Doğan İstanbul’da vergi şampiyonluğuna demir attı

Güncelleme Tarihi:

Doğan İstanbul’da vergi şampiyonluğuna demir attı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2004 01:46

Doğan Holding Yönetim Kurul Başkanı Aydın Doğan, 2003 gelirleri üzerinden bu yıl ödeyeceği 9 trilyon 2 milyar liralık kişisel vergisiyle İstanbul’da yine şampiyon oldu. Doğan’ın şampiyonluk sayısı 6’yı buldu. Listenin ikincisi ismini açıklatmazken, İbrahim Bodur üçüncü sırada yer aldı.

İSTANBUL Defterdarlığı, 2003 vergilendirme döneminde İstanbul’da en yüksek gelir vergisi ödeyecek 100 mükellefi açıkladı. 2003 yılı gelirlerinden 2004 yılında ödenecek gelir vergisinde bu yıl da Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan birinci oldu. Bu yıl ki birinciliği ile İstanbul’da 6’ıncı kez gelir vergisi şampiyonu olan Aydın Doğan daha önce 4 defa da Türkiye şampiyonu olmuştu. Aydın Doğan, 20 trilyon 60 milyar liralık vergi matrahı ve 9 trilyon 2 milyar liralık vergi tahakku ile birinci olurken, isminin açıklanmasını istemeyen bir kişi, 4 trilyon 881 milyar liralık vergi tahakkuku ile ikinci sırada yer aldı. Kale Grubu Başkanı İbrahim Bodur ise 4 trilyon 663 milyar liralık vergi tahakkuku ile İstanbul’un en yüksek vergi ödeyecek üçüncü mükellefi oldu. Bodur geçen yıl 33’üncü sırada yer almıştı.

İstanbul Defterdarı Kadir Boy’un yaptığı açıklamaya göre, İstanbul’da en yüksek gelir vergisi ödeyecek dördüncü isim Semahat Arsel, beşinci, Turgay Ciner, altıncı Suna Kıraç, yedinci Şarık Tara, sekizinci Cem Uzan, dokuzuncu Murat Ülker ve onuncu da İsmail Tarman oldu.

İstanbul Defterdarlığı’nın rakamlarına göre gelir vergisinde Türkiye rekortmeni bu yıl da İstanbul’dan çıkmadı. Ankara’da 18.6 trilyon lira gelir vergisi ödeyecek olan Talip Kahraman Türkiye birinciliği koltuğuna oturdu.

ÜLKER’LER YUKARI

İstanbul’un vergi rekortmenleri listesinde Ülker Ailesi’nin yükselişi de dikkati çekti. Ülker Ailesi’nin iki ismi Ahsen Özokur (Sabri Ülker) 17’incilikten 11’inciliğe, Murat Ülker (Sabri Ülker’in torunu) ise 20’incilikten 9’unculuğa tırmandı.

İlk 100 listesinde Koç Ailesi’nden 4, Sabancı Ailesi’nden ise 9 isim yer aldı. Rahmi Koç Ankara’da gelir vergisi beyannamesi verdi. İsmi açıklanmayanlar arasında da Koç ailesinden isimler olabileceği bildirildi.

Bu yıl Gayrimenkul Sermaye İradı (kira) geliri vergi rekortmenleri için yapılan listede Sıtkı Çiftçi 15 trilyonluk vergi tahakkuku ile birinci oldu.

Aydın Doğan’ın şampiyonlukları

1994’te 203 milyar lira ile İstanbul ve Türkiye

1996’da 537 milyar lira ile İstanbul ve Türkiye

1998’de 4.5 trilyon lira ile İstanbul ve Türkiye

2001’de de 3.5 trilyon lira ila İstanbul ve Türkiye

2002’de 4.2 trilyon lira ile İstanbul

2003’te 9.002 trilyon lira ile İstanbul

Bono zengini Kahraman Türkiye rekortmeni

TÜRKİYE
genelinde en yüksek gelir vergisi ödeyen kişi Ankara’dan Talip Kahraman oldu. Ankara’da 41 trilyon 509.5 milyar liralık menkul sermaye iradı beyanı ile bu yılın gelir vergisi rekortmeni olan Talip Kahraman, inşaat sektöründe faaliyet gösteriyor. Ancak Kahraman, hazine bonosu faiz geliri nedeniyle gelir vergisi rekortmeni oldu. Talip Kahraman A.Ş. Mali Danışmanı Ziya Mandev’in verdiği bilgiye göre, Talip Karaman’ın, turizm ve inşaat sektöründe faaliyetleri bulunuyor.

Koç’un birincisi Semahat Arsel

İSTANBUL
’da gelir vergisi rekortmenleri listesinde Koç Alesi’nden Semahat Sevim Arsel 4.5 trilyon lira ile 4’üncü sırada yer aldı. Arsel’in dışında Suna Kıraç 2.9 trilyonla 6’ıncı oldu. Listede Koç Holding’ten emekli olan Cengiz Solakoğlu 1.2 trilyonla 42’inci sırada yer alırken İnan Kıraç ise 640 milyar lira gelir vergisi tahakkuku ile 100’üncü oldu. Ailede vergi liderliği ise Semahat Sevim Arsel’de kaldı. Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, Ankara mükellefi olarak 3.5 trilyon lira vergi ödeyecek.

Bir bakan cephede ilk kez bu kadar yer aldı

İSTANBUL
Defterdarı Kadir Boy, bu yıl gelir vergisi beyanname sayısında yüzde 11, vergi tutarında ise yüzde 25’lik artış yaşandığını belirterek, İstanbul’un toplam vergi gelirleri içindeki payının da yüzde 42’den yüzde 44’e yükseldiğini kaydetti. Bol, gelir vergisi beyannameleri verilirken Maliye Bakanı Unakıtan’ın yaptığı uyarıları takdirle karşıladıklarını söyledi ve ‘Maliye tarihinde ilk kez bir bakan kayıtdışı ile mücadelemizde bu kadar açık ve net şekilde cephede yer aldı. Kendisine teşekkür ediyoruz’ dedi.

Sönmez Bursa’da önde Canaydın 17’inci

BURSA
’da, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı ve Sönmez Holding Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, ödeyeceği 1 trilyon 318 milyar lira ile gelir vergisi rekortmeni olurken, sıralamada ilk 10’da yer alan kişilerden 6’sı adının açıklanmasını istemedi. Galatasaray Kulübü Başkanı Özhan Canaydın ise 218 milyar 36 milyon lira ile 17’inci sırada yer aldı.

Manukyan’ın oğlu Kerope tırmanıyor

BU
yılki gelir vergisi mükellefleri arasında ilk 100 içinde Kerope Çilingir’de girdi. Bir dönem ardarda İstanbul’da gelir vergisi şampiyonu olan Matild Manukyan’ın oğlu olan Kerope Çilingir, geçen yıl ilk 100’e girememişti. Çilingir’e, bu yıl 740.6 milyar TL tahakkuk etti ve 85’inci oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!