Doğalgazda vanalar tekrar açıldı

Güncelleme Tarihi:

Doğalgazda vanalar tekrar açıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2006 10:59

Fiyat anlaşmazlığı gerekçesiyle Ukrayna'ya verdiği doğalgazı pazar günü kesen Rus doğalgaz tekeli Gazprom, Avrupa'dan gelen baskılara dayanamadı. Gazprom vanayı tekrar açtı, Avrupa'ya gelen gaz normal düzeyine çıktı.

Şirketten yapılan açıklamada, “Ukrayna'nın yasadışı bir şekilde gaz çekmesinden kaynaklanan olası bir enerji krizini önlemek amacıyla, bu ülkenin gaz ulaştırma sistemine fazladan gaz pompalamaya karar verildiği” bildirildi.

Açıklamada, “söz konusu fazladan gazın Ukraynalı tüketicilere için değil, diğer alıcılara ulaştırılmak üzere transit geçiş için verildiği” vurgulanmasına rağmen, gözlemciler, Ukrayna'nın ihtiyacı olan gazı almasını engellemek için Rusya'nın yapabileceği pek bir şey olmadığına dikkat çekiyorlar.

GAZ SEVKİYATI NORMAL DÜZEYE DÖNDÜ

Gazprom'un geri adım atmasından sonra, Avrupa'daki alıcılara ulaşan Rus doğalgazının miktarının kriz öncesine döndüğü bildiriliyor. Ukrayna için verilen gazın yılbaşı günü kesilmesinin ardından dün, bu ülke üzerinden Rusya'dan gaz satın alan birçok Avrupa ülkesine gelen doğalgaz miktarında yüzde 50'lere varan düşüşler görülmüştü.

Gazprom, Avrupalı alıcılara giden doğalgaz miktarının düşmesinin Ukrayna'nın hattan gaz “çalmasından” kaynaklandığını iddia ederken, suçlamayı reddeden Ukrayna, hatta giren gaz miktarının azalmasından dolayı gaz basıncı düştüğü için Avrupa'ya ulaşan miktarın azaldığını öne sürmüştü.

'YENİ SOĞUK SAVAŞTA SİLAH: GAZ'

Doğalgaz krizi Avrupa basınında geniş yer buluyor. Kremlin'in Ukrayna'ya gönderdiği doğal gazın vanalarını kapatma kararını değerlendiren İngiliz gazalerinden merkez sağdaki The Times, Rusya'nın bu kararının uzun vadede Kremlin için, 1973'teki petrol boykotunun Araplar için olduğu kadar bir felaket olabileceği yorumunda bulundu.  Gazete, Rusya ile Ukrayna arasındaki doğal gaz krizini, “Gaz: Yeni soğuk savaşta Moskova'nın silahı” yorumunda bulundu. The Daily Telegraph ise “Batı Rusya'nın güç gösterisine direnmeli” başlığıyla konuya yer verirken, Kremlin'in davranışının, ”Rusya'dan diplomatik bağımsızlığını kazanıp yüzünü Batı Avrupa'ya dönme cüreti gösteren eski bir Sovyet cumhuriyetine karşı ekonomik rövanştan başka bir şey” olmadığını yazdı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!