Dolar fiyatları 3.65 TL seviyesinde

Güncelleme Tarihi:

Dolar fiyatları 3.65 TL seviyesinde
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2017 09:29

Dolar/TL Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını ihlal etmek suçlamasıyla dün ABD'de tutuklanmasının ardından güne sert yükselişle 3.6550'nin üzerinde başladı.

Haberin Devamı

Dolar/TL dün akşam 18.00 saatlerinde 3.62 civarında işlem görüyordu. Bu verilere göre TL dolar karşısında dün akşamdan bu yana yüzde 1 değer kaybetti. Dolar kuru güne 3.65 seviyesinin üzerinden başlarken, gün içinde en yüksek 3.6608 seviyesini gördü. Dolar fiyatları saat 12.00 itibarıyla 3.6420 seviyesinden işlem gördü. Euro/TL ise en yüksek 3.9597 seviyesini görürken, saat 12.00 itibarıyla 3.290 seviyesinden işlem gördü.

Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Atilla, İran ve Türk vatandaşı Reza Zarrab ile işbirliği yaparak İran hükümeti ve ülkedeki diğer kurumlar adına ABD bankaları üzerinden yüz milyonlarca dolar tutarında yasa dışı işlem yapmakla suçlanıyor. Atilla, bankacıların verdiği bilgiye göre Halkbank'ın planladığı dolar cinsi tahvil ihracı öncesi yatırımcılarla görüşmek için New York'ta bulunuyordu.

Haberin Devamı

"TAM DA FIRTINA DİNMİŞ İKEN ..."

 XTB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Arzu Toktay: Küresel piyasalar pozitif gelişmelerin yanında olmak istediğini bir kez daha gösterdi. Amerika'nın ekonomik reformlarında ki gecikme hisse senedi başta olmak üzere piyasaları çok kısa bir süre etkisi altına aldı.Ardından dün açıklanan tüketici güveninin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi bahane oldu ve kapanışlar stresin bittiğini gösteriyor. Volatilite "VIX" korku endeksinde yaşanan geri çekilme bu düzeltmeyi "kısa bir teşebbüs" olarak anılarımızda bıraktı. Doların altı para birimi karşıısnda değerini gösteren Dolar (DXY) Endeksi 200 günlük haraketli ortalamasının üzerinde destek bularak yönünü yukarı çevirdi. Euro/dolar paritesi yine 200 günlük haraketli ortalama 1,09 seviyesinde dirençle karşılaştı ve altın ikinci denemede de 1260 dolar üzerinde kalamadı. Tam piyasaların risk iştahı yerine gelmiş iken fırtına dinmiş iken şimdi bize ne oldu? Gelişen ülkelerin kaderi bu, hafta başında Güney Afrika dün gelen haber akışı ile biz yine sürüden ayrılıyoruz.

2016 Aralık ayından bu yana döviz piyasasında düşen volatilite gelişen ülka para birimlerinde yükselişi beraberinde getirdi. Büyük yatırım bankaları ve fon yöneticilerin gelişen ülkelerde kolay para politikalarından çıkış gelişen ülkeleri fazla etkilemeyecek ve aradaki spread ile bu ülkelerin tahvilleri cazibesini koruyor açıklamaları dikkat çekiciydi. Korkulan olmayacak ve 2017 yılında gelişen ülke piyasaları ve para birimleri talep görmeyi sürdürecek. Ancak Türkiye'nin de içinde bulunduğu bazı ülkeleri daha zorlu bir süreç bekliyor. Herşeyden önce, 16 Nisan anayasa referandumu bellirsizliği geride kalmalı ve sonrasında küresel koşullara uygun ekonomik politikalar ile büyüme ve enflasyon her ikisini de gözetilerek yol alınmalı.

