Son dakika... Dolar tarihi zirveyi gördü

Güncelleme Tarihi:

Son dakika... Dolar tarihi zirveyi gördü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2018 09:04

Dolar kuru, 4.0469 seviyesine yükselerek tüm zamanların rekorunu kırdı. Euro kuru 4.96 TL seviyesinin üzerini gördü. Piyasalar jeopolitik, siyasi ve küresel gelişmeleri izleyecek.

Haberin Devamı

Dolar/TL, rekor üzerine rekor kırmaya devam ediyor. Dolar kuru 4.0469 TL seviyesini görerek yeni tarihi rekorunu kırdı. Bu sabah güne 4.0120/4.0144 seviyesinden başlayan kur, saat 15.19 itibarıyla 4.0411 seviyesinde bulunuyor. Euro/TL ise en yüksek 4.9659 TL'ye görürken, şu dakikalarda 4.9563 TL'de hareket ediyor.

Küresel gelişmeler kurun ana belirleyicisi olmayı sürdürürken, dolar/TL jeopolitik ve iç siyasi gelişmelerden de etkileniyor.
Dolar endeksi, 90,01 seviyesinde bulunurken, euro/dolar paritesi 1.2256'de hareket ediyor.

İki yıllık gösterge olan 13 Kasım 2019 itfalı tahvilin bileşik faizi, yüzde 2,20 yükselişle 14.38 seviyesinde bulunurken, gösterge 10 yıllık tahvilde bileşik faiz yüzde 3,07 yükselişle 13.08 seviyesinde hareket ediyor.

ANA HAREKET DALGALARI YUKARI YÖNLÜ DEVAM EDEBİLİR
GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, "TL’nin negatif bir ayrışım içerisinde olmasının nedenleri aslında geniş perspektifte kırılganlık katsayısını artıran nedenlerden ileri gelmektedir. Cari açık, yüksek enflasyon gibi etmenler geniş resimde halen etkili ve aslına bakıldığı zaman dış kaynaklı haber akışlarından veya küresel risk iştahındaki oynamalardan da etkilenme katsayısı yüksek olmaktadır. 3,99’dan sonra Trump ve Çin kaynaklı ticaret endişelerinin piyasa çalkantısı yaratması ile dün oluşan hareketin bir benzeri yaşanıyor, ancak bu hareket küresel borsaların toparlandığı ve risk iştahının dengelendiği bir ortamda gerçekleşiyor.

Haberin Devamı

Enflasyon önemli bir etmen, halen yüksek ve gerçekleşen son enflasyon verileri 25 Nisan’da Merkez Bankası’na ilişkin ne negatif ne de pozitif yönde bir faiz aksiyonu beklentisi oluşturmuyor. Nominal faizde değişiklik olmaması, enflasyon düşürülemediği sürece reel faizimizin rekabetçi seviyelerden uzaklaşmasına ve carry trade avantajının yitirilmesine neden oluyor. Diğer gelişen ülkelerin merkez bankaları faiz indiriyor, ancak onlar enflasyonda düşüş sağladıkları için bu hareket alanına sahipler" dedi.

Erkan şunları ekledi: "Bu noktada da ticaret savaşları da, ABD tarım dışı istihdam raporu da, bunun gibi diğer etmenler de Türk varlıklarında negatif ayrışımlara neden olabilir. Sonuç olarak bu faktörlerin içinde cari açığı da vardır, enflasyonu da vardır, risk primi (CDS) de vardır. Tahvildeki durum da çok olumlu değil, borçlanma maliyetlerinin yükselme eğilimini koruması önemli bir etmen.

Haberin Devamı

Bu açıdan bakıldığında, para politikası etkileyebilecek her türlü haber akışının da piyasada yansımasının olmasını normal karşılamak gerekir. Teknik anlamda 4,0345 seviyesindeki eski zirve yenilendiği için, 4,0433 seviyesinde oluşan zirveye göre teknik görünümde değişiklikler öngörülebilir. 4 TL psikolojik bandı üzerinde ana hareket dalgaları yukarı yönlü olmaya devam edebilir. Bu noktada, 25 Nisan’da Merkez Bankası’ndan faiz aksiyonu beklememekle beraber, eğer döviz likiditesinin kuruması kaynaklı olarak piyasa oynaklığı artacak olursa sözel yönlendirme, zorunlu karşılık, ROM veya döviz likiditesini artırıcı diğer önlemler gibi durumlar söz konusu olabilir. Ancak faiz aksiyonu şu anda beklemeyiz."

Haberin Devamı

TEKNİK OLARAK YUKARI GÖRÜNÜM DEVAM EDİYOR
İntegral Yatırım Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, Dolar/TL paritesinde yükseliş eğilimi devam ediyor. Dolar kuru 4.0335 seviyesindeki direncini zorlamakta. Genel olarak gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde baskı devam ediyor ancak TL’nin negatif ayrıştığını gözlemliyoruz. Bir süredir daha kırılgan bir yapı gösteren TL’deki bugünkü seyirde bugün Mehmet Şimşek ile ilgili çıkan haberler etkili olmuş olabilir.

Bu konu ile ilgili somut bir açıklama gelmesi durumunda kurda bir miktar rahatlama görebiliriz. Ancak bunun dışında genel anlamda rüzgar GOÜ para birimleri aleyhine ediyor" dedi.

Haberin Devamı

Turşucu şöyle devam etti: "Yarınki ABD istihdam verisi, ABD dolarındaki güçlenmeye neden olacak şekilde gelirse bu durum dolar/TL paritesindeki yukarı yönlü seyri güçlendirebilir. Teknik olarak yukarı görünüm devam ediyor. Kasım 2017 zirvesi olan 3.9820 seviyesinin üzerine yerleşmesi durumunda kurda ilerleyen günlerde yeni zirveler görebiliriz. Buna ek olarak 4.0335 direncinin geçilmesi de kurdaki hareketi hızlandırabilir. Dolar/TL’nin 4.0335 seviyesinin altında kalması durumunda ise 3.9820 seviyesine doğru geri çekilmeler görmemiz mümkün. Ancak mevcut rüzgar devam ederken geri çekilmelerin sınırlı kalması muhtemel görünüyor."

 

 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

BAKMADAN GEÇME!