Doğan’dan Sabah’a suç duyurusu

Güncelleme Tarihi:

Doğan’dan Sabah’a suç duyurusu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2010 00:00

Doğan Grubu’nun küçük yatırımcıyı zarara uğrattığını iddiasıyla haber yapan Sabah Grubu hakkında suç duyurusunda bulunulacak.

Adı belli olmayan bazı hukukçuların görüşlerine dayanılarak yapılan haberin, yanlı ve karalama amacıyla yapıldığına dikkat çeken Doğan Şirketler Grubu Avukatı Erem Yücel, bu konuda şu açıklamayı yaptı:

Adı belli olmayan hukukçu

Sermaye Piyasası Kurulu’nun şikayeti üzerine müvekkilim Aydın Doğan ve diğer şirket yöneticileri hakkında 2499 sayılı kanuna muhalefet iddiası ile İstanbul 15. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan dava ile ilgili olarak, 25 Haziran 2010 tarihli Sabah Gazetesi’nde “Yatırımcıyı zarara uğratmanın emsali mi olur” başlıklı bir haber yayınlanmıştır. Söz konusu haberde ismi belirli olmayan bazı hukukçuların “Küçük yatırımcıyı zarara uğratmanın emsali mi olur” diyerek mahkemenin verdiği karara tepki gösterdiği iddia edilmektedir.

Suç duyurusu

Öncelikle ifade etmek gerekir ki, verdiği karar nedeni ile mahkemeye yönelik eleştirilerde bulunmak ve bir anlamda bu kararın değiştirilmesi amacı ile kamuoyu baskısı oluşturmaya çalışmak, Türk Ceza Kanununun 277’nci maddesindeki “Yargı Görevini yapanı etkileme” suçunu oluşturacağından ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulacaktır. Aynı gerekçe ile mahkeme kararı hakkında yorum ve açıklama yapmamız mümkün değildir.

Aslında görevli savcıların, suç duyurusuna bile gerek olmaksızın, Sabah Gazetesi hakkında resen soruşturma açarak mahkemeleri etki altında bırakmaya yönelik bu ve benzeri eylemleri önlemeleri, hukuk devleti ilkesinin tam anlamı ile uygulanması için kaçınılmazdır. Söz konusu haberde, Sabah Gazetesi’nin görüşünü aldığı hukukçuların gerçek anlamda hukukçu oldukları da şüphelidir. Zira hukukçular, hukuki konularda kanunlarla konuşurlar.

Sırf karalamak için

Sermaye Piyasası Kanunu’nun 15’inci maddesi “emsallerinden bariz farklı fiyat, ücret, bedel uygulamak gibi örtülü işlemlerle halka açık şirketin kârını veya mal varlığını azaltmak” eylemini suç olarak tanımlamıştır. Eylem kanunda bu şekilde tanımlandığına göre, bir hukukçunun “emsal mi olur” diye tepki göstereceğine, “emsal olmadan dava mı olur” diye tepki göstermesi beklenirdi. Söz konusu haberin yanlı ve sırf yargılanan kişileri karalama amacına yönelik olduğu, haberi yasanın ve güya hukuki görüş veren hukukçunun bile adlarına yer verilmemesinden anlaşılmaktadır.

Doğan Gazetecilik Maliye’yle uzlaştı

DOĞAN Gazetecilik A.Ş., Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörleri tarafından şirkete tebliğ edilen 2008 Hesap Dönemine ait, 2 milyon 114 bin 182 lira tutarında vergi aslı, 2 milyon 114 bin 182 lira tutarında vergi ziyaı cezası ve 24 bin 523 lira tutarında usulsüzlük cezası içeren toplam 4 milyon 252 bin 888 lira Vergi İnceleme Raporları ile ilgili olarak “tarhiyat öncesi uzlaşma” sağlandığını bildirdi. Doğan Gazetecilik A.Ş.’nin Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayımlanan özel durum açıklamasında, buna göre, vergi aslı ve cezasının toplam 1 milyon 35 bin lira olarak belirlendiği, usulsüzlük cezasının ise kaldırıldığı belirtilerek, söz konusu tutarın bir ay içerisinde ödeneceği, ödeme esnasında ayrıca gecikme faizi hesaplanacağı ve kamuya açıklama yapılacağı kaydedildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!