fiyatlarında düşüş sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Dolar fiyatlarında düşüş sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2017 09:54

Merkez Bankası'nın hamleleriyle sert gerileyen dolar fiyatlarında düşüş devam ediyor. Güne 3.78 seviyesinden başlayan dolar/TL, gün içerisinde en düşük 3.7726 seviyesini gördü.

Haberin Devamı

Kısa vade için TL'de en kötünün geride kalmış olabileceği beklentisi dün sert gerileyen dolar/TL'de bugün de düşüş sürüyor. Kur bu sabah 3.7860/3.7885 seviyesinde güne başlarken, gün içerisinde en düşük 3.7726 seviyesini gördü. Dolar fiyatları saat 15.50 itibari ile 3.7815 seviyesinden işlem gördü. Euro/TL 4.0510/4.0541 seviyesinde işlem görüyor.

DOLAR NEDEN DÜŞÜYOR?

Meksa Yatırım'ın piyasa raporunda belirtilenler şöyle: "Haftanın ilk işlem günü TL'de güçlü bir ralli yaşandı ve USD/TL paritesinde 3.88 seviyelerinden başlayan düşüş hareketi ile 3.78 seviyesini aşağısı test edildi. Bu sayede TL diğer GOÜ para birimlerine göre pozitif ayrışma kaydetti. Fakat bu hareketin nedenini sorguladığımızda açıkçası spesifik bir sebebe bağlayamıyoruz. TCMB, TL likiditesini sıkmaya devam ediyor olsa da bu politikayı bir süredir uyguluyor ve bu politik adımlar olsa bile TL'de güçlü sayılabilecek değer kayıplarının da yaşandığını izlemiştik. Yine de bankaların merkez bankasından sağladıkları fonun ortalama maliyeti ( AOFM ) 2012 yılından bu yana ilk defa %10.3 seviyesini aşması ve TCMB'nin geç likidite penceresi ( GLP ) politika aracı olarak kullanması ve bu faiz oranından ( %11 ) bankaların yaklaşık 53.5 milyar TL fon temini de oldukça önemli. Yalnız bu hamleler piyasalar tarafından sindirilmiş durumda.

Haberin Devamı

Bu noktada geçtiğimiz hafta Fitch'in Türkiye'nin yatırım yapılabilir notu düşürmesi sonucu beklentinin sonlanması piyasalarda bir rahatlama meydana getirdiğini söyleyebiliriz. Ficth'in notu indirme olasılığı yüksek sesle dile getirilmesi ve bu gelişmenin daha önceden fiyatlamalara yansıması nedeniyle beklentiler satın alınır - gerçekleşmeler satılır kuralı işlemiş olabilir. Dolayısıyla not kararı olumsuz bir haber olsa da piyasa beklentilerine paralel gerçekleşmesi ve beklentinin gerçekleşmesinin vermiş olduğu rahatlama ile doların yurt içerisinde satılmış olduğu düşüncesi daha cezp edici duruyor"

MERKEZ BANKASI ENFLASYON TAHMİNİNİ AÇIKLADI

Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya'nın açıklamaları şöyle: 

Haberin Devamı

* 2018 sonunda enflasyonun yüzde 6,0 olacağını öngörüyoruz. Orta vadede enflasyonun yüzde 5 olmasını bekliyoruz. 2017'de yüzde 8, 2018'de yüzde 6 ve 2019'da yüzde 5 olacağını öngörüyoruz.

* Merkez bankası olarak fiyat istikrarı temel amacımız. TL oldukça dayanıklı süreçten geçti, oynaklık arttı. Merkez Bankası tüm araçları dinamik ve etkin bir biçimde kullanmaya devam edecek.

DOLAR MERKEZ'İN ADIMLARIYLA SERT GERİLEDİ

TCMB'nin swap olarak da bilinen adımları ve 200 baz puanlık faiz artışına denk gelen sıkılaştırma adımlarının da desteğiyle TL dün itibarıyla bu yıl ilk kez gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrıştı.

Bankacılar TCMB'nin bugün enflasyon raporunda yapılacak açıklamalarda önümüzdeki dönemde uygulanabilecek para politikalarına ilişkin yapabileceği olası sinyallerin yakından izleneceğini söylediler.

Haberin Devamı

Merkez Bankası'nın 2017 yılı için yüzde 6.5 olan yıl sonu tahmininde yukarı yönlü sert revizyon olabileceğini belirten bankacılar ayrıca TCMB'nin sadeleşme ve tek faizden fonlama adımlarına ara vermesinin geçici olup olmadığını anlamaya çalışacaklar.

TL'DE EN KÖTÜSÜ GERİDE Mİ KALDI?

Bankacıların verdiği bilgilere göre TL'de en kötünün geride kalmış olacağı beklentisinde Fitch kararının Cuma günü itibarıyla açıklanmış olması, TL'nin Temmuz 2016'dan beri yüzde 25'in üzerinde değer kaybetmiş olması ve bu süreçte TL'den daha çok değer kaybeden bir para biriminin bulunmaması etkili oldu. Dün yabancılar TL'deki kısa pozisyonlarını bir biri ardında kapatması kurdaki düşüşteki ana belirleyiciler olarak öne çıktı.

Haberin Devamı

Piyasaları destekleyen önemli bir unsur da TCMB'nin ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin de iki afta önceye göre 2 puanlık artış ile yüzde 10.31'e yükselmesi oldu. TCMB'nin dün itibarıyla ortalama fonlama maliyeti 2012 ortasından beri en yükseğe çıktı. Fonlama maliyeti Ocak ortasında yüzde 8.30 civarındaydı.

TCMB'nin ortalama fonlama maliyetindeki 2 puanlık artışa dikkat çeken bankacılar bu artışta kullanılan yöntemlere ilişkin eleştirilerin devam etmesine karşın TL faizinde dolaylı yoldan da olsa 2 puanlık artışın "ciddi bir faiz artışı" olduğunu belirttiler.

Temmuz 2016'daki darbe girişiminden bugüne dolar karşısında yaklaşık yüzde 25 değer kaybeden TL yıl başından geçen hafta Cumaya kadar yüzde 7 civarı kayıpla gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en çok değer kaybeden para birimi konumunda.

Haberin Devamı

TAHVİL BONO PİYASASI

Tahvil-bono piyasasında 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 11.08, valörde son işlemde yüzde 11.17 seviyesindeydi.

Öte yandan 11 Temmuz 2018 itfalı iki yıllık gösterge tahvil dün spot kapanışta ortalama yüzde 11.21 seviyesindeydi.

BAKMADAN GEÇME!