Doğu Holding'in Cennet Mezarlığı MGK’dan döndü

Güncelleme Tarihi:

Doğu Holdingin Cennet Mezarlığı MGK’dan döndü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 1998 00:00

Haberin Devamı

İTO Başkanı Mehmet Yıldırım, Doğu Holding'e kaynak yaratmak için İstanbul'da ‘‘Cennet Mezarlığı’’ projesi hazırladı. Hazine'den 4 milyon mezar kapasiteli alan sözü aldı. Her bir mezar yerinin 1000-1500 dolara satılacağı ‘‘Cennet’’te cemaatlere de yer ayrıldı. Proje MGK vetosuna uğradı.

Mezar işletmeciliğine soyunan İTO'ya ‘‘özel cemaatler‘‘ nedeniyle Milli Güvenlik Kurulu (MGK) karşı çıktı. Doğu Holding'e finansman desteği sağlamak için Hazine, Maslak ve Pendik'te ‘‘Cennet‘‘ adını taşıyacak mezarlıkları İTO'ya verince ‘‘Cennet Mezarlığı‘‘ projesi MGK toplantısında askerlere sunuldu. Ancak MGK tarikatları gerekçe göstererek bu kararı veto etti.

Haftalık Ekonomist Dergisi'nin haberine göre, Anasol-D hükümeti Doğu Holding'e finans desteği sağlamak için Türkiye Kalkınma Bankası'nın yüzde 40 hissesi Hazine'de kalmak üzere, yüzde 60 hissesini Doğu Holding'e vermeye karar verdi. Bankanın kaynaklarını inceleyen Doğu Holding Yöneticileri, TKB'de küçük ve orta boy işletmeleri finanse edecek tek kuruşun bile olmadığını görerek kaynak aktarmakla yükümlü olan bankanın kaynak ihtiyacını gidermek için kolları sıvadılar.

YAŞASIN MEZARLIKLAR

İstanbul'un ünlü mezarlıkları Zincirlikuyu, Kozlu, Karacahmet ve Şehitlik mezarlıkların da yer kalmadığını düşünen Doğu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, Hazine'den Maslak ve Pendik'te mezarlık işletmek için izin aldı. Toplam 4 milyon adet mezar yeri bulunan Cennet Mezarlığı Projesi'nde, bir mezarın değeri 1000 ile 1500 dolar arasında planlandı. Aile mezarlığı kavramını oturtmak için tasarlanan projede tarikatlar ve cemaatlerde gözönünde bulundurulurak, bine yakın mezar da tarikatlara ayrıldı. Cennet Mezarlığı Projesi'nden 3 milyar dolar kâr sağlayacak Doğu Holding böylece TKB'nin asli fonksiyonunu yerine getirebilmek için kaynak oluşturdu.

Cennet Mezarlığı Projesi'ni hayata geçirebilmek için Doğu Holding bünyesinde Vakıf kuran yetkililer taslak projeyi Hazine'ye, Başbakan'a ve Cumhurbaşkanı'na sundular.

ASKERLERİN VETOSU

Rapor MGK toplantısında askerlere sunulunca da tarikatları gerekçe gösterilerek, bu rapor veto edildi. Cennet Mezarlığı için karar alınmasını bekleyen Doğu Holding bu konuda Bakanlar Kurulu'na yetki verilmesini istiyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!