Dolar 2.75 TL’Ye çekilecek mi?

Güncelleme Tarihi:

Dolar 2.75 TL’Ye çekilecek mi
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2016 23:25

Önce Avrupa Merkez Bankası, ardından ABD Merkez Bankası’nın kararları piyasalarda bahar havası estirdi. Dolar düştü, borsa yükseldi. Dolar/TL kurunda geri çekilmelerde tutunma noktaları 2.84-2.80 TL. Kritik seviye ise 2.75.

Haberin Devamı

BORSADA yükseliş, döviz kurları ve faizde ise düşüş sürüyor. Avrupa Merkez Bankası’ndan sonra ABD Merkez Bankası da piyasalara beklediğini verdi. Şimdi 24 Mart’ta Türkiye Merkez Bankası’ndan faiz indirimi gelir mi tartışmaları yapılmaya başlandı. Merkez destekli bahar havası hakim. Geçtiğimiz günlerdeki Avrupa’daki Deutsche Bank olayı, Çin ve küresel ekonomiyle ilgili çekinceler, Suriye ve terör odaklı jeopolitik gelişmelere bu aşamada duyarlılık çok zayıf. Yabancı yatırımcı ağırlıklı para girişleriyle  bardağın dolu tarafını görülmeye devam ediliyor. Gündem ve piyasa parametreleriyle ilişkilendirmekte zorlanılsa da iç piyasalar dışarıya göre daha güçlü. Borsada talep canlılığını koruduğu sürece iyimserlik de sürebilir. Merkez Bankasının açıkladığı verilere göre, borsada çıkış hareketinin başladığı Şubatın ikinci yarısından 11 Mart’a kadar net yabancı alışı bir milyar doları geçerken bu rakam Mart ayının iki haftasında 604 milyon dolar olarak görülüyor. Yine aynı periyotlara yabancıların tahvil bono alımlarını dahil edecek olursak son bir aylık dönemdeki yabancı alımları 1.8 milyar doları geçiyor. “Üzümünü ye, bağını sorma” özdeyişimizin hatırlasak da ileriye doğru projeksiyon açısından mevcut durumun doğru tespit edilmesi önemli. Uzun süredir zor gündeme bağlı olarak baskı altında kalan piyasalara düşük faiz ve faizlerin daha da düşük kalacağı beklentisi olumlu yansıdı. Bu gelişme ne ölçüde fiyatlandı sorusunun cevabı aslında piyasalarda iyimserliğin devam edip etmeyeceği sorusunun da cevabı olacak. Düşük faiz beklentisinin en azından kısa dönem için belli ölçüde fiyatlandığı söylenebilir. Piyasayı taşıyacak başkaca  gündem ve beklenti bulmakta da zor. Piyasaların seyri yine para girişine bağlı olacak. 

Haberin Devamı


BORSADA ÇIKIŞ GÜCÜ

Borsada devam eden çıkışla birikte bir yılı aşkındır devam eden orta dönem düşüş trend direncini kırdı. 80.500-80.000 ilk destek seviyeleri olarak görülürken bu seviyenin üzerinde çıkış hareketi gücünü koruyacak. Dirençler ise 84.000-84.300 seviyelerinde. Çıkışın devamı için 84.300 seviyesinin üzerinde kalınması önemli. 80.000 seviyesinin üzerinde hisse pozisyonları taşınmakla birlikte 84.300 seviyesini geçemeyen çıkışlarda kâr satışları denenebilir.

SATIŞ BASKISI

Dolar/TL kurunda gelen satışlarla kısa dönem destek seviyeleri kırıldı ve düşüş formasyonlarından “Omuz baş omuz” formasyonu işlerlik kazandı. 2.84-2.80 ve 2.75 geri çekilmelerde tutunma noktaları. 2.75 orta dönem için daha önemli. Yukarı yönlü hareketlenmelerde ise tepki çıkışının devamı için ilk aşamada 2.92 seviyesinin geçilmesi gerekecek.

Haberin Devamı

Düşük faiz borsalara yarıyor

PİYASALARDA düşük faiz ortamı sürüyor. Dış piyasalar için öncü borsa konumundaki Dow Jones Endeksi (ABD) ve ABD 10 Yıllık Bono Faiz oranlarını, içeride İstanbul borsası-BIST100 Endeksi ve Uzun Vadeli Gösterge Faiz Oranlarını karşılaştırdık. Sermaye piyasaları (hisse senetleri) ile para piyasaları (faiz, döviz) birbirine alternatif. Bazı dönem uyumsuzluklar olsa da genelde faiz düşerken borsalar yükselmiş, faiz yükselirken borsalar düşmüş. Bu süreç devam eder mi? Tartışılır. Çünkü borsaları etkileyen faiz dışında bir çok parametre var. Dünyada düşük faiz ve negatif faiz uygulamasının en azından bir süre daha devam edeceği kabul görüyor. Uluslararası akışkan sermayenin kendine getiri arayışının devam ettiği süreçte, tarih tekerrür edecek ise düşük faiz ortamı borsalar için uygun bir zemin oluşturmuş görülüyor. Dip not olarak vermek gerekirse, Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişen ülkelerde faiz oranları gelişmiş ülkelere göre çok daha yüksek. Bu durum borçlanma konusunda gelişen ülkelere bir rahatlama sağlıyor. Son günlerde gelişen ülke tahvillerine artan ilgi bunu gösteriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!