Dolandırıcılıktan 18 yıl isteniyor

Güncelleme Tarihi:

Dolandırıcılıktan 18 yıl isteniyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2014 01:04

SOMA’da 301 kişinin hayatını kaybettiği kömür madenini işleten Alp Gürkan hakkında, Korkmaz Yiğit ile nitelikli dolandırıcılık yaptığı iddiasıyla 6 yıldan 18 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Haberin Devamı

SOMA’da 301 kişinin hayatını kaybettiği maden ocağını işleten Alp Gürkan hakkında; mal varlığına Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından el konulan Korkmaz Yiğit tarafından kurulduğu iddia edilen örgüte üye olmak, hileli iflas ve nitelikli dolandırıcılık iddiasıyla 6 yıldan 18 yıla kadar hapis istemiye dava açıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede Gürkan’ın da arasında bulunduğu 17 şüpheli tarafından Avcılar Ispartakule Tahtakale mevkiinmdeki bazı gayrimenkullerin satın alındığı, bu gayrimenkullerin gerçekte mahkeme ile iflasına karar verilen iş adamı Korkmaz Yiğit’e ait olduğu öne sürüldü.

Dolandırıcılıktan 18 yıl isteniyor
‘BİZİ ÖLÜME TERK ETTİNİZ’

İddianamenin ikinci sanığı olan Alp Gürkan’ın da arasında bulunduğu 17 kişinin Haziran 2014’de İstanbul 12’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkması bekleniyor. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Erdal Bağcı tarafından Kormaz Yiğit ve Alp Gürkan’ın da arasında yer aldığı 17 sanık hakkında hazırlanan 30 sayfalık iddianamede, Maliye Bakanlığı Denetim Kurulu Başkanlığı’nın 17 Nisan 2013 tarihli araştırma ve inceleme raporu ile toplanan delillere göre tacir sıfatına haiz Korkmaz Yiğit’in İstanbul 8’inci Asiliye Ticaret Mahkemesi’nin 23 Ekim 2008 tarihli kararı ile iflasına karar verildiği hatırlatıldı. Borçlarını ödemediği, alacaklılarını zarara sokmak kastıyla mevcudunu gizlemek ve eksiltmek maksadıyla suç işlemek için örgüt oluşturduğu ifade edildi. Diğer şüphelilerin bu örgüte üye oldukları ve Korkmaz Yiğit’in tapu işlemlerinde şüpheli Mehmet Erdoğan’ın adını göstererek Avcılar’da Ispartakule Tahtakale mevkilerinde bazı gayrımenkulleri aldığı iddia edildi.

YİĞİT’E MAL KAÇIRMA

İmara açılması işlemlerinin Mehmet Erdoğan adına gösterilmek suretiyle gerçekte Korkmaz Yiğit tarafından yapıldığı, arazilerin imara açılması işlemi karşılığı tapuda Mehmet Erdoğan adına devir alınan ve yine Mehmet Erdoğan tarafından satışı yapılan taşınmazların Korkmaz Yiğit’e ait taşınmazlar olduğu öne sürüldü. Suç tarihi olarak 2007-2008-2009-2010-2011 yıllarının gösterildiği iddianamede müşteki şüpheli Salih Alpaslan’ın istanbul Cumhuriyet Başsavcılığına vermiş olduğu tarihsiz şikayet dilekçesinde, Kormaz Yiğit, Mehmet Erdoğan ve Alp Gürkan’ında arasında bulunduğu 11 kişi ile bazı şirket yetkilikleri hakkında suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, hileli iflas, birden fazla nitelikli dolandırıcılık, tehdit suçlarından dolayı şikayetçi olduğu belirtildi. Şüphelilerin Abidin Cevher Özden’in intiharına da sebebiyet verdikleri ileri sürüldü. Alp Gürkan ise ifadesinde suçlamaları reddetti.

