Doğu’ya 1 milyarlık enerji yatırımı

Güncelleme Tarihi:

Doğu’ya 1 milyarlık enerji yatırımı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2013 01:24

Çözüm süreciyle birlikte Doğu ve Güneydoğu’ya yatırımcı ilgisi artarken, bölgenin enerji potansiyeli 1 milyar liralık yeni HES yatırımıyla harekete geçiyor.

Haberin Devamı

Bölgedeki enerji yatırımlarıyla bilinen Kalehan Enerji, Bingöl’de 1 milyar liralik yeni enerji yatırımı için geçen ocak ayında teşvikten yararlandı. Ekonomi Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre Kalehan Enerji, yabancı bir ortakla yapacağı yatırım kapsamında gümrük vergisi muafiyeti ve KDV istisnasindan faydalanacak. Kalehan Enerji’nin Bingöl’de yapacağı HES yatırımı 618 MW gücünde olacak. Bölgede teşviklerden yararlanan en büyük yatırımlardan birisi sayılan Bingöl’deki HES’in toplamı 1 milyar 50 milyon liraya ulaşacak. Yıl içinde teşvikten faydalanan en büyük sabit sermaye yatırımı olarak öne çıkan Kalehan Enerji Üretim ve Ticaret AŞ’nin Bingöl’deki komple yeni yatırımının ithal makine teçhizat tutarı ise 172 milyon 655 bin dolar oldu. Ekonomi Bakanlığı, yeni teşvik sisteminin tanıtılması için ABD, Singapur, Japonya, Avustralya ve İngiltere gibi 24 ülkede 100’den fazla şehirde çalışmaları da tamamladı. Ülkelerde görevli ticaret müşavirleri yabancı yatırımcılarla bir araya gelerek, yeni teşvik sistemiyle getirilen fırsatları anlattı.

Haberin Devamı

Avusturyalı ortakla yapıyor

TEŞVİK sisteminde ekonomik yönden geri kalan altıncı bölgede bulunan Bingöl’de yatırımla yüzlerce kişiye yeni istihdam olanağı da yaratılacak. Yıl içinde enerji sektörü dışında yabancıların en büyük yeni yatırım teşvik tutarı 19 milyon lira oldu. Yüzde 50 hissesi Özaltin İnşaat’ın elinde olan Kalehan Enerji’nin Bingöl ve Elazığ’da HES yatırımları var. Kalehan’ın yatırımını Avusturyalı bir ortakla yapacağı öğrenildi. 2012’nin ilk 5 ayında yabancılar 39 adet yeni yatırım için teşvik alırken, bu yılın aynı döneminde sayı 46’ya yükseldi. Yetkililer, elektrikte en yüksek kaçak oranına sahip olan bölgedeki enerji yatırımının önemli olduğunu kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!