Doğalgazda KDV indirimine yeşil ışık

Güncelleme Tarihi:

Doğalgazda KDV indirimine yeşil ışık
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2002 02:03

Maliye Bakanı Sümer Oral, doğalgazdaki yüzde 18'lik KDV'nin indirimi konusunda, ‘yeşil ışık’ yaktı. Oral, ‘‘Doğalgaz fiyatının aşağıya çekilmesi gerektiği açık. Bu konuda bütün ilgili taraflara fedakarlık düşüyor’’ dedi.

Maliye Bakanı Sümer Oral, doğalgazdan alınan yüzde 18 oranındaki Katma Değer Vergisi (KDV)'nin indirimi konusunda, ‘yeşil ışık’ yakarak, ‘‘Doğalgaz fiyatının aşağıya çekilmesi gerektiği açık. Bu konuda bütün ilgili taraflara fedakarlık düşüyor’’ dedi.

Oral, halen TBMM Genel Kurul gündeminde bulunan, doğalgazdan 5 bin lira Akaryakıt Tüketim Vergisi (ATV) alınmasını öngören düzenlemenin ise ‘‘kış koşulları dikkate alınarak birkaç ay ertelenebileceğini’’ açıkladı.

Doğalgaz sorununun çözümü için, Enerji Bakanı Zeki Çakan'ın davetiyle, beş ilin büyükşehir belediye başkanları (Ankara, İstanbul, İzmit, Bursa, Eskişehir) bugün biraraya geliyor. Resmi gündem maddesi ‘doğalgazda arz-talep ve fiyatlandırma’ olarak belirlenen toplantıda, Çakan'ın belediye başkanlarından doğalgaz üzerindeki karlarını ‘sıfırlamalarını isteyecek’’

Aynı şekilde BOTAŞ'ın da doğalgaz üzerine koyduğu rakamın indirilmesi istenecek. BOTAŞ'ın doğalgazda bin metreküp başına 34 dolar fiyat koyduğu belirtiliyor. BOTAŞ tarafından ‘resmen’ açıklanmayan bu rakamın da makul bir düzeye indirilmesi bekleniyor.

Maliye Bakanı Oral, Hürriyet'e, doğalgazdan alınan yüzde 18 KDV'nin indirilmesi konusunun, bugünkü toplantının ardından netleşeceğini söyledi. Devlet Bakanı Kemal Derviş'in dün bir gazetede yer alan ‘KDV’de kesinlikle indirim olmaz' sözünün hatırlatılması üzerine Oral, şöyle dedi:

‘‘Kemal Bey dün beni aradı. Kendileri bütçenin finansman dengesi açısından böyle düşünüyorlar. Enerji Bakanı da (vergi indirimini düşünelim) dedi. Yapılacak toplantıda, doğalgazın belli bir fiyata nasıl ulaşacağı belli olur.’’

DOĞALGAZ ''LÜKS TÜKETİM‘

Türkiye 1987 yılından bu yana doğalgaz ithal ediyor. İlk dört yıl boyunca doğalgazdan KDV alınmadı. Dönemin BOTAŞ Genel müdürü Nezihi Berkam, doğalgaz üzerine KDV konulmasına şiddetle karşı çıktı. 1992 yılından itibaren önce yüzde 6 olarak konulan KDV, daha sonra yüzde 8’e çıkarıldı. Dokuz yıl boyunca yüzde 8 olarak uygulanan KDV, 2001 yılı başında yüzde 18'e çıkarıldı. Dönemin Genel Müdürü Berkam, Hürriyet'e, ‘‘Biz gittikten sonra doğalgaza KDV koydular. Şimdi yüzde 18 vergiyle doğalgaz Maliye'nin gözündü lüks tüketim maddesidir. Böyle şey olur mu?’’ dedi. Oral, ise bu duruma ‘‘Türkiye 10 yıldır ekonomik program uygulamıyor. Bu karar geçen yıl, parti liderleri, Hükümetin, ilgili kuruluşların herkesin ortak kararıyla alınmıştır’’ sözleriyle yanıt verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!