Doğalgaz Türkiye'ye yayılıyor

Güncelleme Tarihi:

Doğalgaz Türkiyeye yayılıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2001 11:36

Kurulan boru hattı aracılığıyla ilk olarak Rusya`dan ithal edilerek 1987 yılında kullanılmaya başlanan doğalgazın, yurt genelinde yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor.

Halen yılda 10 milyar metreküpe kadar doğalgaz ithalatı yaparak tüketim bölgelerine arzeden BOTAŞ Genel Müdürlüğü, önümüdeki yıl için doğalgaz boru hatları inşaatı için 200 trilyon liralık yatırım yapacak.

Bütçeden BOTAŞ Genel Müdürlüğüne tahsis edilen ödenek, BOTAŞ`ın 2002 yılı yatırım programında yer alan ve önümüzdeki yıllarda kademeli olarak işletmeye alınacak yatırım projeleri için harcanacak.

DOĞALGAZ AĞI KURULACAK

BOTAŞ Genel Müdürlüğü önümüzdeki yıl, özellikle Güneydoğu ile Doğu Anadolu bölgesinde bulunan önemli yerleşim birimlerine doğalgazı götürecek boru hatları için, yaklaşık 50 trilyon liralık yatırım yapacak.

Önümüzdeki yıl ayrıca Şah Deniz doğalgaz projesi için 29 trilyon lira ayrılırken, bu ödenek, İran ve sonraki yıllarda Türkmenistan`dan getirilecek doğalgazı Doğu karadeniz bölgesine taşıyacak Erzincan üzerinden Gümüşhane ve Bayburt hattı ile Trabzon, Rize ve Artvin arasında inşa edilecek iletim hatları için harcanacak. Doğu karadeniz boru hattı, BOTAŞ`ın yatırım programına göre daha sonra, Sivas üzerinden Tokat hattı ile de Amasya`ya kadar uzanacak.

MAVİ AKIM PROJESİ

Ayrıca Ordu ve Giresun`a, Mavi Akım projesi kapsamında Rusya`dan gelecek doğalgazın Samsun üzerinden taşınması planlanıyor.

Toplam 460 kilometre uzunluğunda olacak Doğu Karadeniz bölgesi iletim hattı için, yaklaşık 260 trilyon liralık yatırım yapılacak.

Gelecek yıl ayrıca, Konya-İzmir doğalgaz iletim hattı için 45 trilyon liralık ödenek ayrıldı. Önümüzdeki yıl ``mavi akım`` prjesi için de 22 triyon liralık yatırım yapılacak. Dörtyol-Ceyhan ham petrol boru hatı için de BOTAŞ Genel Müdürlüğü`ne bütçeden 14 trilyon liralık ödenek kullandırılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!