Dolar 2 TL'ye dayandı

Güncelleme Tarihi:

Dolar 2 TLye dayandı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2013 13:28

Geçtiğimiz hafta 1.94 TL'nin altına kadar gerileyen dolar yükselmeye başlandı. Dolar şu dakikalarda 1.9930 TL'den işlem görüyor.

Haberin Devamı

Dolar yeni haftanın ilk gününde istikrarlı yükselişe geçti. Güne 1.98 TL'nin altında işleme başlayan dolar şu dakikalarda 2 TL'ye yaklaşarak 1.9930 TL'den işlem görmeye başladı.

Geçtiğimiz hafta Amerikan Merkez Bankası'nın tahvil alımına aynen devam kararından sonra 1.94 TL'nin altına gerileyen dolar, St.Louis Fed Başkanı James Bullard'ın açıklamalarının ardından cuma günü 1.99 TL'ye dayanmıştı. Diğer taraftan dolar /TL kurunun hareketlerinde etkili olan ABD 10 yıllık tahvillerinde de yükseliş var. Geçen hafta Fed kararının ardından yüzde 2.65'e kadar düşen bu tahviller bir ara yine 2.90'ı görürken şu dakikalarda yüzde 2.75'ten işlem görüyor. Dolar TL karşısında tarihi rekorunu kırdığında bu tahvillerde oran yüzde 3'ü geçmişti.

BORSA DEĞER KAYBETTİ
Öte yandan dolardaki bu yükseliş borsaya da yansıdı. Borsa güne yatay seyirde başlarken dolardaki yükselişle birlikte günlük kayıp yüzde 0,81'e ulaştı. Endeks ilk seansı 77 bin 228 puandan kapadı.

Haberin Devamı

"2 TL ÜZERİ GÜNDEME GELEBİLİR"

Garanti Yatırım Döviz ve Emtia Analisti Gökalp İçer, ABD'de açıklanacak verilerin ve FOMC üyeleri tarafından yapılacak açıklamaların gelişmekte olan ülke para birimlerinin yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade etti. Dolar/TL paritesinin, geçen hafta 1,9340 seviyesini test ettiğini hatırlatan İçer, "Yaklaşan Ekim FOMC toplantısı sebebiyle, dolar/TL üzerindeki dolar lehine olan baskının sürebileceğini ve 2,00 seviyesinin üstünün tekrar test edilebileceğini düşünüyoruz" dedi.

ING Bank Döviz Masası Müdürü Burçin Metin ise, geçen hafta Fed'in açıklamalarının ardından dolar/TL paritesinin çok hızlı gerilediğini anımsatarak, "Çok yüklü bir müşteri alımı gördük. Bu alım biraz daha devam ediyor. Fed'in açıklamalarının ardından yaklaşık 1,5 milyar dolarlık bir alım oldu. Fed'den sonra bugüne kadar ise 2-2,5 milyar dolarlık bir alım oldu" dedi.Metin, dolar/TL'de 1,9900 seviyesi önemli bir destek olduğunu, 1,9900'un üzerine çıkılmadığı takdirde bir miktar daha gerileme görülmesinin mümkün olacağını söyledi.
Dolar/TL'de tekrardan 1,9900'un üzerine çıkılması halinde 2,02-2,03 seviyesinin önünün açılacağını savunan Metin, gelecek dönemde dolar/TL'nin yeniden 1,95'lere gerileyeceğini düşündüğünü belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!