Haberin Devamı

Nisan ayına girerken Türk Lirası ve Türk Lirası cinsi varlıkların bir miktar tedirgin olarak negatif gelişmeleri satın almakta istekli olacağını düşünüyorduk. Ancak 28 Mart tarihinde içeride piyasalar kapandıktan sonra gelen Halkbank haberi tuz biber oldu. TL'ın bugünkü değer kaybında DXY hareketinden çok bu haberin etkil olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye için hassas bir dönemde vuku bulan hadise önümüzdeki günlerde bankacılık sektörü lokomotifi Halkbank vasıtası ile hisse senedi piyasalarını etkilerken kurda yukarı yönlü haraketin devamı beklenebilir. Dolar/TL paritesi 3,63 üzerinde kaldığı sürece 3,67-3,68 bandını, geçilirse nihai hedef olarak 3,71-3,72 bandını öngörüyoruz.Daha fazlası ya da daha azı için muhtemelen piyasa 16 Nisan sonrasını bekleyecektir. Euro/TL paritesine gelince aynı zamanda psikolojik direnç olarak görünen 4,00 seviyesinin yukarı yönde kırılması ile yükseliş hız kazanabilir. Euro/TL son dönemde euro/dolar paritesinde ki yönü fiyatlamakta istekli görünüyor. Dolayısı ile 1,09 üzerine gitmekte ısrarlı bir euro/dolar içeride 4,00 üzerine hareketi kolaylaştırır. Son haber akışını da dikkate alarak BIST100 endeksine ilişkin bir değerlendirme yapacak olursak, yine 16 Nisan riskini almak istemeyen yatırımcılar için yükselişler satış fırsatı olarak görülebilir. Buna rağmen 87 bin endeks seviyesinin üzerinde kaldığı sürece BIST100 endeksi yükseliş potansiyelini koruyor. "

Haberin Devamı

DOLARDA KRİTİK SEVİYE 3.67

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan: "Geniş resimde Trump belirsizliği sürse de, hafta başından beri USD’de süregelen değer kayıplarının durduğu ve fiyatların stabilize olduğu görülmektedir. Reelde de halen, dün gelen tüketici güveni verisinin beklentilerin çok üzerinde olması itibariyle ekonominin gücüne yönelik güven seviyesinin yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Buna karşılık; dün Fed kanadından gelen konuşmaların başta Stanley Fischer ve Charles Evans olmak üzere, Fed’in biraz daha “2 faiz artırımı” eksenine doğru kaymakta olduğunu göstermesi bakımından önemli. Fed takvimi halen oldukça yoğun.

Bugün 3 (Evans, Rosengren, Williams), yarın 4 (Mester, Kaplan, Williams, Dudley), Cuma 2 konuşma (Kashkari, Bullard) görünüyor" dedi.Erkan şöyle devam etti: "DXY ve ABD tahvil faizlerinde yukarı doğru hareket gerçekleşmiştir. Bu durum bir miktar GOÜ para birimlerinin USD’ye karşı olan kazançlarının bir kısmını geri vermesine neden olmuştur. TRY ise, belirgin bir şekilde negatif ayrışan ZAR’dan sonra en çok değer kaybeden GOÜ para birimi olarak görünmektedir. Diplomatik nedenlerle değer kaybeden ZAR, zaman zaman TRY’deki durumu da bozmaktaydı.

Haberin Devamı

Ek etkinin ise, Halkbank Genel Müdür Yardımcısı’nın ABD’de tutuklandığı haberinden geldiğini görmekteyiz.3,65 üzerine doğru gerçekleşen fiyatlama çerçevesinde, gün içi tradelerde 3,65 üzerinde kurun kalıp kalmayacağı, geniş perspektifte ise 3,67’nin aşılıp aşılmayacağına bakmak gerekir. 3,67 direnci kırılırsa USD/TRY’deki fiyat hareketlerinde artan oynaklık çerçevesinde önümüzdeki günlerde 3,80 üzerine doğru da eğilim görmemiz mümkün olur. Bu da 3,70’li seviyeler görülürse hareketin bu seviyelerle sınırlı kalmayacağını gösterir. 3,55 – 3,50 bölgesi aşağıda sağlam destek olmayı sürdürüyorlar.Ben biraz daha küresel fiyatlamalar ekseninde bir kur hareketi bekliyorum. Bu hafta içinde açıklanacak olan Türkiye GSYH, ABD GSYH ve PCE verileri bu anlamda etkili olacaktır."

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!