Dolar fiyatları 3.87 seviyesinin üzerini gördü

Güncelleme Tarihi:

Dolar fiyatları 3.87 seviyesinin üzerini gördü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2017 09:09

Dün 3.85 seviyesine kadar yükselen dolar fiyatları bugün 3.82 seviyesinden güne başladı. Kur sonrasında yeniden hareketlendi. Dolar/TL, en yüksek 3.8704 seviyesini görürken; euro/TL 4.1555 seviyesini gördü.

Haberin Devamı

Dün 3.85 seviyesinin üzerini gören dolar fiyatları yeniden hareketlendi. Fitch'in not indiriminin fiyatlandığı belirtilirken, kur gün içerisinde en yüksek 3.8704 seviyesini gördü. Dolar/TL saat 17.16 itibari ile bankalararası piyasada 3.8545 seviyesinden işlem gördü.

Dolar fiyatları dün, TCMB'nin PPK'da aldığı kararların yeterli görülmemesi ve dün ortalama fonlama maliyetinde sınırlı yükselişe neden olan likidite adımları ardından yönünü yukarı çevirerek 3.85'e kadar yükselmişti.

EURO DA YÜKSELİYOR

Güne 4.1042 seviyesinden başlayan euro fiyatları yükselişe geçerek en yüksek 4.1555 seviyesini gördü. Kur şu saatlerde 4.1208 seviyesinden işlem gördü.

MERKEZ'İN KARARLARI TEST EDİLİYOR

XTB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Arzu Toktay, "Haftanın son önümüzdeki haftanın ilk işlem günleri Merkez Bankası'nın son günlerde attığı adımların sınandığı günler olacak. Nedeni 27 Ocak Fitch kararı ve kurumun Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeden bir basamak aşağı çekeceği yönündeki beklenti. Piyasa negatif Fitch'i yüzde 50 üzerinde olasılık olarak görüyor ve konu ile ilgili her haberde Türk Lirası'nda kıpırdanmalar başlıyor. Dün kurumun 2017 senesi görünümüne ilişkin açıklaması içinde bu sene görünümü negatif olan ülke oranında artışın daha fazla not indirimini beraberinde getireceği yer alıyor.  Bu açıklama ülke notu negatif olan Türkiye için de olumsuz algılandı" dedi.

Haberin Devamı

Fitch'in kararı konusunda fikir yürütmek oldukça zor ancak bugün Merkez'in taraf olduğu döviz ihalesine gelen yüksek talebin tedirginliğe işaret ettiğini belirten Toktay, "Merkez elindeki bütün araçları kullanarak ağırlıklı ortalama maliyetini yukarı çeker ve Türk Lirası'nın değerini koruyabilir. Bu süreçte dışarıda gelişen ülke piyasaları lehine hareket Merkez Bankası'na yardımcı olacaktır. Öte yanda içeride 11 Ocak rekor seviyelerinin ardından yaşanan hareket piyasanın TL negatif fiyatlamada doygunluk seviyesine yaklaştığını ifade ediyor. Peki “negatif Fitch” ne kadar fiyatlandı? Öncesinde TL ve TL cinsi varlıklarda satış tarafında aksiyon alan yatırım fonları karar sonrası ne yapacaklar? Net bir yorum yapmak güç olsa da;"Beklentiyi al gerçekleşmeyi sat" algısı bu kez de çalışırsa, Dolar/TL paritesi 11 Ocak zirvesi 3,9400 üzerine geçmekte zorlanabilir. Kötü senaryoda Dolar/TL ve Euro/TL paritesinde hızlı yükseliş ardından 3,75-3,85 ila 3,95-4,05 arasında denge arayabilir. Şimdilik piyasa oyuncularının radarında olmasa da diyelim ki Fitch birtakım uyarılar yaparak ülke notunu BBB- olarak yatırım yapılabilir seviyede korudu. TCMB için çok şık olur ve mevcut yöntem ile emeğinin karşılığı rahatça alabilir" şeklinde belirtti.

Haberin Devamı

DOLARDA YENİ REKORLAR GELİR Mİ?

KapitalFX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan; "TRY’de Merkez Bankası’nın faiz kararından sonra oluşan momentum kaybı devam etmektedir. Piyasaların ötesine geçmeyen faiz kararının, aynı zamanda geçici sıkılaştırma olarak nitelendirilmesi; Merkez Bankası’nın piyasa likidite araçlarıyla müdahale etmeye devam etmesinin yeterli görülmemesi, diğer yandan kur geçişkenliğinin enflasyon üzerinde yaratması beklenen etkinin Merkez Bankası tarafından sınırlı görülmesi geniş resimde TRY’deki değer kaybını özetlemektedir" dedi.

Bugün TCMB’nin açmış olduğu 500 milyon USD’lik döviz depo ihalesinde, TRY faizi %11’e yükseltilerek geç likidite penceresi seviyesine getirildiğini belirten Erkan, "Buna rağmen, döviz depo ihalesine iki katından fazla, 1,28 milyar USD teklif geldi. Merkez; TRY faizini yukarıya çekiyor, ancak döviz depo ihalesine talepler 2 katın üzerinde gelince fayda etmiyor. Bu ihale sonrasında günlük piyasa fonlaması %9,8’e doğru gidecek ve yeniden marjinal fonlama oranı ile geç likidite penceresi arasına yerleşecektir. Günlük fonlama oranı, kademeli bir şekilde geç likidite penceresine yaklaştırılacak gibi görünüyor" şeklinde belirtti.