Haberin Devamı

Dolandırıcılıktan 18 yıl isteniyor
SOMA'DAKİ TTK EKİBİ OLANLARI ANLATTI

İşte o araziler

Haberin Devamı

ALP Gürkan tarafından alındığı iddia edilen Avcılar Tapu Sicil Müdürlüğü’nden soruşturma kapsamında savcılığa gönderilen ve iddianameye de yansıyan bazı araziler ise şunlar:
Avcılar İlçesi Firizköy Tahtakele mevkiinde 32 bin 186 metrekare tarla olarak İsmet Yoluç adına kayıtlı iken 27 Ocak 2005’de 683 yevmiye ile 1240/2400 hissesini Mehmet Erdoğan satın almış, 28 Ocak 2005’de 693 yevmiye ile Alp Gürkan’a satmıştır.
Avcılar İlçesi İspartakule Çiftliği 366 bin 750 metrekare tarlanın 1/4 hissesi Fikret Aksoy adına kayıtlı iken 224/2400 hissesini, 20 Ocak 2005’de 684 yevmiye ile Mehmet Erdoğan’a satmıştır. Mehmer Erdoğan da bu hissesinin 20 Ocak 2005’de 694 yevmiye ile Alp Gürkan2a satmıştır.
Avcılar İlçesi Firuzköy Tahtakale mevkiinde 20 bin 860 metrekare arsanınn 4274/20860 hissesi Fikret Aksoy adına kayıtlı iken 01 Kasım 2005’de 13 bin 431 yevmiye ile Mehmet Erdoğan’a satmıştır. Mehmet Erdoğan da 30 Aralık 2005’de 16 bin 591 yevmiye ile Alp Gürkan’a satmıştır.
Avcılar İlçesi Firuzköy Tahtakale mevkiinde 34 bin 559 metrekare arsanın 5986/34559 hissesi Fikret Aksoy adına kayıtlı iken 1 Kasın 2005’de 13 bin 431 yevmiye ile Mehmet Erdoğan’a satmıştır. Mehmet Erdoğan da 30 Aralık 2005’de 16 bin 591 yevmiye ile Alp Gürkan’a satmıştır.

Haberin Devamı

‘GERÇEKTE SATIŞ YAPILMADI’
Savcılığın tanık olarak dinlediği isimlerden Numan Bandırma ise, 8 yılı aşkın bir süreden Yiğit’in gayrimenkullerinin satışına aracılık ettiğini belirterek üç isme yapılan satışların hileli olduğunu öne sürdü. Bandırma ifadesinde özetle şunları söyledi: “Firdevs Erentuğ, Alp Gürkan ve Kemal Gülman gerçekte bu gayrimenkulleri satın almadı. Herhangi bir ödeme yapmadılar. Sadece tapuda devir işlemi yapılmadı. Satışı ve devri yapılan tüm gayrimenkullerin gerçek sahibi Korkmaz Yiğit.”

SOMA'DA SON CENAZELER DE MADENDEN ÇIKARILDI

'BABAMA OLAN BORCUNU ÖDEMEDİ'
Davanın mağdurları arasında iki isim bulunuyor. Bunlar, Haziran 2008’de intihar ederek yaşamına son veren Banker Kastelli olarak bilinen Abidin Cevher Özden’in oğlu Süleyman Cemil Bahadır ve TMSF'nin harekete geçmesini sağlayan Doğan Kasadolu... Bahadır, 12 Şubat 2012’de Mali Şube Polisi’ne verdiği ifadede, babasının piyasaya olan borçları nedeni ile intihar ettiğini söyledi. Bahadır, Korkmaz Yiğit’in babasına 7.5 milyon lira borcu olduğunu, bu borcun ödenmediğini öne sürdü. Bahadır, Yiğit’in mal kaçırdığına dair TMSF dâhil birçok ilgili kuruma başvuruda bulunduğunu anlattı.

Haberin Devamı

17 SANIKLI DAVA
12. Ağırı Ceza Mahkemesi’nde görülecek olan davanın 17 sanığı arasında Korkmaz Yiğit, Yiğit’in oğulları Kahraman ve Mert Yiğit, amcaları Gürbüz Yiğit, iş kadını Sema Cıngıllıoğlu, işadamı Kemal Gülman oğlu Lemi Gülman, Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, Metal Yapı’nın sahibi Ömer Saçaklıoğlu, Garanti Koza İnşaat A.Ş.’nin müdür yardımcısı Kemal Kömür gibi isimler bulunuyor. Sanıklar 7 ile 21 yıl arasında değişen sürelerde hapis istemi ile yargılanacak.

austa@hurriyet.com.tr; dgokce@hurriyet.com.tr

BAKMADAN GEÇME!