Dolar fiyatları 30 Mayıs'tan beri ilk kez...

Güncelleme Tarihi:

Dolar fiyatları 30 Mayıstan beri ilk kez...
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2017 09:34

Güçlü ABD verilerinin desteğiyle 30 Mayıs'tan beri ilk kez 3.56'yı test eden kurda ABD tatili nedeniyle hacim azalabilir.

Haberin Devamı

Global merkez bankaları kararları, küresel piyasalar ve jeopolitik gelişmelerinin takip edildiği ve Nisan ortasından beri 3.50 civarında dalgalanan dolar/TL'de dün yaşanan yükseliş sonrası küresel piyasalar takip edilecek.

Bankacılar 30 Mayıs'tan beri ilk kez 3.56 seviyesinin test edilmesinin ardından ABD tahvillerindeki yükselişin ve dolardaki değer kazancının önümüzdeki günlerde devam edip etmeyeceğini izleyecekler.

ABD doları dün açıklanan pozitif ABD verilerinin, Hazine tahvil getirilerini yedi haftanın zirvesine çıkarmasıyla yaşadığı yükselişin ardından bugün yatay bir seyir izledi. Bankacılar bugün ABD piyasalarındaki tatil nedeniyle hareketlerin hacimsiz kalabileceğini söylediler.

Doların diğer altı büyük para birimi karşısındaki hareketlerini takip eden dolar endeksi .DXY dün ISM imalat endeksinin beklentilerin üzerinde çıkmasıyla yüzde 0.6 yükselerek geçen hafta Cuma günü gerilediği dokuz ayın en düşük seviyesi olan 95.470'ten yeniden yükselişe geçti.

Haberin Devamı

Dolardaki değer kazancının nedeni ise ABD tahvil getirilerindeki yükseliş oldu.

ABD'de dün açıklanan imalat verilerinin beklentilerden iyi çıkarak Fed'in bu yıl bir kez daha faizleri artırabileceği ihtimalini göz önüne getirmesinin ardından ABD Hazine tahvil getirileri yükselirken; iki yıllık Hazine tahvil getirileri sekiz yıldan daha uzun bir sürenin zirve seviyesini gördü.

ABD iki yıllık Hazine tahvil getirileri yüzde 1.426'yı görerek Haziran 2009'dan bu yana en yüksek seviyeyi gördü. 10 yıllık gösterge Hazine tahvil getirileri de yaklaşık yedi haftanın zirvesini görerek yüzde 2.353 oldu.

Bu gelişme aralarındaki TL'nin de yer aldığı gelişmekte olan para birimlerinde de sert yükselişi beraberinde getiren en büyük etken oldu. Dolardaki zayıf seyir bugüne kadar dolar/TL'de yukarı yönlü kırılım gerçekleşmemesinde en önemli etken olarak gösteriliyordu.

Dün güne 3.52'nin hemen altında başlayan ve 30 Mayıs'tan beri ilk kez 3.56 seviyesini test eden dolar/TL TRYTOM=D3 günü de benzer seviyelerde tamamlamı. Kur bu sabah ise güne saat 0846'da 3.5583/3.5615 seviyesinde başladı. Aynı saatte sepet bazında TL 3.7970/3.8007, euro/TL 4.0356/4.0398 seviyesinde.

Haberin Devamı

Kapital FX tarafından yayımlanan araştırma notunda "Gelişmekte olan ülke para birimleri açısından kırmızı bir tablo söz konusu... TL adına kurda 3.54 ve üzeri risk teşkil etmektedir. Gelişmiş ülke tahvil faizlerinin yukarı gidiyor olması ise bizim açımızdan önemli bir olumsuzluktur. ABD 10 yıllık tahvil faizinin yüzde 2.3 üzerine yerleşmesi önemli ölçüde etkileyici olmaktadır. 3.54 ve üzerine yerleşecek bir kurda 3.58 yakın zamanda hedeflenebileceği gibi; TL adına bir değerlenme trendi de ancak 3.48 altında mümkün olabilecektir" görüşüne yer verildi.

Tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 10.52 valörde son işlem yüzde 10.60 oldu. Öte yandan iki yıllık gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 11.13 valörde son işlemde yüzde 11.20 olarak gerçekleşti.

BAKMADAN GEÇME!