Haberin Devamı

KapitalFX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan şöyle devam etti:

Swap ihalelerindeki TRY faizlerinin çok hızlı ve erken biçimde yukarıya çekiliyor olması, Merkez Bankası’nın da faiz hamlesinin yetersiz kaldığını düşündürebilir. Neticede faiz koridorunu yukaıya kaydırmadı; yaptığı üst bandı ve geç likiditeyi yukarı çekmek oldu. Yani emniyet enstrümanlarını kaydırdı. Ertesi gün not açıklaması da var, yüksek ihtimalle Fitch notu kıracak. Ek sermaye çıkışı ve borçlanma maliyetlerinde artış olarak yansımasını göreceğiz. 2 yıllık tahvil faizi, 10 yıllık faizin üzerinde seyrediyor. Hatta aradaki makas artık 2 yıllık tahvil faizi lehine açılıyor. Faizlerde böyle bir anomali yaşandığında genelde kurlar yukarı gidiyor.

Haberin Devamı

3,86 üzerinde kalıcılık sağlayacak bir USDTRY hareketinde muhtemelen rekor seviyeler yenilenecektir. Bu durumda da ilk direnç noktası 3,99 veya psikolojik dönüm noktası 4 olabilir gibi görünüyor. Zaten aşağıda ana destek noktaları hem teknik, hem de opsiyon sözleşmeleri eğilimi yaklaşımından bize 3,70 – 3,60 bandını veriyordu. EURTRY açısından da; hem EURUSD paritesinin 1,07’lerde gezmesi ve USDTRY kurunun yükselmesinin rekor getirdiğini gözlemliyoruz. DXY momentumu 100 altında görece zayıf olabilir, küresel USD hareketinde zayıf eğilim EURUSD’ı yukarı getiriyor; ancak TRY’deki değer kaybının oransal olarak daha fazla olması EURTRY’nin daha hareketli olmasına yol açmaktadır. Bu kapsamda 3,90 ve 4,15 üzerinde kalıcılıkta 4,26 – 4,30 bandı da hedeflenebilecektir.

Haberin Devamı

MERKEZ DÖVİZ DEPO İHALESİNDE TL FAİZİ YÜKSELTTİ

Merkez Bankası (TCMB) bankacılar arasında swap olarak da anılan TL depoları karşılığı döviz depo ihalesinde 1 hafta vadede 500 milyon dolar verdi.

İhaleye 1,275 milyon dolarlık teklif gelirken, TCMB bugün TL faiz oranını yüzde 11'e yükseltti, dolar faiz oranını ise yüzde 0.75 seviyesinde tuttu.

TCMB ilk olarak 18 Ocak'ta 500 milyon dolar tutarında TL depo karşılığı döviz depo ihalesi açmış, sonraki günlerde ise ihalelerde tutar 300 milyon dolar olarak belirlenmişti.

Öte yandan ilk ihaleyi yüzde 8 faiz oranı ile açan TCMB, bundan sonraki her ihalede TL faizi 50 baz puan artırarak, önceki gün yüzde 10 seviyesine yükseltti.

Dünkü ihalede faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 10 seviyesinde tutan TCMB, bugün ise TL faizini 100 baz puan artırdı.

Merkez Bankası geçen hafta TL depoları karşılığı döviz depoları piyasasının açılmasına karar verdiğini açıklamıştı.

TCMB'den yapılan yazılı açıklamada, "Uygulanmakta olan para ve kur politikası çerçevesinde Türk Lirası ve döviz likiditesi yönetimindeki esnekliğin ve araç çeşitliliğinin artırılması amacıyla Türk Lirası Depoları Karşılığı Döviz Depoları piyasasının açılmasına karar verilmiştir" denilmişti.

Bankacıların pratikte bir swap işlemi olarak adlandırdıkları bu adım TCMB'nin bankalara TL karşılığı önceden belirlenmiş bir vadede döviz sağlaması, vade sonunda da ilgili miktarların yeniden iadesi olarak biliniyor.

GÜNDEM FITCH

Gündemin bir diğer önemli maddesi ise Fitch. Piyasada Türkiye'nin kredi notu değerlendirmesini 27 Ocak'ta yayınlayabileceğini açıklayan ve Türkiye'ye yatırım yapılabilir notu veren tek kurum olan Fitch'in not indirimine gidebileceği bekleniyor.

Bir bankacı, "Piyasada bugün likidite adımları izlenmeye devam edilecek. Dün TCMB yüzde 9.25 seviyesinden fonlamayı yeterli gördü ancak kur bu seviyede değildi. Bugün BIST'te ne kadar vereceğini izleyeceğiz. Diğer taraftan piyasada yarın akşamki olası Fitch kararı bekleniyor ve bir not indirimi de fiyatlanıyor. Fitch kaynaklı baskının devam etmesini bekliyorum bu çerçevede TCMB geç likidite penceresini kullandırsa bile dolar/TL 3.80 üzerinde kalmaya devam edebilir" dedi.

BAKMADAN GEÇME!