Doğan: Mortgage işinde biz de varız

Güncelleme Tarihi:

Doğan: Mortgage işinde biz de varız
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2006 00:00

Doğan Holding ve Doğan Yayın Holding yönetim kurullarının aldığı kararla, İpoteğe Dayalı Konut Finansmanı (Mortgage) sistemine yönelik aracılık ve servis hizmeti sunmak üzere eşit ortaklıkla bir şirket kurulmasına karar verildi.

İki şirketten yapılan ortak açıklamada, konut finansmanı uygulamalarının ileri düzeyde olduğu ülke örneklerinde de görüldüğü üzere, bu pazarın tüm hatlarıyla sağlıklı işlemesinin, sistemin finansman, ikincil piyasa, aracılık, değerleme gibi bölümlerinin etkili bir şekilde bir araya getirilmesi ile mümkün olduğu vurgulandı.

GÜÇLÜ NOKTALAR BİRLEŞTİRİLECEK:

Kurulması planlanan şirketin temel amacının, kredi başvurusundan konutun teslim alınmasına kadar olan süreci kolaylaştırmak ve kredi temin edenlerle kredi talebinde bulunanları buluşturmak olduğu belirtilen açıklamada, bu çerçevede, Doğan Holding ve Doğan Yayın Holding’in dağıtım, lojistik, reklam, pazarlama, "Call Center", CRM gibi varolan güçlü noktalarını birleştirecek bir yapı oluşturulmasına karar verildiği kaydedildi. Büyümenin lokomotif sektörlerinden olan inşaat sektörünün, 15 yıla yakın süren yavaşlama döneminden sonra nihayet 2004 yılından itibaren düşen enflasyon ve faiz ortamında ciddi bir iyileşme sergilediğine işaret edilen açıklamada, son olarak da İpoteğe Dayalı Konut Finansmanı (Mortgage) sistemi ile ilgili yasa ve düzenlemelerin de yakın bir tarihte neticelendirileceği beklentisiyle, konut finansmanı hacminin katlanarak artmaya devam edeceği ve yeni bir dinamizm kazanacağı inancı dile getirildi.

KONUT TALEBİNDE ARTIŞ SÜRECEK:

Türkiye’nin genç ve artan nüfusu, hane başına düşen yüksek nüfusu ve artan şehirleşme oranı ile cazip finansman koşulları dikkate alındığında, konut talebinin katlanarak artmaya devam edeceğinin aşikar olduğu belirtilen açıklamada, sadece 3 yıl önce 2003 yılında 600 milyon dolar olan konut kredilerinin, 2006 yılında 12 milyar doları geçmesinin beklendiği kaydedildi. Açıklamada, Türkiye’de konut finansmanının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya oranının Polonya’daki yüzde 4,4, Çek Cumhuriyeti’ndeki yüzde 6, İspanya’daki yüzde 9,7 gibi oranlara doğru yükselmemesi için herhangi bir neden bulunmadığı görüşüne yer verildi.

KALDIRAÇ ETKİSİ:

Doğan Holding ve Doğan Yayın Holding ortak açıklamasında, şöyle denildi: "Bu yeni girişimimizde, Grubun dağıtım ve medya planlama olanakları kaldıraç etkisi yaratacaktır. Verilecek hizmetlerimizin müşteriye ulaşımı, Petrol Ofisi, D&R Mağazaları, Hürpa ve Milpa ağları ve yaygın özel Yaysat bayilikleri, ayrıca Doğan Online tecrübesi ile geliştirilecek online hizmetler üzerinden olacaktır. Doğan Yayın Holding’in dağıtımda, online hizmetlerde, müşteri hizmetlerinde (call center) ve reklamdaki gücü bu faaliyet alanındaki başarımız açısından temel başarı faktörleridir."

Şekerbank: Rabobank’la konutta iddialı olacağız

ŞEKERBANK Genel Müdürü Hasan Basri Göktan, konutta talep yönünden gelecek şişmenin tehlikeli yönünü oluşturduğunu belirterek, "Talep artışına bağlı olarak konut fiyatlarında yaşanacak yükselme hem bankayı hem de müşteriyi olumsuz etkileyecektir" dedi. Tek başına talep artışının tehlikeli olduğunu savunan Göktan, Şekerbank’ın konut kredilerinde vadeli de özellikle müşteriyi düşünerek 10 yılın üzerine çıkarmadığını bildirdi. Rabobank’la ortaklık sonrasında Şekerbank’ın ipotekli konut finansman sisteminde iddialı olacağını vurgulayan Göktan, konut kredilerinde temkinli bir indirimden yana olduklarını kaydetti. Mortgage’in krediden ayrı algılanması gerektiğini belirten Göktan, kar edildiği sürece rekabet edilebileceğini kaydetti. Bankacılık sektörünün son 50 yılın en güçlü dönemini yaşadığını belirten Göktan, sektörün en önemli sorunun vade uyumsuzluğu olduğuna dikkat çekti. Konut kredisini diğer kredilerle kıyaslanmaması gerektiğini belirten Göktan, bankacılık yasa tasarısının eleştirilen noktalarından birinin de işin ağırlıklı olarak talep yönünün desteklemesi olduğunu hatırlattı. Göktan, sistemin özünde faize duyarlı iken, talep artışının faize baskı yapacağı uyarısında bulundu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!