Dolar çok hareketli: Kur 3.92 seviyesini aştı

Güncelleme Tarihi:

Dolar çok hareketli: Kur 3.92 seviyesini aştı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2017 10:02

Haftaya sakin başlayan dolar fiyatları, yeniden tırmanışa geçti. Dolar kuru en yüksek 3.9291 seviyesini görerek ocak ayından beri en yüksek seviyeye ulaştı. Euro kuru ise tüm zamanların rekorunu kırdı. Küresel piyasalar takip ediliyor.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz hafta 3.90 seviyesinin üzerini test eden dolar kuru, yeni haftaya düşüşle başladıktan sonra yeniden yükselişe geçti. Dolar/TL gün içerisinde en düşük 3.85 seviyesinin altına gerilerken, en yüksek 3.9291 seviyesine tırmanarak 12 Ocak'tan beri en yüksek seviyeyi gördü. Euro ise 4.6315 seviyesini görerek tüm zamanların rekorunu kırdı.

Dolar/TL, yeni haftaya 3.8654/3.8665 seviyesinden başlarken; saat 15.38 itibarıyla 3.9157 seviyesinden işlem gördü. Euro ise aynı dakikalarda 4.6143 seviyesindeydi. Euro/dolar paritesi de 1.1783 seviyesinde bulunuyor.

TL'deki kayıpların artmasıyla 5.1933 ile yeni rekor seviyesine ulaşan sterlin/TL ise aynı dakikalarda 5.1866 seviyesinde yer aldı.

TAHVİL FAİZİ REKOR KIRDI
Türk Lirası cinsinden 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi yüzde 12.68 ile rekor seviyeye çıktı.
Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, Geçtiğimiz haftayı ABD vergi reformu belirsizliği ve Rusya soruşturmasının derinleştirilmesi ile beraber baskı altında geçiren DXY, söz konusu faktörlerin geniş resimde küresel fiyatlamalara etki etmeye devam etmesi ve mevcut durumda hafta ortasında gelecek olan FOMC tutanakları ve Fed Başkanı Janet Yellen’in konuşmasını gölgeler durumda olması itibariyle yatay seyretmektedir.

Dolar çok hareketli: Kur 3.92 seviyesini aştı


Haberin Devamı

TRY’nin günlük bazda değer kaybı yüzde 1’i aşmış ve en çok değer kaybeden bir başka EM para birimi olan RUB’dan da daha olumsuz bir performans göstermiştir. Tahviller değer kaybetmeye devam ediyor, 10 yıllık tahvil faizi bugünkü yükselişle rekor yüksek seviyeyi yeniledi, an itibariyle yüzde 12,66 seviyesinde. Bugün TCMB’nin başlatacağı TL uzlaşmalı vadeli döviz satımlarının (NDF) dövizi düşürmekten çok döviz oynaklığını azaltıcı etkisi olacağını gören yatırımcılar, bu bakımdan TRY long tarafına geçmiyorlar. Nitekim özel sektörün döviz borcuyla kıyaslandığında yıl sonuna kadar belirlenmiş olan 3 milyar USD’lik ihale miktarının da az olduğunu görmekteyiz. ABD ile arada sorun yaratan mahkeme anlaşmazlığı, NATO ile artan tansiyon ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faizlerin düşürülmesi çağrısını yinelemiş olması TRY üzerinde baskı yaratan temel etmenlerdir. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ’ın bugün Merkez Bankası’nın ezberden attığı adımların olumlu sonuç doğurmadığı ve Zarrab davasının Türkiye’ye yönelik kumpas olduğuna ilişkin açıklamaları sonrasında da kurdaki yükseliş hız kazanmıştır.

Haberin Devamı

USDTRY kurunun bir süredir aşmakta zorlandığı 3,89 bandını bugün kuvvetli bir hareketle aştığı görülmektedir. Üstelik bu hareket DXY’nin eşlik ettiği bir hareket değildir ve RUB hareketi ile kıyasladığımızda, yarı yakını EM’lerden, yarısından fazlası ise TRY’nin kendisinden ileri gelen bir harekettir. 3,89 üzerinde kapanışlar devam ederse 3,95 seviyesinde rekorun yenilenmesi teknik olarak mümkün olmaya devam edecektir.

MERKEZ BANKASI TL UZLAŞMALI VADELİ FX İHALELERİNE BAŞLIYOR

Merkez Bankası (TCMB), reel sektörün kur riskinin yönetilmesi amacıyla bugün döviz kuru riski koruması sağlayacak TL uzlaşmalı vadeli döviz işlemlerine başlıyor. Bugün başlayacak ihalelerde vade 1, 3 ve 6 ay olarak gerçekleştirilecek ve yıl sonuna kadar tutar azami 3 milyar dolar olarak.
TCMB'nin açıkladığı takvime göre bugün 150 milyon dolar tutarında bir ay vadeli, 100 milyon dolar tutarında üç ay vadeli ve 100 milyon dolar tutarında altı ay vadeli ihale gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

Takvime göre haftada üç kez 150 milyon dolar tutarında bir ay vadeli, haftada bir kez 100 milyon dolar tutarında üç ay vadeli, iki haftada bir kez 100 milyon dolar tutarında 6 ay vadeli ihale gerçekleştirilecek.

EURO'NUN BİR GÖZÜ ALMANYA'DA
Piyasalarda euro tarafında Almanya'da üç partinin yürüttüğü koalisyon görüşmeleri de izleniyor. Bu görüşmelerinden sonuç alınamadı ve Hür Demokrat Parti, giderilemeyen görüş ayrılıklarını gerekçe göstererek koalisyon görüşmelerinden çekildi.
Hür Demokratların görüşmelerden çekilmesi seçimlerden güç kaybederek çıkan Başbakan Angela Merkel'in ya Yeşiller ile azınlık hükümeti kurması ya da Almanya'nın tekrar seçime gitmesi anlamına geliyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!