Doğru kullanılan LPG'li taksi güvenli

Güncelleme Tarihi:

Doğru kullanılan LPGli taksi güvenli
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 1997 00:00

Haberin Devamı

Eskişehir'de geçtiğimiz günlerde meydana gelen trafik kazası ile güvenli olup olmadığı tartışılan LPG'li (Likit Petrol Gazı) araçların, yakıt tanklarının standardlara uygun olması durumunda, benzinli araçlardan daha güvenli olduğu savunuldu. Türk Standartları Enstitüsü (TSE) yetkilileri Türkiye'deki uygulamada çoğunlukla standartlara uygun olmayan LPG tankları kullanıldığı için tehlikenin önemli boyutlarda olduğu bildirdiler.

TSE, bu tip yakıt kullanmak isteyen araçlara yönelik 1996 yılında, ‘‘Motorlu Taşıtlar Yanma Sistemleri, Sıvılaştırılmış Petrol Gazı Donanımları’’ adıyla standard getirdi. TSE ayrıca, bu tankın montajına ilişkin standardı da hazırladı ve uygulamaya başladı. Ancak, TSE bu standardları hazırlarken, ‘‘mecburi olarak uygulanmasını’’ önermesine ve bunu yazı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na bildirmesine rağmen, sözkonusu standard henüz zorunlu olarak uygulanmıyor.

TSE tarafından hazırlanan standardların mecburi olarak uygulanmaması nedeniyle, TSE'nin gerekli denetimleri yapamadığı belirtiliyor. TSE yetkilileri, halen Türkiye'deki araçlarda kullanılan ithal LPG tanklarının çoğunun standardlara uygun olmadığını kaydediyorlar.

LPG tankının Türk standardlarına uygun olması, montajının standardla uyum halinde gerçekleştirilmesi ve periyodik bakımının yapılması durumunda, teknik olarak hiçbir problem yaratmayacağı ifade ediliyor.

LPG tankının çok büyük bir kaza olmadığı müddetçe bir sorun yaratmayacağını ifade eden TSE yetkilileri, patlamanın, tankın aşırı derecede ısınması sonucu içindeki gazın genleşmesinin etkisiyle gerçekleştiğini anlatıyorlar. Yetkililer, ancak LPG tankı standartlara uygun olduğu takdirde ve belirlenen oranlarda dolum yapılmış ise tankta emniyet malzemeleri olduğu için bu tehlikenin de ortadan kalktığını belirtiyorlar.

MONTAJ PROBLEMİ

LPG tankının Türkiye'de de üretiminin bulunduğunu ve bunların TSE markalı olduğunu belirten yetkililer, ‘‘Ama burada da montaj problemi olabiliyor. Türkiye'de tankın montajını sanayideki çıraklar yapıyor. Bu arada, bazı araçlarda ise adeta birer bomba olan mutfak tüpleri kullanılıyor’’ diyor.

Araçlarda LPG'nin yakıt olarak kullanılması, benzinli araçlara oranla yüzde 50-60 oranında daha ekonomik bulunuyor. Araç sahipleri eğer standardlara uygun, tehlikesiz tank kullanmak isterlerse, riskli tanklara göre yüzde 5-10 arasında daha fazla bir maliyet ödemeleri gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!