Doğalgaz işkencesi bir tebliğle biter

Güncelleme Tarihi:

Doğalgaz işkencesi bir tebliğle biter
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2002 02:07

Vatandaşı isyan ettiren ‘‘doğalgaz skandalı’’nın sorumlusunun Necmettin Erbakan olduğu ortaya çıktı. 1996'da başbakanlık koltuğunda oturan Necmettin Erbakan, belediyelerin doğalgaza yüzde 70 kár koymasının yolunu açarak, bugün yaşanan doğalgaz skandalının temelini atmış oldu.

Hürriyet'in saptamasına göre, 1996-97 yılları arasında işbaşında kalan Necmettin Erbakan'ın liderliğindeki Refahyol döneminde, belediyelerin doğalgaz satışından elde edecekleri kárın üst sınırı yüzde 70 olarak belirlendi. Ancak, en büyük doğalgaz tüketicileri olan Ankara ve İstanbul'un Refah'lı belediyeleri, dönemin Enerji Bakanı Recai Kutan'ın imzasını taşıyan bu tebliğe karşılık, doğalgazdaki kár marjlarını yüzde 8-10 olarak sınırladılar.

Refahyol'un ardından işbaşına gelen Anasol-D hükümeti döneminde ise belediyelerin doğalgaz fiyatına yaptıkları bu eklentiye ilişkin üst sınır, yüzde 70'den yüzde 45'e çekildi. Bu tebliğin altında ise dönemin Enerji Bakanı Cumhur Esrümer'in imzasının bulunduğu öğrenildi. Bu tebliğ ile kár marjlarına ilişkin üst sınır aşağı çekilen bu belediyelerin, kar marjlarını giderek arttırarak bugün, teblide üst sınır olarak öngörülen yüzde 39-45 oranına çektikleri gözlendi.

Enerji Bakanlığı'nın verilerine göre, Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı EGO, Refahyol hükümetinin işbaşında bulunduğu 1997'de üzerine yüzde 7.99 fark koyarak sattığı doğalgazı, 1998'de yüzde 28.45, 1999'da yüzde 32.96, 2000'de yüzde 40.65 ve 45.26, 2001'de de yüzde 45 fark koyarak sattı.

Doğalgaz tüketicisi beş büyükşehirin, Ankara, İstanbul, İzmit, Bursa ve Eskişehir'in belediye başkanlarını Ankara'da ‘‘doğalgaz zirvesi’’ne davet eden Enerji Bakanı Zeki Çakan'ın, hem Botaş'ın, hem de belediyelerin doğalgaz fiyatı üzerinden elde ettikleri geliri aşağı çekmelerini gündeme getireceği belirtildi.

KÁR MARJI TEBLİĞLE DÜŞER

Çakan'ın, bu önerisinin belediye başkanları tarafından benimsenmemesi halinde yayınlayacağı yeni bir tebliğle bu oranları aşağı çekebileceği belirtiliyor.

Bakanlık kaynakları, ‘‘Bakanın, yayınlayacağı bir tebliğ ile belediyelerin doğalgazdan aldıkları payı aşağı çekme yetkisi var. Ancak, belediyelerin doğalgaz yatırımlarını da gözönünde tutan bakan, bu yetkisini doğrudan kullanmak yerine, belediye başkanlarıyla oturup konuyu enine boyuna görüştükten sonra, her iki tarafın da üzerinde uzlaşacağı makul bir seviyeye çekmeyi istiyor’’ bilgisini verdiler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!