Dolar 5 ayın düşüğüne yakın / (Dolar ne kadar oldu?)

Güncelleme Tarihi:

Dolar 5 ayın düşüğüne yakın / (Dolar ne kadar oldu)
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2016 09:17

ABD Merkez Bankası'nın bu yıl daha az faiz artırımı yapacağı beklentileri gelişmekte olan ülke para birimleri için küresel risk iştahını canlı tutmaya devam ederken dolar/TL'de beş ayın en düşük seviyelerine yakın seyrini sürdürüyor.

Haberin Devamı

Dün akşam saatlerinde 2.81 civarında işlem gören dolar/TL, bu sabah sınırlı yükselişle güne 08.39'da 2.8168/2.8181 seviyesinde başladı. Dün akşam 3.0060 civarında olan sepet bazında TL  bu sabah 3.0124/3.0140, 3.2030 seviyesinde olan euro/TL ise 3.2079/3.2098 seviyesinde bulunuyor.

Dün kurda beklentilerin altında gelen enflasyon verileri de aşağı yöne destek olurken küresel piyasalarda dolar bugün ABD'de faiz artışları için acele edilmeyeceği izlenimleriyle euro ve yen karşısındaki kayıplarına devam etti.

Risk iştahında Fed Başkanı Janet Yellen'ın geçen hafta yaptığı faiz artışlarının temkinli olacağı yönündeki açıklamaları genel çerçevede gelişmekte olan piyasalara yönelik ilginin devam etmesindeki ana etken olmayı sürdürüyor.

Tüketici fiyatları enflasyonu Mart'ta beklentilerin aksine gıda kaleminde yaşanan beklenmedik sert düşüş öncülüğünde yüzde 0.04 gerilerken, yıllık enflasyonun yüzde 8.78'den Mart'ta yüzde 7.46'ya geriledi.

Haberin Devamı

BUGÜN NELER TAKİP EDİLECEK?

Bugün piyasalarda Almanya ve Euro bölgesi nihai hizmetler PMI verileri, Euro bölgesi perakende satışlar ABD dış ticaret dengesi ve ABD hizmet PMI verileri izlenecek. İç piyasada ise TCMB'nin açıklayacağı aylık fiyat gelişmeleri raporu takip edilecek.

Bankacılar piyasalarda yakından takip edilen bir başka konunun ise Merkez Bankası atamaları olmaya devam edeceğini belirtiyorlar.

MERKEZ ATAMALARI DA MERAK EDİLİYOR

TCMB Başkanı Erdem Başçı dahil yedi üyeden oluşan Para Politikası Kurulu'ndaki üyelerden beşinin beş yıllık görev süresi bu yıl içinde dolacak olması nedeniyle göreve yeni dönemde kimin geleceği piyasalar tarafından yakından izleniyor. Başçı'nın görev süresi ise 19 Nisan'da sona eriyor. Piyasalar bugünkü enflasyon verilerinin de desteğiyle TCMB'nin faiz koridorunun üst bandında yeni TCMB Başkanı kim olursa olsun 20 Nisan'da bir indirim olacağını öngörüyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!